BIO spotrebiteľ

Polievka z kvaky

13.03.2018 06:00

Kvaka je pre mnohých stále neznáma zelenina, i keď patrila medzi tradične používanú zeleninu našich starých mám. Je to koreňová zelenina príbuzná vodnici, chuťovo podobná kalerábu. Údajne dokonca pomáha pri artritíde, ochoreniach priedušiek a tráviacich ťažkostiach. Mladé buľvy sa jedia čerstvé, staršie sa môžu piecť, variť alebo dusiť. Dnes si z kvaky pripravíme polievku, ktorá bude originálna aj tým, že v nej použijeme melasu.

Autorom tohto receptu je nemecké ekologické centrum Thüringer Ökoherz.

Budeme potrebovať:

  1. 1kg kvaky
  2. 1l zeleninového vývaru
  3. 2 polievkové lyžice repkového oleja
  4. 2 zemiaky
  5. 1 cibuľu
  6. 1 polievkovú lyžicu melasy
  7. nové korenie
  8. rascu

Postup

Kvaku umyjeme, olúpeme a nakrájame na kocky.  Zemiaky a cibuľu očistíme a pokrájame. Na oleji speníme cibuľu a po pár minútach pridáme melasu. Keď sa rozpustí, prisypeme kvaku a dusíme 5 minút. Pridáme zemiaky a zalejeme vývarom, dochutíme rascou a korením. Privedieme k varu a varíme domäkka. Hotovú polievku odstavíme a rozmixujeme, na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Polievka z kvaky
Polievka z kvaky foto: Viera Marčeková

TIP

Kto má rád výdatnejšie polievky, môže si do nej pridať pohánku. Tá jedlo nielen zahustí, ale aj zvýši jeho výživovú hodnotu.



Recept v rámci projektu Cook.org
Recept nájdete aj online na stránke www.cookorganic.eu/sk/recipe-app, ktorá vznikla v rámci projektu “Organic Cooks in Public Settings". Ponúka 150 receptov pre školské jedálne z partnerských krajín projektu - Slovenska, Českej republiky, Nemecka, Talianska a Dánska.

V ponuke sú recepty a metodiky ako pripraviť chutné, dobre vyzerajúce jedlá v nových inovatívnych kombináciách. Recepty sú určené najmä pre verejné stravovanie. Aplikácia má pomôcť vedúcim jedální vytvoriť udržateľné menu, pripravené s čo najväčším podielom čerstvých, sezónnych, regionálnych potravín a biopotravín.

Projekt Cook.org v rokoch 2015-2017 realizovalo Centrum environmentálnych aktivít Trenčín.







Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Viera MarčekováVyštudovala etnológiu, zaujíma sa o zdravý a prirodzený životný štýl.

Diskusia: Polievka ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO magazín
    Magazín BIO spotrebiteľa



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií