BIO spotrebiteľ

Medvedí cesnak

17.03.2015 11:50
Medvedí cesnak začína vyrastať skoro na jar ako úplne prvá jarná liečivá rastlina. Je to aj preto, že má krátke vegetačné obdobie, asi len 2 mesiace. Za tento krátky čas musí stihnúť vyrásť a zakvitnúť, dokedy nezačnú rásť stromy.

Výskyt a história

Medvedí cesnak rastie na vlhkých tienistých brehoch potokov a v krovinách.

Naši predkovia túto rastlinku veľmi dobre poznali a využívali ju na liečenie aj v kuchyni. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Hovorí sa, že medvede si ním po zimnom spánku prečisťujú krv a regulujú látkovú výmenu.

Pozor! Listy medvedieho cesnaku sú podobné jedovatým konvalinkovým listom a jesienkam. Rozpoznať sa ale dá podľa jeho jemnej cesnakovej vône pri rozmliaždení listov v rukách.

Medvedí cesnak - detail
Medvedí cesnak - detail. foto: Alena Pohorencová

Zber

Zbierame len mladé listy na začiatku jari pred kvitnutím. Neskôr sú už staré , vyschnuté a bez liečivého účinku. Nazbierané listy môžeme skladovať pár dní v chladničke, príp. ich zamraziť. Sušenie sa neodporúča, nakoľko sa stráca jeho účinnosť.

Liečivé účinky medvedieho cesnaku

  1. zlepšuje prúdenie a priechodnosť krvi v cievach;
  2. znižuje koncentráciu cholesterolu a tukov v krvi;
  3. používa sa pri žalúdočných ťažkostiach aj ako prevencia pred žalúdočnými vredmi,
  4. pri bolestiach hlavy, pri ochoreniach dýchacieho systému
  5. pomáha pri chrípke, účinný na ekzémy infekčného pôvodu a na plesňové ložiská na koži
  6. šťava z medvedieho cesnaku  je vhodná pri rôznych parazitárnych a infekčných ochoreniach tráviaceho alebo dýchacieho systému, pri črevných kataroch a hnačkách, pri zápaloch hrubého alebo tenkého čreva.

Pravidelné užívanie šťavy z cesnaku medvedieho zlepšuje krvný obeh, povzbudzuje činnosť hormonálnych žliaz, tráviaceho a vylučovacieho ústrojenstva, zmierňuje bolesti hlavy, posilňuje náš imunitný systém.

Niektorí ľudia nahrádzajú klasický cesnak medvedím, nakoľko im je ťažší na žalúdok.

Využitie medvedieho cesnaku v kuchyni

Z medvedieho cesnaku pripravujeme šaláty, nátierky, používame ako prísadu do polievok – najlepšie strukovinových, alebo čerstvý pokrájaný na chlieb.

Taktiež je známe pesto s olivovým olejom na rôzne cestoviny. Pripraviť si môžeme aj cesnakové halušky, môžete ho naozaj použiť podľa chuti a skúsiť ho do svojich obľúbených jedál. Dusený, varený či pečený...

Chuť tohto cesnaku je nezameniteľná.

Ako kvitne medvedí cesnak?     foto: commons.wikimedia.org
Ako kvitne medvedí cesnak? foto: commons.wikimedia.org

 

medvedí cesnak




Hodnotenie: 100%, 8 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Alena Pohorencovápovolaním učiteľka. S partnerom sa starajú o prírodnú záhradu. Venujú sa predovšetkým pestovaniu tradičných sort ovocia a jeho spracovaniu.

Diskusia: Medvedí ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Prírodna záhrada
    Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií