BIO spotrebiteľ

Plodová zelenina

08.04.2005 08:41
Aké má plodová zelenina špecifické požiadavky na výsev a samotné predpestovanie priesad?
Termín výsevu plodovej zeleniny na predpestovanie priesad je od polovice marca do konca marca.

Doba predpestovanie priesad je 55-60 dní na výsadbu od polovice mája.

Pre klíčenie plodovej zeleniny je optimálna teplota 25-30°C. Po vzídení, keď sa objavia prvé klíčky, znížime teplotu na 15-18°C cez deň a 12-14°C cez noc na dobu 7-10 dní.

Po tomto čase sa upraví teplotný režim tak, aby počas slnečného dňa bola teplota 19-22°C, pri slnečnom a 17-19°C pri zamračenom dni, a v noci 12-14°C. Zásadne sa vyhýbame poklesu teplôt pod 10° C.

Priesady sú náročné na svetlo. Pri jeho nedostatku vyrastajú slabé, vytiahnuté a málo odolné rastliny. Zavlažujeme zásadne zrána vodou teplou ako je vzduch. Zavlažovať treba, keď povrch pôdy začne zasychať. Pozor na premokrenie, kedy hrozí padanie klíčnych rastlín.

Rajčiaky


Optimálna teplota pri klíčení rajčín je 25 – 28°C a striedavá v rozmedzí 12 – 33°C. Po vzídení je v prvom období optimálna takáto teplota cez deň i v noci. Keď sú rastliny staršie, je vhodné postupne znížiť nočné teploty na 15 – 20°C.

Predpestovanie priesad:
Priesady dopestovávame s koreňovým balom. Semená sejeme do zakoreňovačov 3 x 3 cm a potom presadíme do zakoreňovačov 7 x 7 cm v prípade rýchlenia. Alebo sejeme priamo do zakoreňovačov 5 x 5 cm v prípade poľného pestovania.

Dostatok fosforu zabezpečíme prihnojovaním. Správne vypestované sadenice majú byť zdravé, nízkeho vzrastu, s násadou prvého súkvetia.

Paprika


Paprika je teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum teploty 26 – 30°C. Pri pestovaní priesad papriky je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.

Predpestovanie priesad:
Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5cm pre poľné pestovanie v horších podmienkach, 3 x 3 cm pre poľné pestovanie v dobrých podmienkach alebo 7 x 7 cm na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny. Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy.

Uhorky šalátové


Na úspešné rýchlenie treba, aby priesady zodpovedali vysokým požiadavkám akosti. Sú náročné na teplotu a vysokú vzdušnú vlhkosť. Na klíčenie uhoriek je optimum teplôt 30 – 35°C, pre priesady 24 – 26°C. Pri nižšej intenzite svetla nižšia aj teplota, nie však pod 18°C. Nočná teplota a teplota zeminy 18 – 19 °C.

Predpestovanie priesad:
Semená vysievame do hĺbky 1 cm tak, že každé samostatne položíme naplocho. Výsevy udržujeme v teplom a vlhkom prostredí. O tri až päť dní po vzídení, keď sa klíčne listy začnú oddeľovať, presádzame rastlinky do črepníkov alebo zakoreňovačov. Semeno môžeme vysievať priamo do črepníkov alebo zakoreňovačov naplnených do polovice zeminou. Postupne ako rastliny rastú, zeminu prisypávame.





Hodnotenie: 81.6%, 12 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ing. Ján Šlinskýekologický pestovateľ zeleniny a propagátor systému AGROKRUH.

Diskusia: Plodová ...

    Milá Ivana

    Na Vašu prosbu nemôžem odpovedať z viacerých dôvodov. Najpodstatnejší je že pomenovanie tekvica konzumna nie je presny názov. Tekvice sa pestujú na rozličné použitie ako zeleniná (sú konzumovateľné) a ďalej ako okrasné, na krmenie či produkciu olejnatých semien. Ako zelenina sa pestuje tekvica obyčajna lat. (Cucurbita pepo) s kultivatmi kríčkového vzrastu a tekvica veľkoplodá lat. (Cucurbita maxima) s kultivarmi ktoré majú mohutné plazivé stonky a veľké plody.
    Informacie o tej svojej tekvici konzumnej si najskôr najdete ked presurfujete web a uvediete najlepšie latinský názov. A určite tam budu aj obtazky.
    Pre dolnenie sa ešte pozrite aj na druhy s latinskym názvom Cucurbita ficifolia, Cucurbita moschata.
    Naozaj aj pri najlepšej vôli Vam na Vami označeny druh neviem dať odpoveď.
    Všetko je na webe.

    Šlinsky
    Ján Šlinský

    dobry den

    Prosim Vas potrebovala by som nejake informacie o tekvici konzumnej,mohli by ste mi nieco poslat?nejaku charakteristiku alebo zaujimavosti o nej.a keby sa naslo aj paru obrazkov,bola by som rada.potrebujem z toho urobit prezentaciu v powerpointe,dakujem pekne,timková
    ivana

    paprika

    Dobry den pan Ing.Šlinský, potreboval by som pomoct ohladom seminarnej prace na temu paprika, jej nutričné, dietetické vlastnosti, prípadne obmedzenia vo výžive. Za radu, prípadne odkaz na nejakú stránku vopred Ďakujem. S pozdravom Miloš, študent
    Miloš

    tekvica

    Dobry den,
    som sa chcela spytat,ci by ste mi nemohli poslat nejake informacie ohladom tekvice...pestovanie a nieco podobne...potrebujem to na semestralnu pracu...dakujem a vopred dakujem

    Helena Benova

    tekvica konzumna

    niekto nejake info o tekvici konzumnej???pleaaaseee...díky...!



Čítať celú diskusiu k článku (10 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Prírodna záhrada
Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií