BIO spotrebiteľ

Potravina by mala byť naším liekom, tvrdí ekofarmárka

27.09.2016 07:00
„Našim cieľom je vyrábať si vlastné potraviny a dať tú možnosť aj ľudom, ktorí majú záujem o bio produkty“, hovorí Zuzana Homolová z Ekofarmy AFRA Odorica v Levočských vrchoch.

V tomto duchu vedie rodinnú farmu už od roku 1997. Ako predsedníčka zväzu ekologického poľnohospodárstva Ekotrend Slovakia je hlavnou iniciátorkou predaja z dvora a súťaže Biofarma roka.

Ste majiteľkou ekofarmy. Ako ste sa k systému ekologického poľnohospodárstva dostali?
To oslovilo ešte môjho otca. On sa do systému ekologického poľnohospodárstva dal. Pri pestovaní liečivých rastlín to nie je až taký problém, lebo tie rastú aj bežne v prírode, akurát my ich máme usporiadané v  riadkoch a máme s nimi nejaký cieľ. Bolo to rozhodnutie môjho otca a ja v tom pokračujem.

Zuzana Homolová
Zuzana Homolová foto: Adriána Henčeková

Na farme pestujete liečivé byliny. Čím sa ešte zaoberáte?
Chováme zvieratá pre vlastnú spotrebu a pre naše blízke okolie. Suseda chová kone a zvieratá na mlieko, my len na mäso. Ona nám nosí mlieko. Z neho si urobíme výrobky, mäso aj vajcia máme svoje. Teraz ideme stavať pec na chlieb. To čo si ešte potrebujeme kúpiť, na to si zarobíme pri predaji liečivých rastlín.

Rozmanitosť na lúke
Rozmanitosť na lúke foto: Adriána Henčeková

Z liečivých bylín vyrábate bylinné výťažky, sypané čaje a liečivé vankúše.  Kde sa k nim môže spotrebiteľ dostať?
My sa hlavne venujeme výrobe tinktúr. Máme 14 druhov. Otec vymyslel receptúru a dodnes ich podľa nej vyrábame. Okrem toho ponúkame asi 30 druhov čajov. Spracúvame len to, čo si dopestujeme. Máme eshop a v súčasnosti je asi 60 obchodov na Slovensku, čo berie náš tovar. Sú to väčšinou také malé predajničky zdravej výživy. Máme tri firemné predajne- v Levoči, Ružomberku a Žiline, kde nájdete všetky naše výrobky.

Máte nejaký jedinečný produkt?
Vyrábame Odorické kvapky, pomenované podľa tejto farmy. Je to zmes štyroch liečivých bylín.

Zvonček na eko farme v Odorici
Zvonček na eko farme v Odorici foto: Adriána Henčeková
Na dvore ekofarmy
Na dvore ekofarmy foto: Adriána Henčeková

Od roku 2008 chováte na farme aj zvieratá a predávate výrobky. Teda predávate z dvora. Čo presne predaj z dvora znamená a čo musí predávajúci spĺňať?
Je to predaj od prvovýrobcu, teda pestovateľa alebo chovateľa, konečnému spotrebiteľovi. Každý človek, ktorý doma z vlastných surovín spracuje nejaké rastlinné komodity, tak to môže predávať bez toho, aby mal nejakú výrobňu. Ešte stále je problém so živočíšnymi komoditami. Vnímame, že je to riziko. Farmári vyrábajú potraviny hlavne pre vlastnú spotrebu a keď náhodou niekto príde a chce si to kúpiť, tak už to znamená, že je kvalita dodržaná. Keď ja si robím niečo pre seba tak si to urobím samozrejme dobre a robím to v malom. Spotrebiteľ je dostatočná kontrola. Keď sa mu niečo nepáči, tak už tam nepríde a povie to aj všetkým ostatným.

Pokoj na ekofarme
Pokoj na ekofarme foto: Adriána Henčeková

S akými problémami sa Vy, ale i ostatní ekologickí farmári na Slovensku najčastejšie stretávate?
Najväčšie sú asi s osivami. Pokiaľ do ekológie majú ísť len eko osivá, ktoré na trhu nie sú , tak je to problém. A my, keďže máme takú špeciálnu výrobu, že sú to liečivé rastliny, tak z nich sa osivá už naozaj zohnať nedajú. My si preosievame vlastné, to sa tiež dá. Ale celý systém stojí a padá na tom, že tých osív niet.

Raz ročne spolu s Občianskym združením Priatelia Zeme organizujete na Vašej farme Ekotábor. V čom je výnimočný?
My dávame ľuďom k dispozícií farmu. Majú možnosť prísť a zažiť si to. Za ubytovanie a stravu si odpracujú. Doobeda pomáhajú na farme, poobede sa učia nejaké remeslá a večer sa pri ohni rozprávame a spoznávame.

Ste predsedníčkou Zväzu ekologického poľnohospodárstva Ekotrend Slovakia, ktorý usporadúva súťaž o Biofarmu roka 2016. Aký je cieľ súťaže?
Je to o osvete. Aby ľudia vedeli, že tie farmy tu sú. Cieľom je, aby farmy vytvárali priestor pre spotrebiteľov. Podmienkou je, aby urobili akciu pre verejnosť. Chceme, aby sa ďalšie farmy otvárali, aby si deti nemysleli, že mlieko sa vyrába v hypermarkete, ale aby vedeli, že je k tomu potrebné aj nejaké zviera.

V súčasnosti prebieha hlasovanie o Biopotravinu roka. Myslíte si, že je spolupráca ľudí pracujúcich v bio sektore na Slovensku postačujúca?
Spolupráca medzi zanietencami je dobrá, len štát sa k tomu stále správa, akoby ho to nezaujímalo. Keď tu budú zdraví ľudia, tak bude aj zdravá populácia schopná vytvárať určité hodnoty. My si veľa chorôb vieme privolať nesprávnou stravou.  Nedostatky vidím  v osvete už od detí v škole ako sa majú stravovať, čo je pre naše telo lepšie a podobne.

V poslednom čase sa veľa hovorí o Geneticky modifikovaných organizmoch (GMO). Zatiaľ neexistuje žiadna klinická štúdia, ktorá by dokazovala bezpečnosť geneticky modifikovaných potravín. Aký je Váš názor?
V ekologickom poľnohospodárstve je GMO zo zákona zakázané. Môj názor je, že nám to netreba, pretože je to všetko proti prírode. Ide o dávanie génov živočíchov do rastlín a naopak a myslím, že nepotrebujeme mať v zime jahody alebo rýchlo rastúce zvieratá. Keďže existuje princíp predbežnej opatrnosti, kým nemáme dokázané, že to nerobí žiaden problém, tak to radšej nedávajme voľne do prírody.

Aké máte ciele s Vašou farmou do budúcna?
Naši predkovia kupovali len soľ. Viac-menej sa už aj my k tomu dostávame. Našim cieľom je vyrábať si vlastné potraviny a dať tú možnosť aj ľudom, ktorí majú záujem o bio produkty. Naučiť ľudí, ako chutia potraviny bez chemikálii. Tiež chceme robiť stretnutia či semináre, aby sa ľudia naučili, ako sa vyrábajú napríklad korbáčiky alebo syry. Takže byť ešte viac samostatní.

Smer na ekofarmu Odorica
Smer na ekofarmu Odorica foto: Adriána Henčeková

 

Ekofarma Odorica je rodinná farma zameraná na pestovanie liečivých bylín. Spolu s jedným zamestnancom sa o ňu stará Zuzana Homolová, ktorá sa tu ako jediná spomedzi pôvodných majiteľov vrátila žiť. Odorica sa nachádza v nadmorskej výške 680 m v trojuholníku medzi obcami Levočské Lúky - Levoča - Spišský Hrhov na úpätí Medvedích vrchov pri prameni Odorice.






Hodnotenie: 85%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Adriána HenčekováŠtuduje na gymnáziu v Spišskej Novej Vsi. Štyri roky sa aktívne zapája do programu Mladí reportéri pre životné prostredie. V minulosti členka kolégia Zelenej školy. Amatérsky sa venuje fotografovaniu a písaniu novinárskych článkov, hlavne na tému znečistenia životného prostredia.

Súvisiace články


Diskusia: Potravina by mala byť naším liekom, tvrdí ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ekofarmy



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií