BIO spotrebiteľ

Exkurzia do Maďarska – inšpirácie pre udržateľný vidiek (1)

15.08.2017 07:00
Skupina 20 farmárov, domácich pestovateľov a nadšencov pre ekologické poľnohospodárstvo spoznala za päť dní deväť zaujímavých miest v oblasti medzi Visegrádom a Vácom, predovšetkým ekofarmy a malé gazdovstvá.

Exkurzia sa uskutočnila v rámci projektu Vidiek 21, do ktorého sú zapojené Slovensko, Česká republika a Maďarsko. Cieľom bolo naučiť sa niečo nové a nadobudnúť skúsenosti v oblasti hospodárenia v súlade s prírodou. Preto sa celý pobyt sa niesol v duchu bioproduktov, ekologického poľnohospodárstva, malovýrobcov a domácich výrobkov.

Farma Három Kaptár – komunitou podporované poľnohospodárstvo (CSA)

Ekofarma Három Kaptár
Ekofarma Három Kaptár foto: Adriána Henčeková

Prvou zastávkou bola farma Három Kaptár (preklade Tri úle) na ostrove Szentendre. Ekofarma zabezpečuje zeleninu pre 80 rodín z Budapešti a okolia. Každý týždeň dostanú debničku zeleniny a byliniek. Ak majú čas a chuť, môžu prísť s prácami na farme pomôcť. V čase návštevy v záhrade pracovali aj brigádnici z neďalekých škôl.

„Najviac ma zaujalo vykurovanie skleníka - čerstvý hnoj prikrytý vrstvou hliny, na ktorej vysievajú priesady. To chcem určite vyskúšať,“ hovorí o prvých zážitkoch Zuzka Homolová z ekofarmy Odorica.

Nagybörzsöny – džemy a rozvoj agroturistiky

Bylinkové sirupy, slivkový džem a lízatká - predaj z dvora
Bylinkové sirupy, slivkový džem a lízatká - predaj z dvora foto: Klaudia Medalová

Ďalší deň skupinka zamierila do pôvabnej dediny Nagybörzsöny, situovanej blízko slovenských hraníc. Návšteva „lekvárového domu“ (http://www.lekvar-lak.hu/), kde vyrábajú 135 druhov lekvárov, bola spojená so súťažnou ochutnávkou nezvyčajných džemových variácií.

O úspešnom marketingu svedčí nedávna objednávka džemov až z Dubaja. Súčasťou objektu je aj reštaurácia a ubytovacie zariadenie.

„Pre mňa bola  zaujímavá spolupráca všetkých občanov v Nagybörzsöny. Pozitívne je, že keď sa chce, tak sa dá aj z ničoho urobiť veľa.

Fascinovalo ma, že kam sa človek pozrel, tam niekto niečo domáce ale netradičné predával, popracovali na ubytovacích zariadeniach i akciách na prilákanie turistov. No proste dokonalá dedinka,“ rozpráva účastníčka Janka Potfajová.

Ranč Kacár – živý skanzen

Ranč Kacár - stavby z prírodných materiálov
Ranč Kacár - stavby z prírodných materiálov foto: Adriána Henčeková

Popoludňajšia návšteva Kacár farmy zanechala veľa dojmov. Majiteľ István Lénárt previedol návštevníkov svojím niekoľkohektárovým statkom, situovanom na okraji čarovnej dedinky Szokolya.  

Na úvod upútal pozornosť návštevníkov veterný mlyn, ktorý podľa slov majiteľa sám skonštruoval a zďaleka nebol jedinou stavbou postavenou jeho rukami. Kováčska dielňa, pec na chleba či prístrešky pre zvieratá sú postavené z prírodných materiálov ako je bahno, slama, tŕstie či kameň.

„Na gazdovstve sa mi páčilo, že domáci pán si svoje zručnosti nenecháva pre seba, ale robí veľmi dôležitú vec, a to, že odovzdáva skúsenosti mladým ľuďom. Takému tretiakovi na základnej škole môžu oči ešte dlhú dobu iskriť, keď hovorí o tom, ako si ukul podkovičku.

Tiež som tu videl naživo takzvaný hlboký Ivanov mulč. Dostal som vysvetlenie, prečo sa nám zemiaky v len slamenom mulči neurodili a prečo treba dbať na správny pomer uhlíka a dusíka. To bude u nás v Blažove určite realizované,“ opisuje svoje skúsenosti Arpád Méry.

István Lénárt - tradičný spôsob gazdovania
István Lénárt - tradičný spôsob gazdovania foto: Klaudia Medalová

Ekonomicky prežiť farme pomáhajú aj každodenní návštevníci, ktorí si môžu prísť vyskúšať jazdu na koni, či tradičné remeslá.






Hodnotenie: 92%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Adriána HenčekováŠtuduje na gymnáziu v Spišskej Novej Vsi. Štyri roky sa aktívne zapája do programu Mladí reportéri pre životné prostredie. V minulosti členka kolégia Zelenej školy. Amatérsky sa venuje fotografovaniu a písaniu novinárskych článkov, hlavne na tému znečistenia životného prostredia.

Súvisiace články


Diskusia: Exkurzia do Maďarska – inšpirácie pre ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ekofarmy



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií