BIO spotrebiteľ

Tradičná bryndza, syry, žinčica či jogurty z Ekofarmy Važec

21.09.2016 08:45
Poznáte lepšie miesto pre ekofarmu, než v náručí prírody? Tam, kde sú sýtozelené lúky obklopené horami a počas babieho leta sú scenérie ostrejšie a krajšie než na pohľadniciach? Ďaleko od pulzujúceho života miest, ale napriek tomu uprostred diania – priamo pod Vysokými Tatrami v tesnom susedstve národného parku.

Ranný vzduch tu vonia čistou sviežosťou – vonia ihličím a hlinou. Táto vôňa vám pošteklí zmysly tak, že máte chuť kúsok z tej prírody ochutnať. A táto metafora sa v kraji pod Kriváňom odrazu zmení na pravdu. Tu naozaj ochutnáte čistú chuť prírody. Plnú a lahodnú. A viete ako chutí? Ako voňavý syr, čo tak úžasne „vŕzga“ pod zubami... Ako lahodná bryndza... Ako... Tisíc chutných vnemov sa vám vkradne do vedomia a splynie do jediného slova: MŇAM!

Bača a biovýrobky
Bača a biovýrobky foto: Ekofarma Važec



Ekofarma Važec píše svoju novodobú ekologickú históriu už od roku 2005 (pôvodné družstvo vzniklo v roku 1960). Poloha medzi dvoma národnými parkmi (Tatranský národný park a Národný park Nízke Tatry) farmu priam predurčuje k ekologickému hospodáreniu v súlade s prírodou. Veď časť pôdy, ktorú využívajú, sa dokonca nachádza v chránených územiach. Našťastie, pre miestnych farmárov ekologické hospodárenie neznamená zmes prísnych nariadení, či zákazov, ale práve naopak – hospodárenie v duchu environmentálnej udržateľnosti je pre nich prioritou od srdca.

A táto priorita vychádza už z presvedčenia väčšinového podielnika poľnohospodárskeho podniku, aktívneho a úspešného muža v slovenskom podnikateľskom prostredí, Alexeja Beljajeva. Jeho doménou je síce strojárenský priemysel, ale pozitívny vzťah k zdravému životnému štýlu dokazuje aj prevádzkovaním siete fitnes centier. Malú odbočku k poľnohospodárskemu sektoru podnikateľ vysvetlil s nonšalantným úsmevom a základnou životnou logikou – kvalitné, čerstvé a zdravé potraviny sú totiž preňho v tomto prípade dôležitejšie ako zisk z farmárčenia.

Ovce na paši
Ovce na paši foto: Ekofarma Važec

 

Symbióza s prírodou

Poloha farmy, klíma a nadmorská výška (priemerne 1000 m. n. m.) vyhovujú viac živočíšnej výrobe ako pestovaniu plodín, a preto sa pod Tatrami sústreďujú najmä na chov hovädzieho dobytka a oviec. O zvieratá i pasienky  sa starajú v duchu ekologického hospodárstva a BIO kvality sa držia aj pri vlastnej výrobe syrov, bryndze a ďalších produktov z kravského a ovčieho mlieka. Obhospodarujú 1700 hektárov trvalo trávnych porastov (lúky a pasienky) a 450 hektárov ornej pôdy. Ekologické hospodárstvo vyzerá v praxi ako prirodzený kolobeh – zvieratá sa pasú na čistých pasienkoch, prikrmované sú krmivom dopestovaným na vlastných lúkach a poliach (ovos, jačmeň, pšenica, ďatelina). Všetko bez akýchkoľvek chemikálií, len s použitím maštaľného hnoja. To, čo im príroda dá, jej vracajú formou regenerácie ekosystémov – tak ako to kedysi robili naši predkovia.

Kravy na paši
Kravy na paši foto: Ekofarma Važec



Využívajú síce aj modernú techniku, ale prirodzenosť je prirodzenosť. Pasienky blízko farmy spásajú dojnice, horské pasienky využívajú na pasenie mladého dobytka a oviec. Sú to predsa tie najlepšie živé kosačky. Okrem toho majú zvieratá pohyb, sú na zdravom horskom vzduchu a sú spokojné a možno práve to je tá tajná ingrediencia, vďaka ktorej sú mlieko a mliečne výrobky z Ekofarmy Važec lahodné, majú fantastickú chuť a tiež veľkú výživovú hodnotu. Sú totiž naozaj BIO, vyrábajú ich vo vlastnej syrárni s využitím tradičných postupov.

BIO ovčí syr
BIO ovčí syr foto: Ekofarma Važec



Široké portfólio vlastných produktov – syry, bryndzu, žinčicu, oštiepky, parenice, nite, jogurty – predávajú vo vlastnej predajni a spolupracujú aj s odberateľmi zameranými na kvalitné a čerstvé BIO produkty. Čerešničkou na torte (v tomto prípade imaginárne syrovej J) je logo farmy, ktoré má tiež svoj príbeh. Inšpiráciou naň bolo dielo pôvodom českého maliara Jana Hálu, ktorý bol tunajším krajom natoľko očarený, že tu strávil veľkú časť svojho života.

Biele zlato - tradičná bryndza

Farmári pod Kriváňom našli skutočný poklad. Vlastne, našli... Nuž, oni ho vyrábajú. Bielym zlatom nie je nič iné, než tradičná bryndza – unikátny produkt prírody, ktorý sa na tejto farme vyrába čisto z ovčieho mlieka. Ovečky vo Važci sa pasú na lúkach nedotknutej panenskej prírody, nepoznajú stres, umelú výživu ani antibiotiká. A preto je táto bryndza jedna z najlepších. Dokazujú to aj mnohé ocenenia, ktoré Ekofarma Važec získala na rôznych súťažiach. Nemenej chutná je aj zmesná bryndza, ktorú vyrábajú počas obdobia, kedy sa ovečky nedoja. Tvorená je zmesou stopercentnej nepasterizovanej ovčej bryndze a kravskej bryndze v pomere 50 na 50. Má jemnejšiu chuť a určite stojí za to ju ochutnať.

100% ovčia bryndza BIO
100% ovčia bryndza BIO foto: Ekofarma Važec



Bryndza má hneď niekoľko super prívlastkov. Okrem Slovenska a pár okolitých krajín ju nikde nepoznajú, má obrovské blahodarné účinky na naše zdravie a je to tzv. "superfood". V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických baktérií, čo je niekoľko stonásobne viac ako v jogurtoch. Bryndza je skvelá na prevenciu rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), pri zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu, stimuluje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak. Tieto fenomenálne účinky má len bryndza vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka.

Svojho favorita prihlásili farmári aj na súťaž o najlepšiu biopotravinu roka 2016.

Iné drahé kovy

Pod Tatrami bol vždy život ťažký a ani dnes nejde všetko ako mihnutím čarovného prútika. Nepopierateľná je najmä závislosť poľnohospodárstva od počasia. Agronómovia musia vystihnúť ten správy čas kedy siať i kedy žať a medzitým dúfať, že nebude príliš sucho, mokro, teplo, či chladno. Zvieratá si tiež vyžadujú permanentnú starostlivosť, žiadne nedele a sviatky sa nerátajú. Ale tunajší farmári nespia na vavrínoch. Aj keby občas mohli...

Sušenie, obracanie a zber sena
Sušenie, obracanie a zber sena foto: Ekofarma Važec



Za svoju neúnavnú a poctivú prácu si totiž vyslúžili už nejedno ocenenie. Syry a iné výrobky obsadzujú popredné priečky na súťažiach hodnotených odbornou i laickou verejnosťou. Farma pravidelne boduje aj v súťaži o najkrajší chotár, niekoľkokrát ju už vyhrali a tohto roku (2016) si vybojovali tretie miesto. Nie je to len pre efekt, správny gazda sa totiž stará – o zvieratá, o polia, o lúky a pasienky, ale aj o hospodársky dvor. A keď k tomu pridáme kulisu najmenších veľhôr na svete, veru, radosť pozerať.

BIO výrobky
BIO výrobky foto: Ekofarma Važec

 

Krok za krokom

Na farme pod Kriváňom majú ešte veľké plány. Stále je čo zlepšovať, niečo nutne a niečo pre ešte lepší pocit z dobre odvedenej práce. Postupne rekonštruujú objekty a maštale, zlepšujú podmienky pre zvieratá, zapájajú sa do projektov v rámci programu rozvoja vidieka, modernizujú strojový park. Všetko v duchu myšlienky využiť potenciál, ktorý sa tu ponúka a zveľadiť nielen farmu, ale aj krajinu okolo nej. A pritom všetkom stále myslieť na kvalitu. Vo všetkom. Niekoľko plánov sa už v blízkej dobe stane realitou – poľnohospodári chcú rozšíriť stádo oviec aby farma mohla ponúkať širší sortiment výrobkov z ovčieho mlieka, po ktorých je veľký dopyt a takisto chcú začať spracovávať aj kozie mlieko. Onedlho plánujú začať  s prevádzkou vlastného bitúnku s rozrábkou mäsa a špecializáciou na mokré, a najmä suché zrenie mäsa, ktorému sa na Slovensku nikto nevenuje.
Manažéri pracujú aj na ďalších plánoch do budúcnosti, ktoré na farmu prinesú hneď niekoľko zaujímavých noviniek. Ale to už bude iný príbeh.

BIO jogurty
BIO jogurty foto: Ekofarma Važec



Príbeh, ktorý sa pokojne bude môcť začať slovami: Kde bolo, tam bolo... Len s malou obmenou: Existuje jedna krajina, krásna a čistá a uprostred nej leží farma. Štebot vtáčikov dopĺňa cinkanie zvončekov ovečiek a kravičiek, pestrofarebné lúky striedajú zlatisté lány s obilím a svieža zelená tráva. Ľudia tu rozumejú prírode a ona im ich starostlivosť vracia plným priehrštím. Taká je to romantika. Neveríte? Tak sa príďte presvedčiť na vlastné oči.






Hodnotenie: 97.6%, 8 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ekofarma VažecPoľnohospodárske družstvo Važec je certifikovanou EKO farmou na severe Slovenska. Od ekologicky chovaných kráv a oviec vám prinášame fantasticky chutné BIO syry, korbáčiky, parenice, domácu bryndzu, zákvas a žinčicu.

Diskusia: Tradičná bryndza, syry, žinčica či jogurty ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ekofarmy



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií