28. - 29. 10. 2004 sa v Trenčíne, v hoteli Tatra konalo stretnutie pod názvom: „AVALON network meeting“. Ponúkam Vám teraz pár postrehov z hľadiska Centra environmentálnych aktivít a BIO-obchodu „U malého princa“.
Pracovné postrehy
Vždy je dobré, keď sa ľudia môžu stretnúť a vymeniť si skúsenosti.
Vytvorenie virtuálnej siete partnerských organizácií Nadácie AVALON je výborný spôsob, ako zrýchliť prenos informácií medzi rôznymi organizáciami a krajinami, i v merítku Východ – Západ a spôsob, ako vytvárať efektívne partnerstvá pre budúce aktivity v oblasti podpory trvalo-udržateľného poľnohospodárstva
Ak ste občianske združenie, pracujete v oblasti trvalo-udržateľného poľnohospodárstva a máte záujem spolupodieľať sa na vytvorení virtuálnej siete AVALON, sledujte web stránku nadácie AVALON, kde by sa v blízkej budúcnosti malo objaviť viac informácií ohľadne výberového konania na prácu manažérov jednotlivých odborných oddelení siete, ako aj manažéra manažérov.
Nepracovné postrehy
Podujatie bolo výborne zorganizované po všetkých stránkach.
Reštaurácia hotela TATRA presvedčila svojim kuchárskym umením aj „váhavých“ o tom, že bioprodukty a biopotraviny sú mimoriadne chutné.
Napriek tomu, niektorí účastníci stretnutia AVALON odmietli raňajkovať v reštaurácii hotela TATRA, kde bol pre nich pripravený BIO bufet a požiadali personál kaviarne SISSI, aby mohli raňajkovať tam spolu s ostatnými návštevníkmi hotela – chýbali im šunkové a salámové nárezyJ.
Neviete si predstaviť, čo to dalo úsilia a času zohnať všetky potrebné bioprodukty a biopotraviny tak, aby 90% podávaných pokrmov bolo v kvalite BIO -. napríklad biomlieko z OLMY Olomouc sme zohnali (na Morave) asi až v desiatom obchode.
Recepcie sa zúčastnil aj riaditeľ hotela TATRA Ing. Kašuba, ktorý pri poháriku lahodného biovínka Pálava (vraj ho pije aj princ Charles) z produkcie pána J. Abrleho z Pavlova vyjadril odhodlanie dostať niektoré biopotraviny (biovíno, biomušt), prípadne zaradiť bio-menu, do ponuky hotela Tatra.
Poďakovanie
Veľké poďakovanie za výbornú akciu, ktorá bola dôstojnou reprezentáciou aktivít ekologických poľnohospodárov v krajinách strednej a východnej Európy patrí:
- Nadácii AVALON, že sa rozhodla zorganizovať podujatie na Slovensku, v Trenčíne
- Hotelu TATRA, že prijal podmienku organizátora podávať jedlo v kvalite BIO, čo znamenalo veľa práce navyše so zásobovaním a prípravou receptúr
- o.z. CEPA, že sa zhostila organizácie podujatia, menovite Danielovi Lešinskému, ktorý mal na starosti všetko okrem jedla (vrátane vybavovania víz pre účastníkovL)
- BIO-obchodu „U malého princa“, menovite Martine Lamačkovej, ktorá „naháňala“ dodávateľov a Richardovi Medalovi, ktorý z rôznych kútov SR a ČR bioprodukty a biopotraviny doviezol
Samozrejme poďakovanie patrí aj ekofarmám a rodinným farmám, ktoré nám dodali suroviny:
- Ekologickému Sadu Lívia (5 druhov jabĺk a hrušky)
- Farme AGRO Gajary (zemiaky, mrkva, petržlen, zeler, cibuľa červenú a žltú a cvikla)
- Farme „Luční údolí“ (kapusta červená a čínska, reďkovky červené a Daikon, stopkový zeler a čakanka)
- Ekofarme Príbovce (maslo, jogurt, syry, korbáče, vajcia, šunka, slanina, klobásy, husi)
- Rodinnej farme Mašekov mlyn (kapusta)
- Rodinnej farme p. Rodziaka zo Zvolena (jahňacina a ovčí syr)
Vďaka Vám!