BIO spotrebiteľ

Vianočný kapor - netradične
Súťaž Vianočné ČAROvarenie (1)

25.11.2004 00:00
Vianočný kapor je v mnohých rodinách tradícia. V rámci súťaže Vianočné ČAROvarenie sme od Mariky Mišúnovej dostali dva recepty na prípravu tradičného Vianočného kapra - netradičným spôsobom.
Marika nám píše: Vianoce si bez kapra ani nedokážeme predstaviť - najčastejšie klasicky vyprážaného v trojobale. Bohužiaľ, v dnešnej dobe zvýšených cholestorových hodnôt a problémov s obezitou si ho takto upraveného v období vianočného prejedania nie každý môže dopriať. Keďže ja naozaj nerada varím zložité a prácne jedlá, tento recept na neradičného vianočného kapra ocenia gazdinky podobného "druhu".


Netradičný vianočný kapor I

Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, na ňu vložíme okorenené a mierne posolené kúsky kapra. Na jednej strane prudko opečieme, obrátime a na druhej strane jemnejšie dopekáme. Podlievame rybacím bujónom. Keď je mäso polomäkké /asi za 15 min/, vyberieme ho a odložíme do tepla. Do šťavy primiešame asi 2dl kyslej smotany a dobre rozmiešame. Dobre prevaríme a kúsky ryby vložíme späť. Prehrejeme a môžeme podávať. Ako príloha sa v našej rodine ujala domáca knedľa /nie všetci/, ale na Vianoce by som k jedlu pridala len varené zemiaky s maslom - namiesto tradičného šalátu .


Netradičný vianočný kapor II

Na väčšie kusy alobalu natrieme maslo /trocha/, potom do nich zabalíme posolené a okorenené kúsky kapra a v rozohriatej rúre na mriežke pečieme /asi 20 min/. Medzitým si pripravíme bazalkové alebo citrónové maslo /maslo dôkladne rozotrieme s citrónovou kôrou a trochou šťavy, alebo s bazalkou, urobíme z neho šúlok a v sáčku dáme stuhnúť do chladničky alebo mrazničky /. Porcie kapra otvárame až na tanieri a na rybu kladieme kolieska pripraveného masla. K nemu podávame zamiaky pečené v rúre spolu s kaprom alebo obyčajné uvarené.

Dúfam, že sa vám moje recepty zapáčia.

V každom prípade vám všetkým želám nielen krásne vianočné sviatky, ale veľa dobrej nálady a slniečka nielen okolo vás, ale aj vo vás po celý rok 2005.

Marika Mišúnová

Za recepty pani Marike ďakujeme!

Vás ostatných chcem vyzvať, aby ste nám aj vy napísali ten váš recept! Môžete vyhrať zaujímavé ceny od WELEDY, Ekotrendu Myjava, včelára Maroša Bujňáka a Sadu Lívia. Podmienky aj ďalšie podrobnosti nájdete na stránke Vianočné ČAROvarenie.






Hodnotenie: 72%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Vianočný kapor ...

    nezabijat kaprov na vianoce
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok







Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií