BIO spotrebiteľ

Hovädzie mäso z farmy Turová - Slovenská BIO potravina roka 2016

20.10.2016 06:59
Kvalita bio hovädzieho mäsa z Turovej je naozaj mimoriadna. Chov dobytka v jeho prirodzenom prostredí, šetrná porážka na ekologickom bitúnku, proces vyzrievania mäsa a spracovanie na finálny produkt, to všetko robí mäso výnimočným. Prestížne ocenenie za Bio potravinu roka 2016 prevzal majiteľ farmy Ing. Peter Badiar 23.sepmtebra na BIO jarmoku v Trenčíne.

Farma Turová sa chovom mäsových plemien hovädzieho dobytka zaoberá už od roku 2006. Od roku 2008 prešli do systému ekologického poľnohospodárstva.

Mäso v najvyššej kvalite

Bio mäso je vyrábané zo zvierat, ktoré sú chované aj porážané v ekologickom hospodárstve. Zakázané je tiež užívanie antibiotík. Ak sú opakovane prekročené povolené normy, zvyškové antibiotiká sa pri konzumácií dostávajú do ľudského organizmu. Zvieratá v takomto chove neužívajú žiadne rastové hormóny.

Hovädzie mäso z farmy Turová - BIO potravina roka 2016
Hovädzie mäso z farmy Turová - BIO potravina roka 2016 foto: Adriána Henčeková

„Obmedzenia týkajúce sa použitia medikamentov a vlastne liečenia  zvierat považujem za veľmi dôležitú oblasť.  Bez ohľadu na to, že na samotné použitie veterinárnych liečiv dohliadajú kontrolné organizácie, ešte stále je ich pomerne veľa. S tým môžu mať spotrebitelia problém. V prípade konzumácie ekologického mäsa je vlastne niečo takéto vylúčené, resp. eliminované na minimum.“

hovorí Ing. Peter Badiar
Ing. Peter Badiar - majiteľ farmy Turová
Ing. Peter Badiar - majiteľ farmy Turová foto: Adriána Henčeková

Prísne legislatívne požiadavky sa kladú aj na kvalitu použitých krmív a ich charakteru. Preto zvieratá na tejto farme jedia len krmivo bez pesticídov a umelých hnojív. To znamená, že pri pestovaní nepoužívajú žiadne chemické látky. Taktiež je zakázané geneticky modifikované krmivo. Namiesto toho sú zvieratá takmer celý rok na paši, čo je ich prirodzené prostredie, ktoré poskytuje potrebnú voľnosť pre ich vývoj a dostupnosť potravy.

Spotrebiteľov neodrádza ani vyššia cena

Ing. Badiar sa domnieva, že ľudí vyššia cena mäsa neodrádza. Hovädzie mäso sa snažia ponúknuť v čo najvyššej kvalite, čo zabezpečujú procesom vyzrievania.

„To je veľmi dôležité. Ak je mäso akokoľvek kvalitné z kvalitného zvieraťa, keby ho spotrebiteľ začal konzumovať  úplne čerstvé, tak pravdepodobne bude tvrdé. Toto sa snažíme my eliminovať.

Samotný proces vyzrievania spočíva v tom, že mäso za tri, štyri dni, kým čaká vo vise na svojho spotrebiteľa, stratí 10% svojej hmotnosti, takže o tých 10% vody človek kupuje menej.

Následne prebieha proces tzv. mokrého zrenia, kde je mäso zabalené vo vákuu a uskladnené pri teplote 0,5 0C ďalšie dva až štyri týždne.

Ďalšiu vec, ktorú zákazníkovi ponúkame je, že mäso dočisťujeme do maximálneho stupňa úpravy. To znamená, že keď si ho domáci kuchár otvorí a položí na stôl a ide z neho niečo pripravovať, tak už nemusí nič odstraňovať. Stačí ho len nakrájať,“ informuje Ing. Peter Badiar.

Na distribúciu mäsa využívajú najmä novovznikajúce obchody s lokálnymi farmárskymi produktmi resp. biopotravinami.  Práve takéto predajne vyhľadávajú a ponúkajú im svoje produkty. Pomerne dobre zastúpenie majú na západnom Slovensku no snažia sa dodávať aj na východnú časť.

„Väčšinu však nepredávame priamo, ale snažíme sa cez obchody, ktoré najlepšie dokážu vysvetliť konkrétnym zákazníkom čo ponúkame. V prípade, že niekto nevie nájsť spôsob, ako sa dostať k nášmu mäsu, môže si vyhľadať na našej stránke kontakt, kde sa mu snažíme pomôcť,“ rozpráva Ing. P. Badiar.

Prevzatie ocenenia Biopotravina roka 2016
Prevzatie ocenenia Biopotravina roka 2016 foto: Adriána Henčeková

Motiváciou bol kvalitný produkt

Hlavným dôvodom na zriadenie ekologického bitúnku bolo, že na Slovensku nebola žiadna reálna možnosť ekologické zvieratá spracovať tak, aby sa aj výsledný produkt ponúkal v štatúte bio potraviny.  Podľa slov spomenutého odborníka, zároveň v období okolo roku 2009 nebolo možné zabezpečiť si ani pre vlastnú spotrebu kvalitné, vyzreté hovädzie mäso. V lete 2013 ukončili výstavbu ekologického bitúnku a rozrábky pre hovädzí dobytok. To znamená, že v ňom sú porážané len ekologické zvieratá a preto nemôže dôjsť k zámene mäsa.

„Je ešte dlhá cesta, aby sme dokázali vysvetľovať konečnému zákazníkovi , kde sa nachádza tá pridaná hodnota, čo im ponúkame v akomkoľvek výrobku. Chceme objasňovať, v čom je rozdiel medzi ekologickou a konvenčnou potravinou,“ uzatvára Ing. Badiar.

Víťazná biopotravina s hrdým majiteľom
Víťazná biopotravina s hrdým majiteľom foto: Adriána Henčeková
Biopotravina roka 2016 bio hovädzie mäso




Hodnotenie: 85.8%, 7 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Adriána HenčekováŠtuduje na gymnáziu v Spišskej Novej Vsi. Štyri roky sa aktívne zapája do programu Mladí reportéri pre životné prostredie. V minulosti členka kolégia Zelenej školy. Amatérsky sa venuje fotografovaniu a písaniu novinárskych článkov, hlavne na tému znečistenia životného prostredia.

Diskusia: Hovädzie mäso z farmy Turová - Slovenská ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Predstavujeme
    Predstavujeme... sú tipy na zaujímavé čítanie, výrobky pre Vaše zdravie.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií