BIO spotrebiteľ

Bio slnečnicový olej na vyprážanie a fritovanie, Sungarden

20.09.2014 08:33
Predstavujeme kandidáta na ocenenie Slovenská biopotravina roka 2014.
Bio slnečnicový olej na vyprážanie a fritovanie, Sungarden 1l
Bio slnečnicový olej na vyprážanie a fritovanie, Sungarden 1l

Chcete, aby olej na vyprážanie a fritovanie bol Slovenskou biopotravinou roka 2014?

Dajte mu svoj hlas!

Bio panenský slnečnicový olej 100%, bez chemickej úpravy, bohatý na vitamín E a nenasýtené Omega mastné kyseliny, z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, za studena lisovaný.

Vyrába sa tradičnou technológiou, pri ktorej nedochádza k znižovaniu obsahu a účinnosti prírodných látok, lebo teplota lisovania je do 40°C, prvé lisovanie.

Použitie

Tento slnečnicový olej možno zahrievať i na vysoké teploty (až na 200°C) a preto je vhodný i na vyprážanie, pečenie, vymazávanie plechov a všade tam, kde olej je vystavený vyšším teplotám. Olej sa hodí aj do šalátov a nevarených jedál, ale i pri dusení, varení a má veľmi priaznivé účinky pri vnútornom užívaní.

Výroba

Bio slnečnicový olej na vyprážanie a fritovanie sa vyrába zo starostlivo vyberaných semien slnečnice, ktorej veľkú časť si dopestuje Búšlak Oil sám, respektíve ju pre nich dopestujú farmári z bezprostredného okolia. Využitím lokálnych zdrojov sa snažia znížiť uhlíkovú stopu svojej produkcie na minimum. Vlastná výroba oleja prebieha dnes už unikátnym spôsobom lisovania za studena, bez použitia chemickej extrakcie. Tomuto zodpovedá aj zloženie oleja, ktorý si uchová všetky hodnotné výživové zložky.

Obsah, zloženie

Bio slnečnicový olej je veľmi bohatý na kyselinu olejovú a na účinný antioxidant - vitamín E. Nakoľko ľudský organizmus nenasýtené mastné kyseliny nevie syntetizovať, musí ich prijímať v potrave. Lisovanie sa vykonáva šetrne v súlade s tradičnými postupmi, preto olej si zachováva maximum cenných prírodných látok z pôvodnej suroviny. Obsahuje všetky vitamíny a minerálne látky v prírodnej forme. Je to „živá“ potravina, vstrebáva sa rýchlo. Zo všetkých olejov má najvyšší obsah látok príbuzných tukom ľudského tela. Preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym chorobám. Priaznivo ovplyvňuje vzhľad pokožky, slizníc a nervový systém. Je vhodný pri arterioskleróze, stimuluje látkovú výmenu (upokojuje všetky sliznice v tráviacom trakte).

Výživové údaje na 100g:
Energetická hodnota 3700 kJ/900 kcal Tuky 100 g z toho:
• Nasýtené mastné kyseliny 7,49 g
• Mononenasýtené mastné kyseliny 82,07 g
• Polynenasýtené mastné kyseliny 10,20 g; Vitamín E *30g, *250% NRV – denný referenčný príjem vitamínov a minerálnych látok (dospelí)

Podiel surovín slov. pôvodu: 100% slovenský

Výrobca

BÚŠLAK OIL, s.r.o. Dunajský Klátov 186 Dunajský Klátov
Vznik spoločnosti BÚŠLAK OIL spol. s r.o., so sídlom 930 21 Dunajský Klátov 186, sa datuje na 25.07.2008. Poľnohospodárska spoločnosť zo Žitného ostrova. Okrem bežných poľnohospodárskych aktivít sa venujeme aj výrobe bio a konvenčného slnečnicového oleja. Slnečnicový olej je vyrobený tradičným postupom, jediným lisovaním za studena, z vysoko olejnatých slnečnicových semien. Nie je rafinovaný, je bez prídavných látok. Po lisovaní je olej prefiltrovaný a tým je vyrobený jedlý olej s veľmi jemnou arómou a zlatožltou farbou.

Dostupnosť:
Trhy, jarmoky - špecializované predajne - maloobchodné reťazce - na farme

Bio slnečnicový olej na vyprážanie a fritovanie - recepty

Medailónky s husacou pečeňou
Pre 4 osoby potrebujeme: 600 g sviečkovice, 8 plátkov baconu, 200 g husacej pečene, 2 dl Sungarden bio slnečnicového oleja. soľ, mleté čierne korenie

Mäso i pečeň nakrájame na 4 plátky. Mäso osolíme, okoreníme, boky obalíme slaninou, a na vyhriatej panvici na oleji z každej strany prudko opečieme. Mäso dáme do predhriatej rúry na 210 stupňov a pečieme ešte 15 minút. Pečeň na horúcom oleji opečieme a dáme na vrch hotových medailónov. Podávame so zemiakmi.

Rýchla cviklová polievka
Pre 4 osoby potrebujeme: 1 kg cvikle, 1 dl Sungarden bio slnečnicového oleja, 2 dl šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie

Cviklu očistíme a nakrájame na kolieska, potom na oleji osmažíme. Osolíme, okoreníme a zalejeme vodou. Keď cvikla zmäkne, všetko zmixujeme a prilejeme smotanu. Polievku uvedieme do varu a podávame.

Grilované koleno so slaninovou kyslou kapustou
Pre 4 osoby potrebujeme: 1200 g bravčového kolena, 1 dl Sungarden slnečnicového oleja, 300 g kyslej kapusty, 50 g slaniny, 2 cibule, rascu, soľ, mleté čierne korenie

Koleno osolíme, kožu porežeme a potrieme olejom. V predhriatej rúre pečieme pod alobalom, kým nezmäkne. Potom odkryjeme a pečieme do zlatohneda. Počas pečenia koleno potierame olejom a šťavou z výpeku, aby mäso nevyschlo. Slaninu nakrájame na kocky a osmažíme, potom pridáme cibuľu a spolu smažíme ďalej. Neskôr pridáme kapustu a dusíme, kým nezmäkne. Dochutíme soľou, rascou a mletým čiernym korením.

Búšlak Oil - Dunajský Klátov Biopotravina roka 2014 BIO slnečnicové oleje BIO olej na vyprážanie BIO fritovací olej




Hodnotenie: 93.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Bio slnečnicový olej na vyprážanie ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Biopotraviny, bioprodukty
    Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií