BIO spotrebiteľ

Exkurzia za príkladmi dobrej praxe v oblasti zdravého školského stravovania

31.05.2016 16:20
V rámci projektu Cook.org - BIO kuchári vo verejnom stravovaní, zorganizovalo Centrum environmentálnych aktivít pre pedagógov a manažérov školských jedální z okolia Trenčína 18. mája 2016 exkurziu do brnenských škôl zapojených do projektu Skutečně zdravá škola.

Prvá zastávka neviedla do školskej jedálne, ale na Kozojedský dvor. Cieľom bolo predstaviť pedagógom a vedúcim jedální princípy ekologického chovu zvierat priamo na ekofarme.

Kozojedský dvor

Kozojedský dvor je barokový statok, ktorý  hospodári v ekologickom poľnohospodárstve a produkuje BIO výrobky. Ako povedal Ing. Ján Šváb, spolumajiteľ, „primárnym cieľom nie je produkcia, ale zabývanie a oživenie starého statku na samote“. Statok hospodári na okolitých poliach v údolí, majú malú mliekareň, jedáleň a stolársku výrobu.

Na Kozojedskom dvore vyrábajú spolu 10 druhov kozích výrobkov, okrem ovocných kefírov a nakladaného syra so sušenými rajčinami sú všetky v BIO kvalite: kozie mlieko, kozí tvaroh a rôzne syry. Väčšinu z nich mali možnosť účastníci exkurzie aj ochutnať.

Šťastné kozičky na Kozojedskom dvore
Šťastné kozičky na Kozojedskom dvore foto: Klaudia Medalová
Prehliadka statku Kozojedský dvor
Prehliadka statku Kozojedský dvor foto: Klaudia Medalová
Ovocný kozí kefír - čierna ríbezľa
Ovocný kozí kefír - čierna ríbezľa foto: Klaudia Medalová
Ochutnávka bio kozieho mlieka, kefírov a syrov
Ochutnávka bio kozieho mlieka, kefírov a syrov foto: Richard Medal

Waldorfská základna škola V Brne

Po prehliadke ekofarmy a ochutnávke bio výrobkov zamierili účastníci exkurzie do Brna na Waldorfskú základnú školu, zapojenú do projektu Skutečně zdravá škola. Zmyslom projektu je naučiť deti, odkiaľ potraviny pochádzajú, ako sa pestujú či vyrábajú a tiež ako súvisí jedlo, ktoré jedia, so svetom, v ktorom žijú. Súčasťou konceptu je aj zámer, aby školské jedálne obstarávali čo najviac produktov od miestnych farmárov, pekárov, mäsiarov... a podporovali svoj región. Vďaka projektu sa už 38 000 detí v Českej republike stravuje v školských jedálňach zdravšie.

Účastníci exkurzie sa posilnili obedom v školskej jedálni, prešli si vzdelávaciu prírodnú záhradu v areáli školy a na záver diskutovali s vedúcou školskej jedálne o tipoch, ako pripravovať deťom zdravé jedlá, ktoré chutia.

Tekvicová polievka - samoobsluha
Tekvicová polievka - samoobsluha. Naberajú si len deti, ktoré polievku chcú foto: Klaudia Medalová
Výber hlavného jedla na Waldorfskej škole v Brne
Na Waldorfskej škole v Brne si hlavné jedlo môžu deti vybrať - mäsité alebo vegetariánske foto: Klaudia Medalová
Dobrú chuť pani učiteľka
Dobrú chuť - pani učiteľka Ľubica zo ZŠ Jána Palárika Majcichova foto: Klaudia Medalová
Predstavenie projektu Cook.org - BIO kuchári vo verejnom stravovaní
Richard Medal - krátke predstavenie projektu Cook.org - BIO kuchári vo verejnom stravovaní foto: Klaudia Medalová
Andrea Hrušková, koordinátorka projektu Skutečně zdravá škola
Andrea Hrušková, koordinátorka projektu Skutečně zdravá škola, predstavuje vedúcu jedálne, Andreu Mifkovú foto: Klaudia Medalová

Základná škola T.G. Masaryka, Drásov

Záverečnou destináciou exkurzie bola Základná škola T.G. Masaryka, Drásov. Táto škola bola v projekte Skutečně zdravá škola ocenená bronzovou „medailou“ za splnenie mnohých kritérií programu z hľadiska používania zdravých, lokálnych potravín, ako aj zapojeniu rodičov a farmárov či producentov potravín z okolia.

Po areáli školy účastníkov previedla pani riaditeľka Mgr. Dana Veselá, PhD. Súčasťou veľkej záhrady boli aj edukačné prvky ako vyvýšené záhony či bylinková špirála, zakončená jazierkom pre pozorovanie vodných organizmov.

Úplný záver exkurzie patril posedeniu s pani vedúcou ŠJ Marií Tinkovou, ktorá zdôraznila dlhodobý záujem školy o zvyšovanie kvality školského stravovania. Snažia sa zvyšovať podiel ovocia a zeleniny a zaraďovať viac obilných a strukovinových jedál, ktoré naši predkovia tradične jedávali. Snažia sa, aby školská jedáleň bola miestom, kde vzdelávanie prirodzeným a príjemným spôsobom pokračuje.

Aj preto na jedálnom lístku farebne zvýrazňujú čerstvé a sezónne suroviny. Dobrú skúsenosť majú tiež s nahradením zeleninových šalátov zeleninovým bufetom (deti si nakladajú jednotlivé druhy zeleniny, ktoré ľúbia) a zdobením pokrmov bylinkami z vlastnej záhrady.

Každý deň majú deti možnosť po obede vhodiť do hlasovacej schránky lístoček chutilo-nechutilo. Hlasovanie je pre tak vedúcu školskej jedálne dôležitou spätnou väzbou pre zostavovanie jedálneho lístka, tak aby boli jedlá nielen zdravé, ale deťom aj chutili.

Účastníci exkurzie prežili deň plný nových skúseností.  Pani učiteľku Živčicovú zo ZŠ Mikušovce inšpirovali školy v Brne a okolí - záhrada, bio jedlá, kuchyňa... „Rozhodla som sa založiť záhradu u nás pri škole. Chcela by som urobiť so žiakmi aj bylinkovú špirálu, ktorú som tam videla a bylinky využijú kuchárky v školskej kuchyni“, povedala. Spokojná bola aj Jarmila Lišková, vedúca ŠJ zo Špeciálnej ZŠ internátnej v Trenčíne: „Získala som užitočné informácie, ktoré môžem využiť pri tvorbe pestrejšieho a zdravšieho jedálnička“, uviedla.

Získané tipy a inšpirácie plánujú účastníci exkurzie využiť počas Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne v októbri 2016.

Jedálny lístok základnej školy
Jedálniček - ZŠ Drásov foto: Klaudia Medalová
V kuchyni s pani riaditeľkou a vedúcou ŠJ, ZŠ Drásov
V kuchyni s pani riaditeľkou a vedúcou ŠJ, ZŠ Drásov foto: Klaudia Medalová
Záver exkurzie - ako variť zdravo a chutne, ZŠ Drásov
Záver exkurzie - ako variť zdravo a chutne, ZŠ Drásov foto: Klaudia Medalová





Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Exkurzia za príkladmi dobrej praxe v oblasti ...



    Pridať názor na článok







    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií