BIO spotrebiteľ

Školské jedálne s novými chuťami: Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne

10.10.2016 05:11
Pri príležitosti tradičného Svetového dňa výživy (16. október) pripravilo Centrum environmentálnych aktivít od 10.-14. októbra Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne. Do školských jedální prinesie zmeny v podobe jedál z  biopotravín a dní regionálnej kuchyne. Pedagógovia sa s deťmi pozrú na jedlo z hľadiska dopadov na životné prostredie a spolu s deťmi pripravia pre rodičov ochutnávky.

Svetový deň výživy si pripomíname 16. októbra ako deň založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva (FAO) v roku 1945. K jej prioritám dlhodobo patrí i školské stravovanie, veď deti  získavajú na školách pre život dôležité zručnosti týkajúce sa jedla, výživy a zdravia. V tomto zmysle FAO podporuje aj školské záhrady ako učiace platformy na zlepšenie pestovateľských zručností a environmentálneho povedomia.

V podobnom duchu prebieha aj Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne. „Pred mesiacom sme oslovili školy s ponukou zapojiť sa do Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne, či už ako školská jedáleň alebo v rámci vyučovacieho procesu. Odozva nás potešila, školy organizujú vyše 30 aktivít a do školských jedální si objednali necelú tonu bio zemiakov, zeleniny, mäsa, mlieka, múky a cestovín z ekofariem a od biovýrobcov“, uviedol Richard Medal, riaditeľ CEA Trenčín. 

„Na jedlo sa nepozeráme len z pohľadu zdravia, ale aj udržateľnosti – teda dopadov na životné prostredie a zamestnanosť v regiónoch“, dodal.

Keď jedlo v školskej jedálni veľmi nechutí
Keď jedlo v školskej jedálni veľmi nechutí foto: Michaela Zenková

Na ZŠ v Zlatých Moravciach pripravili vzdelávaciu akciu AKO NA BIO, v rámci ktorej budú deviataci formou vrstovníckeho vzdelávania učiť deti a aj rodičov, ako si z  biopotravín pripraviť chutnú maškrtu, desiatu či jednoduchú večeru v podobe šalátu. Recepty na pšenový šalát, slnečnicové guľôčky či špaldový hrnčekový koláč si vyskúšajú priamo v škole a hotové dielo dajú ochutnať rodičom a kamarátom.

Celotýždenný jedálny lístok s využitím BIO zemiakov, cestovín, tekvíc, mrkvy, petržlenu, cvikle a jablčného muštu je pripravený pre deti ZŠ Východná v Trenčíne.

Ako uviedla PhDr. Jela Flaškárová, ktorá je vedúcou školskej jedálne už 36 rokov: “Som rada, že tento týždeň môžu deti ochutnať aspoň časť potravín v kvalite bio, veď doma možno nikdy neochutnali”.

Jedlá v ktorých budú biopotraviny, budú vyznačené v jedálnom lístku. Pre deti je pripravené aj hlasovanie chutilo-nechutilo. Týždeň biopotravín v školskej jedálni škola propaguje škola aj na svojej webovej stránke a na dverách vo vchode do školy.

Pestovateľský záhon v SZŠ Nová Dubnica
Pestovateľský záhon v SZŠ Nová Dubnica foto: Jana Kramárová

Súkromná základná škola v Novej Dubnici sa zapojí podujatím Zdravá tržnica.

„Deti v spolupráci s učiteľmi pripravia ovocie, zeleninu a šaláty, žiaci na hodine varenia nachystajú nátierky a počas veľkej prestávky prebieha tržnica. Kupujeme, predávame, vymieňame jedlo aj recepty, hostíme sa. Už teraz sa tešíme“, uviedla riaditeľka školy PaedDr. Jana Kramárová.

Časť surovín pochádza z vlastnej záhradky pred školou, kde žiaci pestujú zeleninu a bylinky.

Príprava detí na Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne
Príprava detí na Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne foto: Klaudia Medalová

Medzi ďalšie pripravované aktivity patrí BIO jarmok, Tekvičkovo, súťaže o najkrajšie jabĺčko, dni otvorených dverí na školách s výstavkami plodov zo školského políčka či záhrad a ochutnávkami pre rodičov a verejnosť, žiacke prednášky, besedy, výstavka výtvarných prác, hlasovanie o najchutnejšie jedlo, rozdávanie jabĺk, projektový deň Darujme si zdravie zo záhrady, prírody a regiónov a iné.

Do Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne sa prihlásili základné a stredné školy z celého Slovenska: ZŠ Východná Trenčín, ZŠ a MŠ Dolná Strehová, ZŠ Komenského 2, Spišská Nová Ves, Gymnázium Dubnica nad Váhom, Súkromná stredná odborná škola HOST Bratislava, Súkromná základná škola Nová Dubnica, ZŠ a MŠ Nová Bošáca, ZŠ Pribinova 1, Zlaté Moravce, Gymnázium Púchov, Spojená škola internátna Trenčín, SOŠ obchodu a služieb Trenčín a ZŠ Jána Palárika, Majcichov.

„12 škôl nie je veľa, ale môže to povzbudiť ďalšie školy, bio pestovateľov a spracovateľov. Chceme ukázať, že sa to dá“, povedala Klaudia Medalová, spoluorganizátorka podujatia a editorka Biospotrebitel.sk.

Na záver uviedla: „Jedlo sa každého z nás bezprostredne dotýka a to, čo dávame do úst a odkiaľ jedlo pochádza, priamo ovplyvňuje naše zdravie a dobré životné prostredie. Ak ide o deti, mali by sme na kvalitu a pôvod jedla hľadieť dvojnásobne. Všetkým školám prajeme, nech čo najviac detí ohodnotí jedlo ako CHUTILO.“

Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne
Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne foto: Klaudia Medalová

Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne zorganizovalo Centrum environmentálnych aktivít Trenčín v rámci projektu Cook.org a v nadväznosti na Cook.org a v nadväznosti na projekt Jedlá zmena partnerske a iniciatívu Hovorme o jedle. Všetky tieto iniciatívy spája zámer zapojiť školy do vzdelávacích aktivít na podporu zdravého, udržateľného jedla, ochranu životného prostredia a regionálny rozvoj.

Súvisiace odkazy:
Cook.org – BIO kuchári vo verejnom stravovaní






Hodnotenie: 85.8%, 7 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Školské jedálne s novými chuťami: ...



    Pridať názor na článok







    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií