Prvá zastávka neviedla do školskej jedálne, ale na Kozojedský dvor. Cieľom bolo predstaviť pedagógom a vedúcim jedální princípy ekologického chovu zvierat priamo na ekofarme.
Kozojedský dvor je barokový statok, ktorý hospodári v ekologickom poľnohospodárstve a produkuje BIO výrobky. Ako povedal Ing. Ján Šváb, spolumajiteľ, „primárnym cieľom nie je produkcia, ale zabývanie a oživenie starého statku na samote“. Statok hospodári na okolitých poliach v údolí, majú malú mliekareň, jedáleň a stolársku výrobu.
Na Kozojedskom dvore vyrábajú spolu 10 druhov kozích výrobkov, okrem ovocných kefírov a nakladaného syra so sušenými rajčinami sú všetky v BIO kvalite: kozie mlieko, kozí tvaroh a rôzne syry. Väčšinu z nich mali možnosť účastníci exkurzie aj ochutnať.
Po prehliadke ekofarmy a ochutnávke bio výrobkov zamierili účastníci exkurzie do Brna na Waldorfskú základnú školu, zapojenú do projektu Skutečně zdravá škola. Zmyslom projektu je naučiť deti, odkiaľ potraviny pochádzajú, ako sa pestujú či vyrábajú a tiež ako súvisí jedlo, ktoré jedia, so svetom, v ktorom žijú. Súčasťou konceptu je aj zámer, aby školské jedálne obstarávali čo najviac produktov od miestnych farmárov, pekárov, mäsiarov... a podporovali svoj región. Vďaka projektu sa už 38 000 detí v Českej republike stravuje v školských jedálňach zdravšie.
Účastníci exkurzie sa posilnili obedom v školskej jedálni, prešli si vzdelávaciu prírodnú záhradu v areáli školy a na záver diskutovali s vedúcou školskej jedálne o tipoch, ako pripravovať deťom zdravé jedlá, ktoré chutia.
Záverečnou destináciou exkurzie bola Základná škola T.G. Masaryka, Drásov. Táto škola bola v projekte Skutečně zdravá škola ocenená bronzovou „medailou“ za splnenie mnohých kritérií programu z hľadiska používania zdravých, lokálnych potravín, ako aj zapojeniu rodičov a farmárov či producentov potravín z okolia.
Po areáli školy účastníkov previedla pani riaditeľka Mgr. Dana Veselá, PhD. Súčasťou veľkej záhrady boli aj edukačné prvky ako vyvýšené záhony či bylinková špirála, zakončená jazierkom pre pozorovanie vodných organizmov.
Úplný záver exkurzie patril posedeniu s pani vedúcou ŠJ Marií Tinkovou, ktorá zdôraznila dlhodobý záujem školy o zvyšovanie kvality školského stravovania. Snažia sa zvyšovať podiel ovocia a zeleniny a zaraďovať viac obilných a strukovinových jedál, ktoré naši predkovia tradične jedávali. Snažia sa, aby školská jedáleň bola miestom, kde vzdelávanie prirodzeným a príjemným spôsobom pokračuje.
Aj preto na jedálnom lístku farebne zvýrazňujú čerstvé a sezónne suroviny. Dobrú skúsenosť majú tiež s nahradením zeleninových šalátov zeleninovým bufetom (deti si nakladajú jednotlivé druhy zeleniny, ktoré ľúbia) a zdobením pokrmov bylinkami z vlastnej záhrady.
Každý deň majú deti možnosť po obede vhodiť do hlasovacej schránky lístoček chutilo-nechutilo. Hlasovanie je pre tak vedúcu školskej jedálne dôležitou spätnou väzbou pre zostavovanie jedálneho lístka, tak aby boli jedlá nielen zdravé, ale deťom aj chutili.
Účastníci exkurzie prežili deň plný nových skúseností. Pani učiteľku Živčicovú zo ZŠ Mikušovce inšpirovali školy v Brne a okolí - záhrada, bio jedlá, kuchyňa... „Rozhodla som sa založiť záhradu u nás pri škole. Chcela by som urobiť so žiakmi aj bylinkovú špirálu, ktorú som tam videla a bylinky využijú kuchárky v školskej kuchyni“, povedala. Spokojná bola aj Jarmila Lišková, vedúca ŠJ zo Špeciálnej ZŠ internátnej v Trenčíne: „Získala som užitočné informácie, ktoré môžem využiť pri tvorbe pestrejšieho a zdravšieho jedálnička“, uviedla.
Získané tipy a inšpirácie plánujú účastníci exkurzie využiť počas Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne v októbri 2016.