Verejné stravovanie má veľký potenciál prispieť k zdraviu veľkej skupiny ľudí. Zvyčajne sa pri ňom kladie veľký dôraz na nutričnú hodnotu jedál, čoraz viac sa však dostávajú do popredia aj environmentálne a senzorické aspekty, ako aj miestna ekonomika. V mnohých európskych krajinách tiež narastá záujem o zavádzanie biopotravín do školských jedální. Je na to veľa dôvodov: nedostatok informácií o pôvode potravín, zlé stravovacie návyky a nárast zdravotných problémov detí a mládeže.
Verejné stravovanie má potenciál stať sa odbytiskom pre lokálne kvalitné (bio)potraviny. Spracovanie regionálnych (bio)potravín v zariadeniach verejného stravovania je dôležitým faktorom na posilnenie regionálnych potravinových reťazcov, regionálnu produkciu rodinných fariem (2014 – Medzinárodný rok rodinných fariem, 2015 – Medzinárodný rok pôdy) a pomáha rozvinúť trh s (bio)potravinami na miestnej, regionálnej a národnej úrovni, čím prispieva k udržateľnému rozvoju vidieckych oblastí.
Európsky projekt „Bio-kuchári vo verejnom stravovaní“, podporený z programu EU ERAZMUS+ (september 2014 – august 2017), sa pokúsi prispieť k udržateľnej a zdravej výžive v zariadeniach verejného stravovania vypracovaním nových a inovatívnych spôsobov výučby o bio-strave vo verejnom stravovaní a tiež zvyšovaním povedomia o týchto témach.
Tieto ciele by mali byť dosiahnuté vypracovaním učebných osnov pre doplnkovú kvalifikáciu bio-kuchárov vo verejnom stravovaní, vychádzajúcu z ECVET štandardov a navrhnutím interaktívneho IKT nástroja pre udržateľné varenie z bio, regionálnych a sezónnych produktov v zariadeniach verejného stravovania
Projekt Cook.org realizuje konzorcium šiestich partnerov z piatich európskych krajín, ktorí sú aktívni v rôznych sektoroch: formálne a neformálne vzdelávacie inštitúcie (Juhočeská univerzita – Poľnohospodárska fakulta, Česká republika a Vestyjland Folk High School, Dánsko); neziskové mimovládne organizácie s veľkým potenciálom pre networking a šírenie projektu na národnej/regionálnej úrovni (AIAB Ligúria, Taliansko, Durínske spotrebiteľské poradenské centrum - Útvar pre školské stravovanie, Nemecko a Centrum environmentálnych aktivít, Slovensko) a koordinátor projektu so skúsenosťami s európskymi projektami v oblasti ekologickej poľnohospodárskej výroby (Thüringer Ökoherz, Nemecko).
Kontakty
Medzinárodný koordinátor projektu Cook.org:
Lenka Kovacova
Thüringer Ökoherz e.V., Schlachthofstrasse 8 - 10, 99423 Weimar
Tel. 0049 (0)36 43 / 49 53 090
E-mail: l.kovacova@oekoherz.de
Národný koordinátor
Richard Medal
Centrum environmentálnych aktivít
Mierové námestie 29
911 01 Trenčín
E-mail: medal@changenet.sk