BIO spotrebiteľ

Faktory ovplyvňujúce kvalitu priesad II

31.03.2005 01:00
Kvalitu priesad ovplyvňuje aj termín výsevu a doba predpestovania. Teraz Vám poviem pár slov na túto tému a pripájam aj dve tabuľky výsevu zeleniny a byliniek

Termín výsevu a doba predpestovania

Termín výsevu si stanovujeme na základe plánovaného času výsadby. Dĺžku predpestovania by sme však nemali príliš nadhodnotiť. Je potrebné kalkulovať s niekoľkodňovou rezervou pre prípad nepriaznivého vývoja počasia v termíne plánovanej výsadby.

Na konci obdobia predpestovania je rast priesad natoľko intenzívny, že aj za niekoľko málo dní môže dôjsť k výraznému zníženiu kvality priesad - dôjde k tzv. prerasteniu priesad.

Dĺžka predpestovania priesad je podmienená v prvom rade druhom zeleniny a tiež termínom výsadby, respektíve obdobím predpestovania. Napríklad pri predpestovaní kapusty na skorú výsadbu z výsevov koncom januára trvá predpestovanie 8-10 týždňov, pri výseve neskorej kapusty koncom apríla nie viac ako 4-5 týždňov. Rozhodujúci vplyv v tomto prípade majú tepelné a svetelné podmienky prostredia.

Výsev zeleniny

Druh Termín výsevu Miesto Čas klíčenia Teplota klíčemia
zeleniny dátum - dní ?C
Artičoka II. - zač.V. S 15 - 25 18 - 25
Brokolica IV. - V. F, S 5 - 15 18 - 22
Cibuľa III. - IV. Z 14 - 30 15 - 18
Cukína a tekvica kon. IV. - kon.V. F, S 6 - 15 18 - 25
Cvikla IV. - VI. Z 10 - 20 15 - 22
Čakanka šalátová IV. - V. Z 8 - 15 16 - 22
Čakanka štrbáková stred. VI. - zač.VII. Z 8 - 15 18 - 25
Fazuľa kríčková zač.V. - stred VII. Z 7 - 15 15 - 25
Fazuľa tyčková stred. V. Z 10 - 20 18 - 25
Feniel (hľuzy) kon. VI. - VII. Z 15 - 25 16 - 22
Hrach zač. IV. Z 7 - 15 10 - 20
Kaleráb zač. IV S, F, Z 5 - 15 15 - 22
Kapusta I. - V. Z 8 - 16 15 - 22
Kapusta čínska stred VII. - zač. VIII. Z 5 - 15 18 - 22
Kel rúžičkový II. - stred V. F, Z 5 - 15 18 -22
Mangold III. X. S, F. Z 10 - 20 15 -22
Melón kon. IV. - zač. V. S, F 5 - 20 22 - 26
Mrkva III. - kon. IV. Z 14 - 28 10 -22
Paprika stred II. - zač. III. S, F 10 - 20 20 - 25
Petržlen kon. III. - VIII Z 14 - 30 15 - 22
Pór kon. III. - VI. Z 14 - 25 18 - 22
Radicchio V. - kon. VI. Z 10 - 16 16 - 20
Rajčiaky zač. III. S, F 8 - 20 18 - 25
Reďkev kon. I. - stred VIII. S, F 6 - 14 12 - 20
Reďkovka III. - VIII. S, F, Z 6 - 14 12 - 20
Šalát hlávkový III. - stred VII. S, F, Z 10 - 15 8 - 16
Špenát kon. III. - zač. V. F, Z 8 - 20 5 - 20
Uhorky (na záhone) stred V. F, Z 6 - 15 18 - 25
Uhorky (v skleníku) II. - V. S 6 - 15 22 - 28
Valeriánka VIII. - zač. X. Z 25 - 35 10 - 22
Zeler III: S, F 18 - 30 18 - 22

S - skleník, F - fóliovník, Z - voľny záhon

Výsev koreninových a liečivých byliniek

Druh Termín výsevu Miesto Čas klíčenia Teplota klíčemia
?C
Klíčenie
na svetle
Bazalka V. - zač.VI. S 14 - 25 16 - 25 áno
Bedrovník IV. - VI. Z 20 - 30 15 - 25 nie
Borák IV. - VI. Z 21 - 35 15 - 25 nie
Cesnak medvedí IV. - VIII. Z 20 - 35 18 - 25 nie
Dúška tymianová III. - V. S, F 35 - 40 20 - 26 nie
Fenikel IV. - VI. Z 15 - 25 16 - 22 nie
Koriander IV. - VI. Z 20 - 30 16 - 22 nie
Kôpor IV. - VIII. Z 20 - 35 15 - 20 áno
Levanduľa IV. - VI. S, F 20 - 30 18 - 25 áno
Ligurček IV. - VI. S, F 20 - 30 18 - 25 nie
Majorán IV. - VI. Z 21 - 35 15 - 25 nie
Mäta III. - V. S, F 20 - 35 20 - 25 áno
Medovka IV. - V. S, F 20 - 40 20 - 30 áno
Pamajorán IV. - V. Z 35 - 40 20 - 30 áno
Pažítka IV. - VIII. Z 20 - 30 15 -22 nie
Pestrec V. - VI. Z 20 - 30 15 -25 nie
Pertžlen III. - VIII. Z 15 - 30 15 - 25 nie
Portulaka IV. - VI. Z 6 - 15 18 -25 nie
Portulaka zeleni. VIII. - V. Z 8 - 14 pod 15 áno
Potočnica III. - VIII Z 12 - 25 6 - 14 áno
Púpavec III. - VIII. Z 10 - 30 12 - 18 áno
Rasca III. - kon. Z 20 - 35 16 - 22 nie
Rebarboara III. - V. S, F 20 - 30 18 - 25 nie
Rozmarín III. - VI. S, F 14 - 35 20 - 28 áno
Rumanček IV. - V. Z 15 - 30 16 - 22 áno
Saturejka IV. - zač. VI. Z 18 - 28 16 - 25 áno
Šalvia III. - VI. S, F 20 - 35 20 - 25 nie
Štiav IV. - VIII. Z 10 - 20 15 - 22 áno
Trebuľka IV. - VIII. Z 20 - 30 16 - 25 áno
Zeler stopkový IV. - VI. S, F 20 - 30 16 - 22 nie
Žerucha celý rok S, F 3 - 6 18 - 25 áno

S - skleník, F - fóliovník, Z - voľny záhon



Znova prízvukujem, že na výslednú kvalitu sadby má vplyv vyváženosť všetkých faktorov na optimálnej úrovni. To je všeobecne platné pravidlo, ktorého rešpektovanie je podstatou ekologického poľnohospodárstva a idey trvalej udržateľnosti.

V ďalšom pokračovaní Vám poviem aj už sľúbenú časť o zakoreňovačoch, substráte a osive.

osevné postupy priesady zeleniny výsevné dni výsevný kalendár




Hodnotenie: 80%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ing. Ján Šlinskýekologický pestovateľ zeleniny a propagátor systému AGROKRUH.

Súvisiace články


Diskusia: Faktory ovplyvňujúce kvalitu priesad ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Prírodna záhrada
    Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií