Z
Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch nám poslali do súťaže „
Robte s nami výstavu" krásne fotografie. Konkrétne, Zuzana Lehocká a Marta Klimeková. Našou vinou sa fotografie "ocitli na svete" až po uzavierke súťaže. Obom dámam sa týmto ospravedlňujeme. Fotografie stoja skutočne za to. Poďme sa na ne pozrieť!
Biopestovanie v skleníku
Monitorovanie výskytu škodcov farebnými lapačmi je významnou súčasťou
systému ochrany nielen v skleníkových hospodárstvách, ako je tomu napr. u
pani Oscitej v Kvetoslavove.
Zdravé, chutné a krásne
Kapucínka odpudzuje vošky, slimákov a iných škodcov a navyše pôsobí
esteticky. Ekologicky dopestované produkty sú aromatickejšie, chutnejšie, s
vyšším obsahom vitamínu C.
Rajské jablká
Aj takéto krásne jablká sa dajú dopestovať ekologicky a navyše chutia ešte
lepšie ako vyzerajú. Keď ich nepostrekujeme jedovatými látkami, môžeme
ovocie kľudne odtrhnúť a hneď sa doň zahryznúť.
Ochutnajte ten rozdiel
Ochutnávka
biopotravín je najlepšou cestou ako presvedčiť spotrebiteľov, aby
o ne prejavovali záujem. Pracovníčky VÚRV Piešťany pravidelne zabezpečujú
ochutnávku
biopotravín v rámci "Dní zdravia" v Piešťanoch.
Špalda - stará ako vykopávky
Pšenica špaldová patrí medzi archeologicky najstaršie obilniny, nevyžaduje
ošetrovanie chemickými prostriedkami, je vhodná pre systém ekologického
poľnohospodárstva. Pevná stavba pliev poskytuje zrnám dobrú ochranu proti
chorobám klasu a zabraňuje znečisťovaniu spôsobenému vonkajšími toxickými
látkami. Pšenica špaldová obsahuje takmer všetky základné zložky nevyhnutné
pre zdravý ľudský organizmus, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov,
vitamínov a minerálnych látok. Z hľadiska zdravotného sa špalde pripisujú
pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, cení sa jej ľahká
stráviteľnosť a vhodnosť pri liečení niektorých alergií.
Na záver ešte dve poznámky:
Popisky k fotografiam napísali p. Lehocká a p. Klimeková.
Stále máte možnosť vyjadriť svoj náror ku každej fotografii v samotnej fotogalérii, ako aj k textom, ktoré fotografie dopĺňajú.