BIO spotrebiteľ

Cook.org – BIO kuchári vo verejnom stravovaní

29.05.2015 09:00
Projekt Cook.org realizuje od roku 2015 Centrum environmentálnych aktivít Trenčín s cieľom, aby sa v školských jedálňach pripravovalo viac zdravých jedál z čerstvých, regionálnych a sezónnych potravín a aby sa budúci kuchári špeciálne vzdelávali v oblasti verejných biokuchýň a environmentálne udržateľného stravovania.

Verejné stravovanie má veľký potenciál prispieť k zdraviu veľkej skupiny ľudí. Zvyčajne sa pri ňom kladie veľký dôraz na nutričnú hodnotu jedál, čoraz viac sa však dostávajú do popredia aj environmentálne a senzorické aspekty, ako aj miestna ekonomika. V mnohých európskych krajinách tiež narastá záujem o zavádzanie biopotravín do školských jedální. Je na to veľa dôvodov: nedostatok informácií o pôvode potravín, zlé stravovacie návyky a nárast zdravotných problémov detí a mládeže.

Verejné stravovanie má potenciál stať sa odbytiskom pre lokálne kvalitné (bio)potraviny. Spracovanie regionálnych (bio)potravín v zariadeniach verejného stravovania je dôležitým faktorom na posilnenie regionálnych potravinových reťazcov, regionálnu produkciu rodinných fariem (2014 – Medzinárodný rok rodinných fariem, 2015 – Medzinárodný rok pôdy) a pomáha rozvinúť trh s (bio)potravinami na miestnej, regionálnej a národnej úrovni, čím prispieva k udržateľnému rozvoju vidieckych oblastí.

Regionálne produkty
Regionálne produkty foto: Klaudia Medalová

 

O projekte Cook.org

Európsky projekt „Bio-kuchári vo verejnom stravovaní“, podporený z programu EU ERAZMUS+ (september 2014 – august 2017), sa pokúsi prispieť k udržateľnej a zdravej výžive v zariadeniach verejného stravovania vypracovaním nových a inovatívnych spôsobov výučby o bio-strave vo verejnom stravovaní a tiež zvyšovaním povedomia o týchto témach.

Tieto ciele by mali byť dosiahnuté vypracovaním učebných osnov pre doplnkovú kvalifikáciu bio-kuchárov vo verejnom stravovaní, vychádzajúcu z ECVET štandardov a navrhnutím interaktívneho IKT nástroja pre udržateľné varenie z bio, regionálnych a sezónnych produktov v zariadeniach verejného stravovania

Projekt Cook.org realizuje konzorcium šiestich partnerov z piatich európskych krajín, ktorí sú aktívni v rôznych sektoroch: formálne a neformálne vzdelávacie inštitúcie (Juhočeská univerzita – Poľnohospodárska fakulta, Česká republika a Vestyjland Folk High School, Dánsko); neziskové mimovládne organizácie s veľkým potenciálom pre networking a šírenie projektu na národnej/regionálnej úrovni  (AIAB Ligúria, Taliansko,  Durínske spotrebiteľské poradenské centrum  - Útvar pre školské stravovanie, Nemecko a Centrum environmentálnych aktivít, Slovensko) a koordinátor projektu so skúsenosťami s európskymi projektami v oblasti ekologickej poľnohospodárskej výroby (Thüringer Ökoherz, Nemecko).

Kontakty
Medzinárodný koordinátor projektu Cook.org:
Lenka Kovacova
Thüringer Ökoherz e.V., Schlachthofstrasse 8 - 10, 99423 Weimar
Tel. 0049 (0)36 43 / 49 53 090
E-mail: l.kovacova@oekoherz.de

Národný koordinátor
Richard Medal
Centrum environmentálnych aktivít
Mierové námestie 29
911 01 Trenčín
E-mail: medal@changenet.sk

verejné stravovanie projekt Cook.org kuchári




Hodnotenie: 80%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Cook.org – BIO kuchári vo verejnom ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO do škôl



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií