BIO spotrebiteľ

Pesticídy v potravinách? Veľká neznáma!

11.11.2004 00:00 Zdroj: Greenpeace
Organizácia Greenpeace prezentovala odbornú štúdiu o stave monitoringu pesticídov v potravináchna území SR. Zo správy vyplýva, že na Slovensku testujeme na prítomnosť pesticídov nedostatočné množstvo ovocia a zeleniny.

Organizácia Greenpeace začiatkom roku 2004 prezentovala odbornú štúdiu o stave monitoringu pesticídov v potravináchna území SR. Zo správy, ktorú pre environmentalistov vypracovali experti Slovenskej zdravotníckej univerzity – Ústavu preventívnej a klinickej medicíny Ing. Ján Uhnák. CSc a Ing. Alexander Szokolay, Dr.Sc vyplýva, že na Slovensku testujeme na prítomnosť pesticídov nedostatočné množstvo ovocia a zeleniny.

Experti analyzovali testovanie potravín v prvom polroku roku 2003. Potraviny živočíšneho pôvodu tvorili 73 percent a rastlinné vzorky 15,5 percenta testovaných vzoriek. Pritom ovocie a zelenina, u ktorých sa pesticídy používajú priamo na ošetrovanie rastlín a plodov a u ktorých je teda aj najväčší predpoklad výskytu pesticídov, tvorili iba 7 percent testovaných vzoriek (zelenina 6,8 percenta a ovocie 0,2 percenta).

Rovnako malá pozornosť bola podľa autorov štúdie venovaná aj testovaniu pesticídov v ovocí a zelenine z dovozu. Riziko kontaminácie pesticídmi je pritom v tomto segmete ešte väčšie ako u domácich produktov, pretože dovážané produkty bývajú viac ošetrované chemickými prípravkami aby vydržali transport. V tomto segmente tvorila zelenina iba 2,2 percenta a ovocie len 0,9 percenta všetkých testovaných vzoriek.


Koordinátor toxickej a genetickej kampane Greenpeace Mgr. Martin Hojsík povedal:
„Výsledky štúdie sú jasné – v kontrole potravín na prítomnosť pesticídov máme na Slovensku medzery. Ak chce mať slovenský spotrebiteľ istotu, že potraviny na jeho stole sú zdravé a neobsahujú pesticídy, mal by dať jednoznačne prednosť potravinám z certifikovaného ekologického poľnohospodárstva.“

Nedostatočnú kontrolu pesticídov v potravinách na slovenskom trhu kritizovala vo svojej pravidelnej hodnotiacej správe aj Európska komisia. Tá v novembri 2003 zaradila túto oblasť dokonca do tzv. oranžových výstražných bodov.

Na základe výsledkov štúdie Greenpeace navrhuje:

  • obmedziť sledovanie chlórovaných insekticídov v potravinách (pretože tento druh pesticídov sa v slovenskom poľnohospodárstve nepoužíva od roku 1976)
  • venovať väčšiu pozornosť pri sledovaní reziduí pesticídov v potravinách z dovozu
  • rozšíriť paletu sledovaných pesticídov zo skupiny pyretroidov a karbamátov
  • zvýšiť počty vzoriek potravín rastlinného pôvodu, hlavne zeleniny a ovocia na úkor testovania potravín živočíšneho pôvodu
  • zvýšenú pozornosť venovať potravinám určeným pre výrobu detskej výživy, ale aj iným potravinám, ktoré konzumujú deti
  • zabezpečiť kontrolu nielen v obchodoch, ale aj na trhoviskách
  • pokračovať v monitoringu reziduí pesticídov, ako to vyžadujú predpisy EÚ





Hodnotenie: 60%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Juraj Rizmanhovorca hnutia Greenpeace

Diskusia: Pesticídy v potravinách? Veľká ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Potravinová bezpečnosť
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií