Rýchlením stoniek môžeme ochutnať i mladé lístky púpavy či rebarbory. Aby sme ich mohli zberať skôr, využijeme rýchlenie alebo bielenie. Nedostatok svetla spôsobí rast svetlejších listov, ktoré majú v sebe menej horčiny v porovnaní s voľne rastúcimi rastlinami. Takto môžeme prikryť i vyrastajúce červené listy rebarbory. Vybielené stonky sú vhodné do koláčov či ako kompót. Mladé lístky púpavy môžeme pridať do jarných šalátov.
Tipy pre rýchlenie – rebarbora a púpava
Na rebarboru nám postačí starý hlinený kvetináč alebo iná nádoba, ktorú použijeme na prikrytie vyrastajúcich lístkov. Po pár dňoch môžeme stonky odrezať pri zemi a využiť v kuchyni.
Púpavu môžeme vykopať celú i s koreňom, zasadiť si ju do kvetináča a zvrchu prikryť druhým kvetináčom. Takto ju môžeme preniesť i do miestnosti na parapet. V teplej miestnosti nám porastie rýchlejšie. Keď nám listy narastú do požadovanej dĺžky asi 10 cm, odrežeme ich a po opláchnutí ich pridávame do šalátov či omáčok. Tiež si môžeme pripraviť smoothies či očistné jarné polievky.