Schyľuje sa k záveru našej výstavy a vašej hry o ceny. vašich názvov a názorov chodí veľa, takže sa budeme snažiť v priebehu tohto týždňa vám ukázať, ako všetko bežalo, TOP TEN fotografií, názorov a názvov...
Ešte stále máte šancu. Nepoznáte právidlá?
Robíte s nami výstavu BIO-NEBIO.
Hlas fotografii dáte
jednoduchým KLIKNUTÍM na fotografiu.
Tým sa vám otvorí aj FORMULÁR
kde napíšete, čo chcete - NÁZOR či nový NÁZOV.
Ďalšie kolo...
Mikroorganizmy a dážďovky sú veľmi činorodí pomocníci ekologických
poľnohospodárov. Doslova sa prekúsavajú cez pôdu a pritom ju dobre
premiešajú a prevzdušnia. Nepriame spracovanie pôdy znižuje potrebu
mechanického spracovania, čím sa minimalizuje poškodzovanie pôdneho života a
zhutnenie pôdy ťažkými mechanizmami.
... Na ekologicky obhospodarovaných
pôdach sa zistilo o 30-40% viac dážďoviek (biomasy) a o 20-40% viac
mikroorganizmov v porovnaní s konvenčne obhospodarovanými pôdami (
FiBL, Výskumný ústav ekologického poľnohospodárstva, 2000).
Organizácia Greenpeace začiatkom roku 2004 prezentovala odbornú štúdiu o
stave monitoringu pesticídov v potravinách na území SR. Vyplýva z nej, že na
Slovensku testujeme na prítomnosť pesticídov nedostatočné množstvo ovocia a
zeleniny. Z celkového počtu testovaných vzoriek za prvý polrok 2003 tvorila
táto skupina iba 7% (zelenina 6,8% a ovocie 0,2%).
Pritom zrovna u ovocia a
zeleniny sa pesticídy používajú priamo na ošetrovanie rastlín a plodov a tu
je teda aj najväčší predpoklad výskytu pesticídov. Rovnako malá pozornosť
bola podľa autorov štúdie venovaná aj testovaniu pesticídov v ovocí a
zelenine z dovozu, hoci tu je riziko kontaminácie pesticídmi ešte väčšie ako
u domácich produktov (dovážané produkty bývajú viac ošetrované chemickými
prípravkami aby vydržali transport).
"Výsledky štúdie sú jasné - v kontrole potravín na prítomnosť pesticídov
máme na Slovensku medzery. Ak chce mať slovenský spotrebiteľ istotu, že
potraviny na jeho stole sú zdravé a neobsahujú pesticídy, mal by dať
jednoznačne prednosť potravinám z certifikovaného ekologického
poľnohospodárstva," uviedol koordinátor toxickej a genetickej kampane
Greenpeace Mgr. Martin Hojsík.
...Dobre zvážme, aký zdroj vitamínov ponúkame
deťom. Pre najmenšie deti predstavujú pesticídy najväčšie riziko!
Táto fotografia nosníc z voľného chovu pochádza, žiaľ, zo zahraničia. Na
Slovensku v súčasnosti neexistuje certifikovaná farma s chovom nosníc či
brojlerov. Je záhadné prečo, keď v mnohých iných krajinách je to už - viac
či menej - bežná záležitosť. A kým tamojší spotrebiteľ si môže vybrať (a
priplatiť za kvalitu a ohľad na životné prostredie), my kupujeme čo je a na
podrobnosti o spôsobe chovu sa ani nepýtame (možno vedome).
Pravda je taká,
že v priemyselných technológiách intenzívnych chovov si každoročne na
Slovensku odtrpí svoj krátky život asi 42 000 000 brojlerových kurčiat a 5
000 000 nosníc (údaj z publikácie Slobody zvierat: Zdravé biopotraviny -
lepší život pre zvieratá).
Manželia Radičovi sa presťahovali na ekofarmu Babiny "na kraji sveta" z Ústí
nad Labem preto, že ich deti mali zdravotné problémy. Bývalý štátny statok
prevzali v katastrofálnom stave. Dnes sú z nich úspešní ekofarmári s
krásnymi stádami kôz a hovädzieho dobytka a ponukou služieb v
eko-agroturustike. Deti sa zbavili zdravotných problémov a rodičom život v
meste pripomína už len pohľad na Ústí kdesi v diaľke...
"Tak tento rok sa je čím pochváliť", hovorí Mauritz:-) ... Právom ho jeho
tato nazval "malým gazdom". S rodičmi sa celé dni pohybuje po záhrade,
pasienkoch či v stajni. Rád plody záhrady nielen zberá, ale i konzumuje.
Jeho mamina Erika veľmi dbá na to, aby papal iba produkty z ich záhradky
alebo tie, ktoré sú certifikované BIO. ...Na vysvetlenie ešte treba dodať,
že mamička malého gazdu je z Belgicka, kde sú biopotraviny bežne dostupné.
VŠETKY FOTKY minulých dní si pozrite...bavte sa a vymýšľajte....