BIO spotrebiteľ

Faktory ovplyvňujúce kvalitu priesad

21.03.2005 00:00
Pri pestovaní priesad musíme zabezpečiť také pestovateľské podmienky, ktoré podporia rýchly priebeh klíčenia a vzchádzania a v ďalšom období nerušenú tvorbu listovej plochy a koreňového systému. Dnes budem hovoriť o teplote, osvetlení závlahe a výžive.

Priesada má mať silnú, ale pružnú stonku, husté olistenie a dobre vyvinuté korene. Klíčne listy majú byť na stonke čo najnižšie, to znamená, že priesada má mať čo najkratší hypokotyl. Listy majú mať dobre vyvinuté čepele. Ich počet závisí od druhu zeleniny a spôsobu jej predpestovania.

Teplota

Medzi základné faktory bezpochyby patrí teplota vzduchu. Tento faktor má veľký vplyv na celkovú kvalitu sadby. Existuje celá rada výskumných prác, odporúčajúcich špecifický teplotný režim pre jednotlivé druhy.

Všeobecne platným modelom teplotného režimu pri predpestovaní priesad je zvýšený nárok v dobe klíčenia, ktorý je ihneď po zahájení vzchádzania výrazne znížený, napríklad pri hlúbovinách a mnohých druhoch letničiek o 5°C, niekedy i viac. Tato fáza trvá do doby vytvorenia prvých pravých lístkov.

Potom je potrebné teplotu mierne zvyšovať a pritom dbať na uplatňovanie tzv. diurnálnej periódy, striedanie teploty cez deň a v noci. Rozdiel by mal byť minimálne 3 °C. Pri mnohých druhoch pritom musíme dbať na to, aby teplota nepoklesla pod hodnotu tzv. teplotnej nuly okolo 4 až 7 °C, kedy hrozí nebezpečie nežiadúcej jarovizácie – predčasné vybiehanie do kvetu (zeler, karfiol).

V neskoršom období predpestovania je naopak potrebné zamedziť prekročeniu maximálnej teploty dostatočným vetraním. V tomto období treba tiež regulovať teplotu s prihliadnutím na intenzitu slnečného žiarenia.

V závere predpestovania postupne priesady otužujeme znižovaním teploty až na úroveň podmienok vonkajšieho prostredia. Nesmieme tiež zabúdať, že okrem teploty vzduchu je rozhodujúca tiež teplota pôdy, respektíve substrátu a teplota závlahovej vody. Tieto by nemali byť nižšie ako je teplota vzduchu a pri skorom predpestovaní priesad na rýchlenie a zakoreňovanie odrezkov je vhodné, ak teplota substrátu je o 2 – 4°C vyššia než teplota vzduchu.

Osvetlenie

Základná úroveň osvetlenia u väčšiny druhov priesad začína na 3000 lx a vyšších. Druhy vyslovene náročné vyžadujú ako minimum i dvojnásobok. Z pohľadu rastlín, viac než intenzita osvetlenia rozhoduje intenzita radiácie, ktorá je vyhovujúca na úrovni 50 – 150 W.m2. Pokiaľ sa dá polemizovať o ekonomickej výhodnosti umelého prisvetľovania, tak v prípade predpestovania priesad na skorú výsadbu a rýchlenie zeleniny vyznieva táto polemika jednoznačne v prospech umelého prisvetľovania.

Pri prisvetľovaní sa používajú vysokotlakové výbojky, ktoré majú relatívne vysoký svetelný výkon k podielu vydaného tepelného žiarenia. Ako najvhodnejšie (a najdrahšie) sú odporúčané fluorescenčné lampy, ktoré vyžarujú biele a modré zložky svetelného spektra, pričom infračervené tepelné žiarenie je u nich výrazne redukované.

V súvislosti s ekologickým pestovaním a požiadavkami trvalej udržateľnosti, keď je reč o svetle, tak najpodstatnejším opatrením je udržiavanie čistoty skiel na skleníku alebo fólie na fóliovníku, spolu s maximálnym obmedzením tienenia rôznymi konštrukčnými prvkami.

Závlaha

Základným predpokladom vhodnej závlahy je využitie mäkkej vody (do 10 °DH) s primeranou teplotou. Nemenej dôležitá je aj rovnomerná distribúcia závlahových dávok ku všetkým rastlinám kvôli vyrovnanosti sadby. Je dôležité mať rozbor používanej závlahovej vody na obsah rizikových látok (ťažké kovy, PCB, DDT), ako aj obsah živín. Priesady zalievame pravidelne a primerane, nadbytok vody vyplavuje živiny a spomaľuje rast koreňov.

Voda má mať teplotu ovzdušia. Na studenú vodu sú citlivé hlavne uhorky a paprika. Polievať musíme primeraným prúdom vody, aby sme mladé rastliny nepoškodili. Debničky a iné nádoby polievame fľašou s predierovaným uzáverom

Výživa

Problematika výživy v oblasti predpestovania priesad je natoľko rozsiahla, že by si vyžadovala samostatný kurz. Pri akceptovaní požiadaviek ekologického poľnohospodárstva sú však tieto informácie bezpredmetné, nakoľko sa viažu na využitie hnojív, ktoré nie sú povolené v ekologickom poľnohospodárstve.

Na prihnojovanie priesad volíme zriedené hnojivové roztoky z povolených organických hnojív. Pri prihnojovaní sa riadime pravidlom častejšieho prihnojovania nižšími koncentráciami hnojivého roztoku.

Znova prízvukujem, že na výslednú kvalitu sadby má vplyv vyváženosť všetkých faktorov na optimálnej úrovni. To je všeobecne platné pravidlo, ktorého rešpektovanie je podstatou ekologického poľnohospodárstva a idey trvalej udržateľnosti.

Faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu priesad je viac. Nabudúce Vám poviem o zakoreňovačoch, substráte, osive, termíne výsevu a dobe predpestovania.

závlahy priesady organické hnojivá priesady papriky




Hodnotenie: 80%, 9 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ing. Ján Šlinskýekologický pestovateľ zeleniny a propagátor systému AGROKRUH.

Súvisiace články


Diskusia: Faktory ovplyvňujúce kvalitu ...

    dezinfekcia substratu

    prajem prijemny den

    mal by som na Vas jednu otazku ohladom dezinfekcie substratu. mohol by som substrat dezinfikovat i horucim ale suchym vzduchom...napr teplovzdusnou pistolou???je rozdiel v dezinfekcii horucou vodnou parou a ,,len" horucim suchym vzduchom...

    dakujem


    S pozdravom Komenda
      Reagovať
     
    0
     
    0

    deyinfekcia substrátu

    dobrý deň, dezinfekcia substrátu horúcim, ale suchým vzduchom je čo sa týka účinnosti na rovnakej úrovni, ya predpokladu, že dokážete zabezpečiť rovnomerné rozloženie teploty v objeme dezinfikovaného substrátu. Pri použití teplovzdušnej pištole sa obávam že splnenie tejto požiadavky bude takmer nemožné. Oveľa jednoduchšie bude ak substrát dezinfikujete horúcim vzduchom v rúre na pečenie s termostatom.
    A úplne najjednoduchšie je si kúpiť substrát hotový. Predpokladám že ste záhradkár.
    Šlinský   Reagovať
     
    0
     
    0

    zltnutie listov priesad

    dobry den

    chcel by som sa opytat...stala sa mi teraz jedna velmi neprijemna vec, v priebehu jedneho dna mi z nicoho nic zacali zltnut klicne listy priesad(kalerab)a dnes som spozoroval ze to zacina chytat aj prave listy:-( a neviem vobec z akeho dovodu. Substrat od firmy florcom(vysevny)priesady su polievane primerane, substrat udrzujem vlhky...maju 2 klicne, dva prave a tvoriaci sa dalsi pravy list. svetelne aj tepelne podmienky ok...mohlo by to byt nedostatkom dusika?bolo by vhodne niecim prihnojit???dakujem...
    Roman   Reagovať
     
    0
     
    0

    zltnutie listov priesad

    dobry den

    chcel by som sa opytat...stala sa mi teraz jedna velmi neprijemna vec, v priebehu jedneho dna mi z nicoho nic zacali zltnut klicne listy priesad(kalerab)a dnes som spozoroval ze to zacina chytat aj prave listy:-( a neviem vobec z akeho dovodu. Substrat od firmy florcom(vysevny)priesady su polievane primerane, substrat udrzujem vlhky...maju 2 klicne, dva prave a tvoriaci sa dalsi pravy list. svetelne aj tepelne podmienky ok...mohlo by to byt nedostatkom dusika?bolo by vhodne niecim prihnojit???dakujem...
    Roman   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Prírodna záhrada
Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií