BIO spotrebiteľ

Vyskúšajte si zdravý život na farme

15.08.2016 08:00
Ekofarma Odorica je rodinná farma zameraná na pestovanie liečivých bylín. Spolu s jedným zamestnancom sa o ňu stará Zuzana Homolová, ktorá sa ako jediná spomedzi pôvodných majiteľov vrátila žiť na farmu. Odorica je už 20 rokov registrovaná v systéme ekologického poľnohospodárstva.

Farma sa nachádza blízko mesta Levoča na úpätí Medvedích vrchov pri prameni Odorice, ktorej názov je údajne odvodený od slova odorať. Okrem pestovania sa venujú aj chovu zvierat. Produkty predávajú vo svojej prevádzke a distribuujú do šesťdesiatich obchodov na Slovensku.

Pokračovanie v rodinnej tradícii

Pred takmer tridsiatimi rokmi začal zakladateľ firmy AFRA pestovať liečivé rastliny, ktoré dokážu chrániť organizmus pred nepriaznivým vplyvom ako je stres alebo nesprávna životospráva. „Môj dedo sa tu s ďalšími šiestimi rodinami rozhodol usadiť a začali hospodáriť . Keď im pôdu zobrali, poodchádzali preč. Neskôr nám pôdu vrátili, tak tu žil môj otec a potom som sa tu rozhodla žiť ja,“ vysvetľuje majiteľka farmy Zuzana Homolová.

Ekofarma Odorica
Ekofarma Odorica foto: Adriána Henčeková

Ekologické poľnohospodárstvo je systém hospodárenia založený na spolupráci s prírodou. Nepoužíva syntetické hnojivá, pesticídy, regulátory rastu či iné chemické látky. Dôvod, prečo je farma ekologická, vysvetľuje Zuzana Homolová: „Už môj otec sa dal do systému ekologického poľnohospodárstva. Pri pestovaní liečivých rastlín to nie je až taký problém, lebo tie rastú aj bežne v prírode, akurát my to máme usporiadané v riadkoch a máme s nimi nejaký cieľ. Bolo to rozhodnutie môjho otca a ja v tom pokračujem.“

Cesta od prírody k zdraviu

Hlavnou činnosťou ekofarmy je výroba bylinných výťažkov, tinktúr. Receptúru vymyslel už otec majiteľky a dodnes vyrábajú 14 druhov. Tinktúry sú vyrábané z jednej rastliny a majú širokú pôsobnosť na ľudský organizmus. Výnimočným produktom farmy sú Odorické kvapky, vyrábané zo štyroch liečivých bylín.

„Spracúvame len to, čo si dopestujeme. Okrem výťažkov vyrábame aj sypané čaje, špaldové vankúše a vankúšiky z višňových kôstok. Chováme zvieratá pre vlastnú spotrebu a pre naše blízke okolie. Vieme si všetky potraviny dorobiť. Suseda nám nosí mlieko. Z neho si urobíme výrobky, mäso aj vajcia máme svoje. Teraz ideme stavať pec na chlieb,“ hovorí Zuzana Homolová.

Všetky produkty farmy sú označené známkou BIO kvality. Farma je držiteľom BIO certifikátov ako na pestovanie bioproduktov, tak aj na výrobu biopotravín.

Problémom sú osivá

Podľa slov majiteľky, najväčším problémom sú ekologické osivá, ktoré na trhu nie sú. Pre ich špeciálnu produkciu liečivých rastlín sa osivá zohnať vraj nedajú. „My si preosievame vlastné osivá,  to sa tiež dá. Ale celý systém stojí a padá na tom, že tých osív niet,“ vysvetľuje Zuzana Homolová.

Za stravu a nocľah platia prácou

Na Odorici sa raz ročne spolu s OZ Priatelia Zeme organizuje Ekotábor.  Ľudia môžu prísť a vyskúšať si život na farme. Doobeda pomáhajú pri práci, poobede sa učia remeslá a večer sa pri ohni rozprávajú. „Ubytovanie a stravu si odpracujú,“ rozpráva Zuzana Homolová.

Život na farme
Život na farme foto: Adriána Henčeková

Záujemcov je veľa. Každoročne sem chodia deti z celého Slovenska. „Bola som tu už ako malé dieťa. Zaujímajú ma aj prednášky, tento rok je to o ekológii a takom inom životnom štýle. Páči sa mi, že je tu aj pomoc na farme. Človek sa aj niečo nové naučí, napríklad nejaké remeslo. Výborné je aj spanie na slame. Nepotrebujeme žiaden špeciálny matrac a ráno ma nič nebolí,“ hovorí o ekotábore ako dobrej voľbe na prázdniny šestnásťročná Lucia z Bratislavy.

„Okrem toho, že je tu veľa ľudí s podobným zmýšľaním, sme od rána do večera vonku, deti sa naučia takým praktickým zručnostiam, musia sa vedieť o seba postarať,“ dopĺňa mamička Miška. „Vidia, ako sa chovajú zvieratá a ako sa treba o ne starať. Najčastejšie sa však staráme o byliny. Zbierame ich alebo pomáhame v sušiarni. S deťmi som tu už štvrtýkrát. “

Cieľom je kupovať iba soľ

Cieľom ekofarmy je vyrábať si vlastné potraviny a dať tú možnosť aj ľudom, ktorí majú záujem o bio produkty. Podľa slov majiteľky chcú ľudí naučiť, ako chutia potraviny bez chemikálií. Naďalej chcú usporadúvať stretnutia a semináre pre ľudí, aby si mohli sami vyskúšať život na farme a naučiť ich, ako vyrábať takéto zdravé potraviny.

„Chceme byť čím ďalej, tým samostatnejší. Naši predkovia kupovali len soľ. A toto je aj náš cieľ,“ uzatvára Zuzana Homolová.






Hodnotenie: 100%, 6 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Adriána HenčekováŠtuduje na gymnáziu v Spišskej Novej Vsi. Štyri roky sa aktívne zapája do programu Mladí reportéri pre životné prostredie. V minulosti členka kolégia Zelenej školy. Amatérsky sa venuje fotografovaniu a písaniu novinárskych článkov, hlavne na tému znečistenia životného prostredia.

Súvisiace články


Diskusia: Vyskúšajte si zdravý život na ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO magazín
    Magazín BIO spotrebiteľa



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií