BIO spotrebiteľ

Exkurzia do Maďarska – inšpirácie pre udržateľný vidiek (2)

18.08.2017 06:00
Pokračovanie rozprávania ako skupina 20 farmárov, domácich pestovateľov a nadšencov pre ekologické poľnohospodárstvo spoznala za päť dní deväť zaujímavých miest v oblasti medzi Visegrádom a Vácom, predovšetkým ekofarmy a malé gazdovstvá.

Trh v Nagymarosi láka ponukou čerstvých regionálnych špecialít

Chlebík Zoltána Vargu na trhu v Nagymárosi
Chlebík Zoltána Vargu na trhu v Nagymárosi foto: Klaudia Medalová

Účastníci okúsili aj tradičný sobotňajší trh v Nagymarosi. Zaujímavosťou je, že výrobcovia môžu predávať mäsové a mliečne výrobky priamo na pulte aj v lete, čo sa na Slovensku nemôže. Podmienkou však je, že vyložená je iba časť produktov a ostatok čaká v chladiacich boxoch. Na trhu môžete nájsť poctivé domáce produkty od výmyslu sveta.

O svojich dojmoch pokračuje Zuzka Homolová: „Najviac ma oslovili údené prepeličie vajcia, syrová roláda so sušenými slivkami a červené pivo.“

To, že všetky výrobky sú lokálne, zabezpečuje nariadenie, ktoré povoľuje zúčastniť sa predajcom len z okolia do 40 kilometrov od mesta Nagymaros.

V permakultúrnej záhrade na brehu Dunaja, zapojenej do siete WWOOF

lesnej školy Kismagos, ekocentra hostiteľskej organizácie Magosfa www.magosfa.hu, sa skupina na bicykloch presunula ku farmárke Krisztine Karsai. Mladá pestovateľka sa na maďarský vidiek presťahovala pred troma rokmi a na zanedbanom pozemku založila svoju permakultúrnu záhradu. Čaro spočíva v tom, že v takejto záhrade sa takmer vôbec nekosí, nepleje, nestrieka ani nehnojí. Cieľom je dovoliť prírode ukázať, ako to robí ona, napodobniť ju a poprípade nechať pracovať za seba.  

Aj keď sa bežnému návštevníkovi môže na prvý pohľad zdať neusporiadaná, majiteľka vás rýchlo presvedčí o tom, že všetko má svoj význam a miesto. Krisztinina farma je zapojená  do programu World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF), čo znamená, že ak má niekto záujem, môže sa tam na určitú dobu usadiť. Ako o sebe píše sama majiteľka, ponúka kočovné ubytovanie, bez tečúcej vody a elektriny, ale zato v priateľskej atmosfére.

„WWOOF je výborná príležitosť, ako sa priučiť eko pestovaniu i spôsobu života, rozšírený na celom svete. Systém funguje na základy dohody s majiteľom, kedy za určitý počet odpracovaných hodín na farme dostane dobrovoľník stravu a nocľah,“ vysvetľuje Klaudia Medalová, jedna z organizátorov exkurzie, ktorá sa snaží o oživenie wwoofingu aj na Slovensku.

Lynx House - návštevnícke centrum národného parku 

Interaktívna výstava, učebňa a info-centrum národného parku Dunajsko-Ipeľsko, Királyréti
Interaktívna výstava, učebňa a info-centrum národného parku Dunajsko-Ipeľsko, Királyréti foto: Adriána Henčeková

Nasledujúce kroky skupiny putovali do Dunajsko-Ipeľského národného parku. Lynx House ponúka návštevníkom interaktívnu výstavu s možnosťou sa zahrať, vypočuť zvuky prírody, nájsť na mape lokalitu a mnoho iného. Centrum funguje aj ako lesná škola s ponukou vychádzok do pohoria Börzsöny so sprievodcom.

O svojej inšpirácií hovorí Janka Potfajová, ktorá pracuje ako projektová manažérka pre obec Bzince pod Javorinou:

„Mne ako geografovi sa páčila podlaha s potlačou mapy. Toto by som chcela využiť a vtesnať do multifunkčnej miestnosti. Ďalej detský kútik s magnetickou tabuľou a puzzle s chránenými zvieratami, ktoré sa v oblasti nachádzajú. Vonku sa mi páčilo pexeso a detská pozorovateľňu vtákov. Sú to  pre mňa obrovské inšpirácie.“

Netradičné pexeso
Netradičné pexeso foto: Klaudia Medalová

Slivková a kozia farma  - gazdovanie s láskou

Kozia farma - chovateľ Zoltán Varga
Kozia farma - chovateľ Zoltán Varga foto: Klaudia Medalová

Slivkový sad je hneď v susedstve ranča Kacár. Jeho majiteľka vyrába zo sliviek lekváry, ovocné lízanky a tradičnú pálenku. Okrem toho pestuje aj bylinky a z nich pripravuje domáce sirupy, ktoré návšteve ochotne ponúkla. Viacerých zaujal a inšpiroval jej životný príbeh a chuť pracovať.

Ochutnávka pečiva na kozej farme
Ochutnávka pečiva na kozej farme foto: Adriána Henčeková

Deň účastníci ukončili na rodinnej kozej farme, alebo skôr dvore, kde mohli prísť do priameho kontaktu s hospodárskymi zvieratami. Majitelia si na živobytie privyrábajú pečením chleba a pečiva, ktoré gazda Zoltán Varga chodí predávať aj na spomínaný trh. Podľa slov návštevníkov sa na farme cítili veľmi príjemne, najmä vďaka jej rodinnému duchu a pohode.

„Majitelia mali nesmierne krásne vyžarovanie, ktoré bolo cítiť aj na ich produktoch, ktoré sme ochutnali- chlebe a kozom mlieku,“ hovorí Evka Almásiová, pestovateľka od Dunajskej Stredy.

Házikó: zdravý fast-food distribuovaný na bicykli

Pobyt slovenská skupina ukončila v Budapešti, kde si pozreli tradičnú tržnicu na Batthyányiho námestí a pochutnali na obede vo farmárskom bistre Házikó.

Táto prevádzka je inovatívna a modelová nielen v tom, že občerstvenie pripravuje prevažne z bio a lokálnych produktov, ktoré odoberá priamo z fariem, ale aj spôsobom rozvozu. V spolupráci s partnerskou organizáciou Cargonomia rozvážajú čerstvo pripravené rýchle občerstvenie ako sendviče, šaláty a smoothies priamo do firiem či domácností v Budapešti cyklo-kuriéri s káričkami na prepravky.

Farmárske bistro Házikó bolo povestným zlatým klincom exkurzie, ako príklad dobrej praxe spojenia mesta a vidieka, ako aj udržateľného a etického podnikania.

Ako hodnotia exkurziu účastníci?

 „Zájazd sa mi veľmi páčil, videla som v praxi veľa vecí, aj tie ktoré u nás nefungujú,“ rozpráva Dominika Lukáčová.

Bohatý program, milí hostitelia, množstvo zážitkov - to všetko prispelo k výbornej atmosfére počas celého pobytu. Cieľ cesty, a to načerpať inšpiráciu, bol splnený.

„Mne sa táto exkurzia veľmi páčila. Bola pre mňa potvrdením toho, že všetko sa dá, keď človek chce, a robí to s láskou,“ uzatvára Janka Potfajová.






Hodnotenie: 100%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Adriána HenčekováŠtuduje na gymnáziu v Spišskej Novej Vsi. Štyri roky sa aktívne zapája do programu Mladí reportéri pre životné prostredie. V minulosti členka kolégia Zelenej školy. Amatérsky sa venuje fotografovaniu a písaniu novinárskych článkov, hlavne na tému znečistenia životného prostredia.

Súvisiace články


Diskusia: Exkurzia do Maďarska – inšpirácie pre ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO magazín
    Magazín BIO spotrebiteľa



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií