BIO spotrebiteľ

Školské jedálne - zdravo a udržateľne

02.09.2017 06:00
Seriál Školské jedálne - zdravo a udržateľne vychádza z príručky Udržateľné verejné stravovanie – Zavádzanie bio a regionálnych potravín do verejného stravovania, určenej prioritne vedúcim jedální a manažérom verejných kuchýň, ale aj školám pripravujúcim budúcich kuchárov a širokej verejnosti so záujmom o moderné trendy vo verejnom stravovaní.

Cieľom je poskytnúť znalosti a praktické príklady smerom k udržateľnejším verejným jedálňam. V seriáli nájdete osvedčené postupy na zavádzanie bio, sezónnych a regionálnych jedál. Dôraz je kladený otázky týkajúce sa zdravia, celkovej pohody a environmentálnej, sociálnej a ekonomickej udržateľnosti.

Jednou z podmienok na zabezpečenie udržateľnosti vo verejnom stravovaní, regionálnych potravinových systémoch a v lokálnej komunite je budovanie regionálnej siete medzi dodávateľmi bioproduktov a verejnými jedálňami.

Dozviete sa, ako môžu verejné jedálne viesť k udržateľnosti, hlavne v prípade premeny konvenčných verejných kuchýň na bio kuchyne. Nájdete aj inovatívne postupy, ktoré nie sú bežnou praxou v krajinách spoločenstva, ale vo viacerých krajinách EU sa už osvedčili.

Budúci kuchári
Budúci kuchári foto: Klaudia Medalová

Seriál ponúkne aj praktické príklady na prekonanie bariér pri používaní regionálnych a sezónnych biopotravín vo verejných zariadeniach a upozorní na problémy, vznikajúce v procese konverzie, vrátane možných riešení.

Snahou je aj zvýšiť povedomie o začlenení bio varenia do zariadení verejného stravovania, keďže na Slovensku sú bio a udržateľné varenie stále na úplnom začiatku prakticky na všetkých úrovniach (vedúce jedální, zriaďovatelia škôl, rozhodovacia úroveň...).

Seriál môže byť použitý aj ako základ pre pedagogickú činnosť a nástroj šírenia informácii medzi zainteresovanými stranami a cieľovými skupinami ako sú kuchári, manažéri stravovacích zariadení, politici, majstri odborného výcviku, pedagógovia a rodičia.

Obed v školskej jedálni
Obed v školskej jedálni foto: Klaudia Medalová

 

Projekt Bio kuchári vo verejnom stravovaní

Šesť partnerov z krajín EU sa spojilo s cieľom podpory udržateľnejšieho a zdravšieho spôsobu stravovania v zariadeniach verejného stravovania a spolupracuje na projekte „BIO kuchári vo verejnom stravovaní“. Zámerom projektu, financovaného z EU programu ERASMUS+, je podporiť zavádzanie regionálnych, sezónnych (bio)potravín do školských jedální prostredníctvom rozvoja nových a inovatívnych spôsobov vzdelávania v oblasti bio-varenia vo verejnom stravovaní.

Bio kuchári vo verejnom stravovaní
Bio kuchári vo verejnom stravovaní foto: Cook.org
projekt Cook.org Cook.org – BIO kuchári vo verejnom stravovaní




Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Buďte prvý(á), kto mu dá hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Školské jedálne - zdravo ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO do škôl



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií