Ateroskleróza, alebo kôrnatenie tepien je jav, ked sa cholesterol ukladá v stenách artérií. Ateroskleróza zhoršuje cirkuláciu krvi, čo znamená, väčšiu záťaž pre srdce. Cholesterol tak nepriamo môže viesť k vzniku mnohých ochorení. Dnes si preto niečo povieme o tom, ako znížiť hladinu cholesterolu vhodnou stravou.
Neprirodzené užívanie tuku v potrave sa odzrkadľuje aj na našom tele. Jasným znakom je
cholesterol. Presnejšie – výška cholesterolu. Viem, že existuje „zlý“ a „dobrý“ cholesterol, a že príčina je kdesi v strave.
Viete prečo Eskimák, hoci zje tuku za rok toľko čo my za život, nemá cievy upchaté cholesterolom?! Lebo ho strávi svojím spôsobom života a nepožíva ho v prepaľovanej forme.
Základnou príčinou aterosklerózy je pohodlný a rýchlý spôsob života. Niet čas na zdravšie jedlo a to smažené tak chutí.
Ak máte chuť či nutnosť
znížiť hladinu cholesterolu kvôli ochrane vášho srdca – možno vám ulahodím niekoľkými radami, a Vám sa naozaj podarí hladinu cholesterolu znížiť.
Základné účinné zásady, ktoré nič nestoja:
- Pohyb je základ života. Aj toho vášho.
- A ak fajčíte – skúste skončiť.
- Vhodná strava, ktorá znižuje hladinu cholesterolu
Strava - potraviny, ktoré zvyšujú riziko aterosklerózy
Najskôr však začnem tým, akej stravy sa vyvarovať. Potraviny, ktoré zvyšujú riziko aterosklerózy a výrazne škodia pri dlhodobom výdatnom užívaní sú:
- vaječný žĺtok, tučné mäso, vnútornosti zvierat;
- čokoláda, cukor skrytý, či biely či hnedý;
- maslo a plnotučné syry;
Strava - potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu
Keďže stránky BIO spotrebiteľ nie sú o fajčení, ani o cvičení, budem sa venovať potravinám, ktoré znižujú hladinu cholesterolu:
- mak, vlašské orechy, mandle, lieskovce, pistácie
(len tu pozor na nadmerné požívanie – energetická bomba!);
- kvalitné rastlinné oleje
(tuk užívať len v najprirodzenejšej podobe – napr. olej vo fľaši, v krabičkách, nie stužené pokrmové tuky);
- celozrné pečivo a chlieb ako náhrada za biele pečivo;
- zelenina: fazuľa, hrach, šošovica, rajčiny, cvikla, kyslá kapusta, uhorky (hlavne čerstvé), zemiaky, špenát, cibuľa a náš starý, osvedčený známy - cesnak.
- ovocie: pomaranče, citrusové plody, broskyne, datle, jablká.
Slivky v akejkoľvek podobe. Tie pomáhajú všeobecne pri problémoch krvného obehu, reumatizme, dne, ľadvinových a pečeňových problémoch.
- mäkké syry, netučný tvaroh, bielka z vajíčok;
- chudé mäso napr. kuracie, ale aj teľacie, zajačie, ryby – hlavne morské, rybí olej;
- konopný a slnečnicový olej panenský sú ideálnym liečivom vďaka obsahu nenasýtených kyselín;
- čaj: Čistenie krvi, čaj Cievy, čaj Cholesterol – zmesi bylín napomáhajúcich pri prevencii problému;
- pre duše labužníkov – šťava z tmavého hrozna aj vo forme kvalitného červeného vína
(ale tiež s mierou – jeden pohárik denne maximálne);
- korenie šafrán - korenie pre srdce a posiľuje jeho „otvorenie“ svetu nielen fyzicky, ale aj psychicky.
Denne jeden pohár pomaly prevareného mlieka so štipkou šafránu a osladeného troškou medu by mohol vášmu srdcu napomôcť.
Je si z čoho vybrať, že? A teraz už len nájsť recepty a vhodné kombinácie. Fantázii sa medze nekladú, ale máme tu pre prípad potreby
RECEPTáR, kde nájdete recepty zdravej výživy.
Tak vám prajem veľa šťastia pri snahe zmeniť svoj život k lepšiemu, Dúfam, že som Vám dala niekoľko tipov, ktoré Vám dokážu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a odvrátiť aterosklerózu.
Sponzorované odkazy
Ak vo Vašom okolí nemáte dostupné vyššie uvedené potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, určite Vám prídu vhod následujúce odkazy ako aj možnosť nákupu týchto a mnohých ďalších potravín cez internet.
(všetky odkazy BIO obchod.sk)