Účastníci okúsili aj tradičný sobotňajší trh v Nagymarosi. Zaujímavosťou je, že výrobcovia môžu predávať mäsové a mliečne výrobky priamo na pulte aj v lete, čo sa na Slovensku nemôže. Podmienkou však je, že vyložená je iba časť produktov a ostatok čaká v chladiacich boxoch. Na trhu môžete nájsť poctivé domáce produkty od výmyslu sveta.
O svojich dojmoch pokračuje Zuzka Homolová: „Najviac ma oslovili údené prepeličie vajcia, syrová roláda so sušenými slivkami a červené pivo.“
To, že všetky výrobky sú lokálne, zabezpečuje nariadenie, ktoré povoľuje zúčastniť sa predajcom len z okolia do 40 kilometrov od mesta Nagymaros.
Z lesnej školy Kismagos, ekocentra hostiteľskej organizácie Magosfa www.magosfa.hu, sa skupina na bicykloch presunula ku farmárke Krisztine Karsai. Mladá pestovateľka sa na maďarský vidiek presťahovala pred troma rokmi a na zanedbanom pozemku založila svoju permakultúrnu záhradu. Čaro spočíva v tom, že v takejto záhrade sa takmer vôbec nekosí, nepleje, nestrieka ani nehnojí. Cieľom je dovoliť prírode ukázať, ako to robí ona, napodobniť ju a poprípade nechať pracovať za seba.
Aj keď sa bežnému návštevníkovi môže na prvý pohľad zdať neusporiadaná, majiteľka vás rýchlo presvedčí o tom, že všetko má svoj význam a miesto. Krisztinina farma je zapojená do programu World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF), čo znamená, že ak má niekto záujem, môže sa tam na určitú dobu usadiť. Ako o sebe píše sama majiteľka, ponúka kočovné ubytovanie, bez tečúcej vody a elektriny, ale zato v priateľskej atmosfére.
„WWOOF je výborná príležitosť, ako sa priučiť eko pestovaniu i spôsobu života, rozšírený na celom svete. Systém funguje na základy dohody s majiteľom, kedy za určitý počet odpracovaných hodín na farme dostane dobrovoľník stravu a nocľah,“ vysvetľuje Klaudia Medalová, jedna z organizátorov exkurzie, ktorá sa snaží o oživenie wwoofingu aj na Slovensku.
Nasledujúce kroky skupiny putovali do Dunajsko-Ipeľského národného parku. Lynx House ponúka návštevníkom interaktívnu výstavu s možnosťou sa zahrať, vypočuť zvuky prírody, nájsť na mape lokalitu a mnoho iného. Centrum funguje aj ako lesná škola s ponukou vychádzok do pohoria Börzsöny so sprievodcom.
O svojej inšpirácií hovorí Janka Potfajová, ktorá pracuje ako projektová manažérka pre obec Bzince pod Javorinou:
„Mne ako geografovi sa páčila podlaha s potlačou mapy. Toto by som chcela využiť a vtesnať do multifunkčnej miestnosti. Ďalej detský kútik s magnetickou tabuľou a puzzle s chránenými zvieratami, ktoré sa v oblasti nachádzajú. Vonku sa mi páčilo pexeso a detská pozorovateľňu vtákov. Sú to pre mňa obrovské inšpirácie.“
Slivkový sad je hneď v susedstve ranča Kacár. Jeho majiteľka vyrába zo sliviek lekváry, ovocné lízanky a tradičnú pálenku. Okrem toho pestuje aj bylinky a z nich pripravuje domáce sirupy, ktoré návšteve ochotne ponúkla. Viacerých zaujal a inšpiroval jej životný príbeh a chuť pracovať.
Deň účastníci ukončili na rodinnej kozej farme, alebo skôr dvore, kde mohli prísť do priameho kontaktu s hospodárskymi zvieratami. Majitelia si na živobytie privyrábajú pečením chleba a pečiva, ktoré gazda Zoltán Varga chodí predávať aj na spomínaný trh. Podľa slov návštevníkov sa na farme cítili veľmi príjemne, najmä vďaka jej rodinnému duchu a pohode.
„Majitelia mali nesmierne krásne vyžarovanie, ktoré bolo cítiť aj na ich produktoch, ktoré sme ochutnali- chlebe a kozom mlieku,“ hovorí Evka Almásiová, pestovateľka od Dunajskej Stredy.
Pobyt slovenská skupina ukončila v Budapešti, kde si pozreli tradičnú tržnicu na Batthyányiho námestí a pochutnali na obede vo farmárskom bistre Házikó.
Táto prevádzka je inovatívna a modelová nielen v tom, že občerstvenie pripravuje prevažne z bio a lokálnych produktov, ktoré odoberá priamo z fariem, ale aj spôsobom rozvozu. V spolupráci s partnerskou organizáciou Cargonomia rozvážajú čerstvo pripravené rýchle občerstvenie ako sendviče, šaláty a smoothies priamo do firiem či domácností v Budapešti cyklo-kuriéri s káričkami na prepravky.
Farmárske bistro Házikó bolo povestným zlatým klincom exkurzie, ako príklad dobrej praxe spojenia mesta a vidieka, ako aj udržateľného a etického podnikania.
„Zájazd sa mi veľmi páčil, videla som v praxi veľa vecí, aj tie ktoré u nás nefungujú,“ rozpráva Dominika Lukáčová.
Bohatý program, milí hostitelia, množstvo zážitkov - to všetko prispelo k výbornej atmosfére počas celého pobytu. Cieľ cesty, a to načerpať inšpiráciu, bol splnený.
„Mne sa táto exkurzia veľmi páčila. Bola pre mňa potvrdením toho, že všetko sa dá, keď človek chce, a robí to s láskou,“ uzatvára Janka Potfajová.