Určite ste sa s nimi už stretli. Roztomilé šťavnaté lístočky plné chuti a zdravia, chrumkavé dobroty a vlastne úplne prvá jarná zeleninka. Áno, hovoríme o klíčkoch! V Ázii sa hovorí, že je v nich ukrytý život. A my súhlasíme, pretože klíčky sú plné životne dôležitých látok. Vyrastú na malom priestore a za každého počasia, stačí im len trochu vody a svetla. Vďaka klíčkom sa výživová hodnota semienok niekoľkonásobne zvýši. Vitamíny, minerálne látky, bielkoviny, enzýmy a vláknina, chrumkavosť a skvelá chuť - to všetko v nich nájdete.
Dnes sa dá klíčiť takmer všetko. Jarnou klasikou je žerucha, stretnúť sa ale môžete aj s brokolicou či červenou repou. Od SONNENTORu potom okrem spomínanej žeruchy nájdete pikantnú reďkovku, rukolu a horčicu, sviežu ďatelinu a fazuľku mungo, ale aj semienka lucerny (alfalfa) alebo voňavú senovku grécku. Pre nerozhodných potom môžeme odporučiť rovno semienkový mix, vďaka ktorému si vychutnáte hneď niekoľko druhov zároveň.
Podľa druhu semienok a klíčkov môžete použiť nakličovacie sitká alebo nakličovacie poháre. Napríklad žerucha, horčica alebo rukola budú lepšie rásť na sitku, zatiaľ čo reďkovky a fazuľa mungo ocenia skôr pohár.
V nakličovacej miske jednoducho rozprestrite semienka na sitko, to umiestnite nad misku s vodou a pravidelne ju dopĺňajte. Pri izbovej teplote sa budete už po niekoľkých dňoch tešiť z pučiacej jari. Pri klíčení v pohári je najdôležitejším pravidlom preplachovanie. Na začiatku nechajte semienka plávať vo vode, aby napučali a "prebudili sa", po prvom dni klíčky v nádobe aspoň dvakrát dobre prepláchnite a vodu nechajte odkvapkať. Tak ako na miske, aj v pohári sa zázraky začnú diať už o niekoľko dní.
TIP: Ak chcete kúsok jari odovzdať ako milý darček, nechajte žeruchu alebo iné semienka vyklíčiť na tenkej vrstve substrátu