BIO spotrebiteľ

Udržateľné verejné stravovanie, v Ríme idú príkladom
Školské jedálne – zdravo a udržateľne, 2. časť

04.09.2017 06:00
V modernej školskej jedálni v 21. storočí sa varí zdravo a používa sa čo najviac sezónnych, regionálnych potravín a produktov z ekologickej poľnohospodárskej výroby. Dôležitá je tiež minimalizácia potravinového odpadu.

Udržateľnosť v oblasti stravovania je celostný koncept, ktorý zohľadňuje:

  • Krátke potravinové reťazce (lokálna produkcia a spotreba)
  • Vyvážený jedálny lístok s prevahou produktov rastlinného pôvodu
  • Čerstvé, sezónne jedlá
  • Prednosť majú produkty z ekologickej poľnohospodárskej výroby
  • Environmentálne šetrnú prevádzku kuchyne a minimalizáciu potravinového odpadu

Pozornosť v udržateľných jedálňach je venovaná nielen potravinám a kvalite jedla, ale aj zdravej a príjemnej atmosfére na mieste konzumácie.

Regionálne obstarávané potraviny a sezónne, čerstvé jedlá majú zelenú v jedálničku školákov v Ríme. Je to predovšetkým vďaka nariadeniam, prijatým „osvietenou“ samosprávou.

Školská jedáleň
Školská jedáleň foto: Radovan Stoklasa

Biopotraviny majú 69% podiel v školských jedálňach v Ríme 

Od roku 2001 sa vo verejnom stravovaní v Ríme kladie čoraz väčší dôraz na udržateľnosť a inovatívnosť. Cieľom prístupu mesta Rím je podpora ekologického poľnohospodárstva a biopotravinových reťazcov, zabezpečenie potravinovej bezpečnosti a výživovej rovnováhy a povzbudenie environmentálnej praxe súčasných aj potenciálnych dodávateľov cez ich stravovacie služby.

Rímska Rada okrem toho prijala rozhodnutie o GPP (Green Public Procurement – zelenom verejnom obstarávaní) pre jedálne v 550-tich škôlkach a základných školách, kde sa denne podáva viac ako 144-tisíc jedál. 92% z týchto jedál sa pripravuje priamo na mieste so 69%-ným podielom biopotravín. Tento prístup rešpektuje životné prostredie, sezónnosť a výživové potreby žiakov.

Školský obed - zdravý, sezónny, regionálny
Školský obed - zdravý, sezónny, regionálny foto: ristorando.eu

V školských jedálňach aplikujú princípy: “Všetko pre kvalitu”

  • Garantovaný pôvod potravín
    Cestoviny, ryža, chlieb, syr, ovocie a zelenina pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, mäso a mäsové výrobky zabezpečujú spoločnosti s certifikátom kvality. Geneticky modifikované potraviny (GMO) sú vylúčené.
  • Čerstvosť a chuť jedál (jedlá sa pripravujú priamo v škole v ten istý deň)
  • Sezónne varianty jedálneho lístka (jarný-letný/jesenný-zimný)
  • Prísne kontroly
  • Vzdelávanie v oblasti zdravého a udržateľného stravovania

S vedomím, čo deti jedia a ako sa jedlá pripravujú, môže jedlo stimulovať povedomie o ich zdraví a tele a učiť ich jesť vyváženým spôsobom, čo pomáha predchádzať chorobám.)

Tipy pre udržateľné jedálne

Na čo všetko by mali myslieť manažéri jedální pri zohľadnení princípov trvalej udržateľnosti v školskej jedálni?

  • Znižovanie miery používania hotových produktov a polotovarov
  • Každodenné servírovanie čerstvého ovocia a zeleniny
  • Opakované zásobovanie čerstvými produktmi na týždennej báze
  • Nepoužívanie zvýrazňovačov chuti a umelých farbív
  • Prednostné využívanie regionálnych produktov
  • Mäsové výrobky od poctivých ekologických chovateľov 
  • Sezónna úprava jedálneho lístka
  • Využívanie fair trade výrobkov
  • Zodpovedné zaobchádzanie s jedlom a jeho dôkladná príprava
  • Optimalizácia spotreby energie v kuchyni
  • Pracovné podmienky a pracovné prostredie

Je zrejmé, že ide o dlhodobý proces zmeny a že každá stravovacia prevádzka si volí taký koncept, ktorý najviac zodpovedá jej individuálnym potrebám.

V dlhodobom rámci hrá kľúčovú rolu vzdelávanie a osveta všetkých zúčastnených strán: obce, firmy zabezpečujúce stravovacie služby, konzumenti (deti, rodičia), učitelia, miestne zdravotnícke strediská a poľnohospodári.

(Zdroj: Príručka “BIO a udržateľné verejné kuchyne”)






Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Udržateľné verejné stravovanie, v Ríme ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO do škôl



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií