BIO spotrebiteľ

Sezónne bezmäsité recepty našich detí - výzva pre rodičov

18.09.2017 08:00
Milí rodičia, chcete aby školské jedálne varili, zdravšie, modernejšie, chutnejšie? Zapojte sa do iniciatívy pre lepšie školské jedlá. Hľadáme recepty bez mäsa, ktoré pripravujete doma z čerstvých, sezónnych, sú zdravé a vašim deťom chutia. Najzaujímavejšie recepty oceníme darčekom.

Jesť menej (ale kvalitného) mäsa a viac sezónnych, zeleninových jedál je zdravé a udržateľné. I keď školské jedálne v zahraničí (napr. v Nemecku, Taliansku a Dánsku) ponúkajú deťom čoraz viac vegetariánskych jedál pripravených z bioproduktov, na Slovensku stále prevládajú mäsité jedlá. Zmena je možná, ale chce čas a iniciatívu nás, rodičov.

Zdravé, chutné, estetické, bio
Zdravé, chutné, estetické, bio. Školská jedáleň v Dánsku. foto: Klaudia Medalová

Preto sa Centrum environmentálnych aktivít (CEA) rozhodlo naviazať na výzvu „Receptúry v školských jedálňach očami detí“ Ministerstva školstva. Jej cieľom bolo zaradiť do jedálnych lístkov na školách obľúbené recepty od žiakov a zvýšiť počet stravníkov v školských jedálňach.

Naša iniciatíva vychádza tiež z projektu Cook.org a jeho výstupov Recipe App - online receptová aplikácia pre plánovanie udržateľného menu a príručka Udržateľné verejné stravovanie (legislatíva EU, skúsenosti z rôznych krajín, príklady dobrej praxe) pre prechod na viac udržateľné kuchyne.

Aké recepty hľadáme?

Recepty na zdravé jedlá, ktoré pripravujete doma, vašim deťom chutia a sú:

  •  zeleninové
  •  bezmäsité
  •  sezónne

Jedlá by mali byť pripravené z čerstvých, regionálnych surovín (Slovensko). Mali by obsahovať menej cukru a soli a viac vlákniny a rastlinných bielkovín. Keďže jeme aj očami, mali by jedlá aj pekne vyzerať (ozdobenie zelenou vňaťou a pod.) Receptúry by mali byť použiteľné aj pre školské jedálne (v zmysle náročnosti na prípravu či ceny vstupných surovín).

Pečivo s cviklovou nátierkou
Pečivo s cviklovou nátierkou foto: Klaudia Medalová

Ako sa môžete zapojiť?

Pošlite nám váš domáci zdravý a obľúbený recept na medalova@biospotrebitel.sk najneskôr do 30.11. 2017.

Hokkaidová polievka
Hokkaidová polievka foto: Klaudia Medalová

Ako má receptúra vyzerať?

Uveďte prosím názov jedla, pre koľko osôb, potrebné suroviny a postup prípravy jedla, prípadne nejaké poznámky (vaše skúsenosti s prípravou jedál, prípadne tipy na obmenu jedál, upozornenie na alergény a pod.)

Napíšte nám:

  • Názov jedla:
  • Počet porcií:
  • Suroviny:
  • Postup:
  • Poznámky/tipy: (nemusí, ale môže byť)
  • Foto hotového jedla/surovín: (nie je podmienka, ale je výhodou)

Najlepšie recepty odmeníme

Najlepšie recepty uverejníme na stránke Biospotrebitel.sk, odmeníme hodnotnými kuchárskymi knihami s receptmi na zdravé, sezónne a bio jedlá a odovzdáme na Ministerstvo školstva.

Kuskusový nákyp
Kuskusový nákyp foto: Klaudia Medalová





Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Sezónne bezmäsité recepty našich detí ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO magazín
    Magazín BIO spotrebiteľa



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií