BIO spotrebiteľ

Hľadanie lokálnych potravín úspešné

06.12.2016 02:17
Lokálne produkty ako zdravšia alternatíva jedla? Kde ich kúpiť? Za akým účelom vznikajú rodinné farmy? V jednej malej podhorskej dedinke na Horehroní som hľadala odpovede na tieto otázky. Pohronská Polhora ako obec obklopená horami a prekrásnou prírodou, kde je stále zachované gazdovstvo či už na miestnym salašoch alebo dvoroch, mi poskytla veľký výber lokálnych výrobcov.

Cit ku gazdovstvu a tradíciám si dodnes zachovala rodina, ktorá vedie miestnu farmu V sedle u Falťanov. Takisto ma v obci zaujalo aj veľké množstvo včelárov, pričom s jedným som sa aj osobne stretla. A na záver som sa porozprávala o účinkoch medu a výhodách domácich produktov zo všeobecným lekárom MUDr. Martinom Tesákom.

Rodinná farma V sedle u Falťanov

Približne 5 kilometrov od dediny sa nachádza časť Zbojská, kde nájdeme rodinnú farmu V sedle u Falťanov, ktorá sa  nachádza v Národnom parku Muránska planina. Nájdeme tam letnú terasu, rybník, rodinný dom, ubytovacie domy pre hostí a takisto aj stajne pre kone a ostané zvieratá. O tom, prečo bola založená rodinná farma, som sa rozprávala s Lujzou Falťanovou.

Sedlo Zbojská
Sedlo Zbojská foto: Simona Ružičková

Ako vznikol koncept rodinnej farmy?

„Manžel bol horár a teda bývali sme na samote v horárni. Našimi susedmi boli zvieratá, zo začiatku to bol poľovnícky pes. Po čase sme si zaobstarali sliepky, kozu, ovce, kravy a vietnamské prasiatka. Zo začiatku sme mali samozrejme aj záhradu, no neskôr sme sa začali starať o kone a odvtedy záhrada už neexistovala :-).

Keď vyrastali naše deti, tak sme využívali len domáce produkty či už mlieko a syry alebo vajíčka a mäso. No ale ako deti rástli a my sme už chodili do práce, tak sme upúšťali od chovu poľnohospodárskych zvierat, ostali nám len kone. Pár rokov dozadu sme začali stavať nový domov a tým vznikol aj projekt rodinnej farmy. Postavili sme aj ubytovanie pre našich hostí, takisto aj letnú terasu a menší rybník. Zaobstarali sme si znovu množstvo zvierat a začali sme sa venovať agroturistike . Dalo by sa teda povedať, že koncept rodinnej farmy vznikol na základe nášho života.“

Prečo značka predaj z dvora?

„Dnes chováme okrem nášho psa aj kone, kozy, sliepky, kačice, husy, bažanty, morky a perličky. Tento rok sme mali už aj vajíčka a teda sme sa naplno začali venovať agroturistike a výrobe domácich produktov. Ako rodinná farma sme registrovaný aj na Predaj z dvora a vyrábame kozí syr, ktorý je u ľudí veľmi vyhľadávaný. Takisto predávame aj kozie mlieko a vajíčka. Rozširovať množstvo a výber produktov by sme už nechceli, aby sme nestratili na kvalite našich výrobkov. Našim ďalším cieľom je vypestovanie biozáhradky na bylinky a zeleninu.

Značku Predaj z dvora sme chceli hlavne preto, že ľudia ju už poznajú. Logu Predaj z dvora ľudia veria a ako domáci výrobcovia sme to chceli využiť. Našim hosťom ponúkame len domáce výrobky či už naše alebo výrobky od miestnych producentov. Snažíme sa čo najviac podporovať domáce produkty ako napríklad slovenský mak, zeleninu z juhu Slovenska alebo slovenské pivo. Veľký záujem u hostí je o med a keďže v dedine je množstvo včelárov, tak s tým nie je žiadny problém. Rozšíriť by sme sa chceli hlavne v tomto smere a teda nekupovať nič zo zahraničného trhu, čo sa nám zatiaľ darí celkom dobre. Naším hosťom teda ponúkame len výrobky zo slovenského trhu a potom miestne domáce špeciality, ktoré v obchode tak kvalitné a chutné len tak ľahko nenájdu.“

Prečo byť lokálnym producentom?

„My sami doma využívame len domáce produkty. Do obchodu nechodíme skoro vôbec. Napríklad teraz máme doma veľa vajíčok, kozie mlieko, kozie syry a výrobky z mlieka, mäso, jablká a hrušky zo záhrady, med od včelárov z dediny. Nestrácame čas nakupovaním, viac času trávime doma obklopení prírodou.  Z môjho pohľadu sú domáce produkty oveľa lepšie než to čo mnohokrát kúpime v obchodov. Sme veľmi radi, že toto všetko môžeme ponúkať hosťom a ostaným ľuďom ktorý majú o to záujem.“

V čarovnom prostredí Muránskej planiny

Rodinná farma sa nevenuje len výrobe domácich produktov, ale ako spomínala Lujza Falťanová začínajú aj s agroturistikou.  V čarovnom prostredí Muránskej Planiny vám na farme sprostredkujú jazdu na koni, streľbu z luku, rybolov v malom rybníčku pri dome. Možnosť ubytovania v dreveniciach či spoznávanie života na hospodárskom dvore. Krásne okolie ponúka množstvo atrakcií a športových príležitosti ako napríklad množstvo bežeckých a cyklistických trás, jazdu parnou železničkou  či náučný chodník Jakuba Surovca v Čertovej doline.

www.vsedleufaltanov.sk
vsedleufaltanov@gmail.com
0915 802 671

Včelári

Moja ďalšia zastávka bola pri včelách. Vedľa lesa ukrytý včelín, ktorý patrí Máriovi Popperovi ma veľmi zaujal. Mário mi názorne ukázal prácu so včelami, rád sa so mnou porozprával o jeho najväčšej záľube. Včelín sa nachádza blízko potôčika obklopený lesom, kde v blízkosti nájdeme poľnohospodárske polia, na ktorých sa pestuje repka olejná a iné.

Stáčanie medu
Stáčanie medu foto: Simona Ružičková

Prečo si začal so včelami?

„Ku včelárstvu ma priviedli môj starý otec a ujo, ktorí boli včelári. Ja som začal v roku 2004 s jedným rojom. Musím povedať, že zo začiatku bolo včelárstvo pre mňa celá veda. Raz bol úspech, raz neúspech. Dokonca v jednu zimu mi padli všetky rodiny, keďže som zle zazimoval včely. V roku 2012 som začal so včelami z Muránskej Dlhej lúky a odvtedy sa mi darí. Doniesol som si dve rodiny a k dnešnému dňu mám 25 rodín. Práca so včelami je dosť náročná aj fyzicky aj časovo, no veľmi ma baví. Každý deň prináša niečo nové. Napríklad zaviedol som si evidenciu na každom úli, to znamená, píšem si čo som tam robil, čo sa tam stalo, koľko majú včely medu a zásob, proste píšem tam všetko, aby som to nezabudol a mal v tom prehľad.“

Odoberanie rámikov z úľa
Odoberanie rámikov z úľa foto: Simona Ružičková

Aké vyrábaš produkty?

„Samozrejme okrem medu každoročne vyrábam aj medovinu, zbieram propolis z ktorého vyrábam propolisovú tinktúru*. Pred Vianocami vyrábame s rodinou z vosku sviečky. U ľudí je o domáci med priamo od včelára veľmi veľký záujem. Stáva sa,  že záujem je väčší ako moje zásoby :). Ale to svedčí o pravosti a kvalite medu od včelára, keď má množstvo zákazníkov. Tento rok bol dosť skúpy pre včely, nemali sme malinový a lipový med ani medovicu. Keď je dobrý rok, jedna rodiny vyrobí 40-50 kg medu. Na tento rok to vyšlo okolo 20-22 kg na jednu rodinu. Najlepší rok pre včely bol rok 2014, keď  v priemere na jeden úľ vyšlo cez 60 kg medu. Veľa kamarátov včelárov mi to ani nechcelo veriť, kým sa neprišli osobne pozrieť. Ľuďom by som samozrejme odporučil prácu so včelami aj keď je ťažká, no je to veľmi zaujímavý a prospešný koníček.“

PROPOLISOVÁ TINKTÚRA

Propolisová tinktúra sa používa najčastejšie vnútorne a to vo forme kvapiek, prípadne sa ňou potierajú rany, odreniny a popáleniny. Pripravujeme ju z čerstvého rozdrveného propolisu a lekárskeho etanolu (70 až 96%). Propolis je účinný pri liečbe ochorení dýchacích ciest či nachladnutí a horúčkach. Liečivé účinky propolisu sa využívajú aj pri bolestiach zubov či zápaloch ďasien.

MED AKO LIEK

O účinkoch medu na organizmus som sa porozprávala so všeobecným lekárom MUDr. Martinom Tesákom.  Martin ako dlhoročný včelár, milovník prírody, ľudových tradícii a zvykov mi povedal nielen názor lekára, ale aj svoj osobný názor na med a lokálne produkty.

„Med má priaznivé stimulačné a liečebné účinky na organizmus. Je ideálny pre všetky skupiny obyvateľstva, deti, mladých ľudí, dospelých i ľudí v staršom veku. Mal by byť na dennom jedálničku zdravých i chorých ľudí. Špecifické zloženie medu ho predurčuje na liečbu mnohých ochorení. Med má široké spektrum účinkov ako napríklad pôsobí antibioticky a protizápalovo, zlepšuje a prehlbuje spánok, podporuje trávenie či zvyšuje výkonnosť. Samozrejme podporuje imunitný systém, centrálnu nervovú sústavu a psychiku človeka. Med zastavuje rast a činnosť škodlivých baktérii, kvasiniek a plesní. Jediný druh mikroorganizmov, ktoré med toleruje a nezastavuje ich činnosť, sú probiotické baktérie prospešné aj pre trávenie a podporu imunitného systému.“

Včely u Mária
Včely u Mária foto: Simona Ružičková

Včely a jed

Z lekárskeho hľadiska sú liečebné účinky včelieho jedu rôzne. Liečenie včelím jedom patrí do rúk lekárov. Dnes sa liečenie včelím jedom uplatňuje hlavne v alternatívnej medicíne.  Mnohonásobné uštipnutia môžu spôsobiť poruchy nervového a kardiovaskulárneho systému až kolaps organizmu, no napriek tomu ma včelí jed aj pozitívne liečebné účinky.  Včelári iba zriedkavo trpia reumatizmom a dnou. Totiž včelí jed má protizápalové účinky, pomáha pri chronickej bolesti a liečbe alergií a niektorých kožných ochorení. V praxi to znamená, že liečitelia prikladajú včely na postihnuté miesto, pričom včely vypustia žihadlo a jed.

A čo Ty a včely?

„Na konci záhrady za mojim dvorom mám už dlhé roky pár úľov, o ktoré sa starám. Dalo by sa povedať, že tento rok bol nepriaznivý pre včely, no medu je dostatok pre celú rodinu.  Pre mňa sú včely veľmi dôležité. Med u nás nikdy nesmie chýbať. Môj deň začína lyžicou medu už niekoľko rokov. Ja ako lekár, ale aj ako dlhoročný včelár viem, že aj uštipnutie včelou má priaznivé účinky na organizmus a teda napríklad nikdy nechodím k úľom vo včelárskom postroji. Občas, keď sú včely veľmi podráždené, mám na sebe masku. Rukavice nenosím nikdy a uštipnutia si ani nevšímam. Veľakrát sa mi už stalo, že som mal po tele, hlavne po rukách desiatky štípancov, ale aj to nám buduje imunitu. Poslednú dobu sledujem, že nebývam chorý a pripisujem to aj včeliemu jedu a medu.

Čo si myslíš o lokálnych produktoch?

„Ako som už spomínal na konci záhrady mám úle, no takisto u nás na dvore nájdete psy, sliepky, ovce či kozy a zajace. Blízko domu v ohrade chováme aj kone. Jeden zo synov vyrába z kozieho mlieka syry, ktorým dáva príchuť s domácimi bylinkami. Okrem syrov si nechávame aj domáce kozie mlieko, ktoré je veľmi zdravé. Domáce produkty sú tou najlepšou voľbou pre ľudí. Podľa mňa sú lokálne výrobky zdravšia alternatíva. Nie som zástanca výrobkov v obchodoch, ktoré majú dlhú trvanlivosť. Nám vydrží kozie mlieko čerstvé dva-tri dni. Naopak, v obchode si kúpite pasterizované výrobky z mlieka s trvanlivosťou pol roka a to podľa mňa zdravé nie je. Určite by som každému odporučil aby využíval možnosť domácich produktov a hlavne medu od včelára.“






Hodnotenie: 90%, 8 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Simona Ružičkovápochádza z malej dediny Pohronská Polhora. Študentka Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzite vo Zvolene.

Diskusia: Hľadanie lokálnych potravín ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ekofarmy



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií