BIO spotrebiteľ

Gazdovský dvor Turčianske Kľačany

19.12.2014 07:00
V obci Turčianske Kľačany, ležiacej v podhorí Národného parku Malá Fatra, sa nachádza certifikovaná ekologická agroturistická farma Gazdovský dvor Turčianske Kľačany, ktorá nadväzuje na valašské tradície tejto oblasti z minulosti.

Gazdovský dvor Turčianske Kľačany sa zaoberá poľnohospodárskou rastlinnou a živočíšnou výrobou, najmä výrobou tradičného ovčieho syra, ktorého spracovanie a predaj sa realizuje tu, na prvom ekologickom agrosalaši v Turci.

Zároveň sa v tomto pokojnom prostredí nachádza penzión s ubytovacou kapacitou 20 miest a s reštauráciou, v ponuke ktorej nájdeme jedlá tradičnej slovenskej kuchyne umocňujúce príjemný zážitok.

Salaš - Gazdovský dvor Turčianske Kľačany
Salaš - Gazdovský dvor Turčianske Kľačany foto: Katarína Šedivá

 

Súčasťou eko farmy je aj zverinec so zvieratami patriacimi na gazdovský dvor, ako sú napríklad kačky, husi, morky a sliepky, zajace, teliatka, ovce a kozy, prasiatka, ale aj pávy a pri každom sa nachádza tabuľka s informáciami o danom zvierati. Takto sa aj najmenšie deti môžu oboznámiť s typickými domácimi zvieratkami.

Ďalšou súčasťou dvora je hipocentrum s koňmi.

Gazdovský dvor Turčianske Kľačany - Vrútky
Pre lepšiu orientáciu... Gazdovský dvor Turčianske Kľačany foto: Katarína Šedivá

 

Z histórie

Ovčiarstvo sa v obci začalo rozvíjať už koncom 15. storočia, v čase tzv. valašskej kolonizácie. Práve v týchto miestach sídlil valašský vojvoda sklabinského hradného panstva a po okolitých lúkach a pasienkoch sa pásli niekoľko stokusové stáda oviec. Z týchto tradícií sa v súčasnosti vychádza pri ručnej výrobe tradičných ovčích výrobkov, na ktorú sa salaš úzko špecializuje. Gazdovský dvor Turčianske Kľačany je tiež členom Cechu výrobcov ovčieho syra v Turci, ktorý združuje slovenských výrobcov zachovávajúcich tradičné postupy výroby ovčích syrov.

Produkty z Gazdovského dvora

Medzi produkty z tejto farmy patria ovčí hrudkový syr, čerstvý, údený, bryndza a žinčica, vyrábané z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Okrem tradičných, robia sa tu aj zrejúce syry, ktoré zrejú od 1 do 9 mesiacov a ich jediným výrobcom v okolí je práve Gazdovský dvor. Všetky ovčie výrobky sú vyrábané z mlieka tunajších 500 kusov oviec plemena Cigája. Predaj 90 % týchto produktov sa realizuje priamo na tomto salaši. Nájdeme tu tiež výrobky z kozieho mlieka.

Ovečky na paši
Ovečky na paši foto: Katarína Šedivá

 

Pre návštevníkov Gazdovského dvora

Návštevníci majú možnosť zavítať na niektorú zo zaujímavých tematických akcií, ktoré sa na Gazdovskom dvore každoročne konajú. Na začiatku sezóny sú to Veľkonočné trhy s ponukou rôznych veľkonočných produktov, ako sú maľované kraslice, či pečené jahniatko.

Máj je čas zahájenia ovčiarskej sezóny na salaši a pri tejto príležitosti sa koná stavanie mája a tiež otvorenie Bačovej cesty. Bačova cesta je občianske združenie zamerané na salašníctvo, slovenské tradície a zvyky. V rámci neho sa začiatkom jari postupne na našich salašoch konajú rôzne podujatia, ktorými sa tieto salaše otvárajú.

V júni sa na propagáciu ovčiarstva organizuje Ovčiarsky deň spolu s ďalšími sprievodnými podujatiami, napríklad varenie guláša, halušiek, trh tradičných výrobkov, rôzne súťaže..

Počas dvojmesačného obdobia letných prázdnin sa môžu deti učiť základom jazdy na koňoch a starostlivosti o ne a zažiť kopec ďalších skvelých zážitkov prostredníctvom prímestských táborov.

A potom už nasledujú jesenné tradície, medzi ktoré patrí varenie lekváru, výroba muštu tradičným spôsobom, ochutnávky syrov, opekanie zemiakov na pahrebe alebo tlačenie kapusty.

Každý si určite nájde to svoje, stačí len navštíviť Gazdovský dvor v Turčianskych Kľačanoch a vychutnať si tunajšiu príjemnú atmosféru,  krásne prostredie a chutné špeciality.

Malebné prostredie Gazdovského dvora v Turčianskych Kľačanoch
Malebné prostredie Gazdovského dvora v Turčianskych Kľačanoch foto: Katarína Šedivá

 

Gazdovský dvor Turčianske Kľačany - fotogaléria


Práca vznikla v rámci predmetu Environmentálna výchova na Fakulte ekológie a environmentalistiky (Technická univerzita vo Zvolene)

Rozhovor a informácie mi poskytol Ing. Pavol Vargaeštok, predseda Poľnohospodárskeho družstva Kľačianska Magura, dňa 21.10.2014, kedy som farmu navštívila.

Moje dojmy z návštevy na Gazdovskom dvore boli pozitívne. Keďže som tam bola prvý krát, nevedela som čo môžem čakať a bola som milo prekvapená už po vstupe do areálu, ktorý je veľmi pekne zariadený, rovnako sa mi páči prostredie, v ktorom sa farma nachádza. Pán predseda bol ochotný a porozprával nám množstvo informácií o chode farmy, z ktorých som spísala túto reportáž. Na Gazdovský dvor určite ešte niekedy zavítam, rada by som sa prišla pozrieť najmä na niektorú z akcíí konaných počas sezóny. Už teraz sa teším.

Gazdovský dvor Turčianske Kľačany




Hodnotenie: 96%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Katarína Šediváštudentka Fakulty ekológie a environmentalistiky Technická univerzita vo Zvolene.

Diskusia: Gazdovský dvor Turčianske ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ekofarmy



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií