Aké má plodová zelenina špecifické požiadavky na výsev a samotné predpestovanie priesad?
Termín výsevu plodovej zeleniny na predpestovanie priesad je od polovice marca do konca marca.
Doba predpestovanie priesad je 55-60 dní na výsadbu od polovice mája.
Pre klíčenie plodovej zeleniny je optimálna teplota 25-30°C. Po vzídení, keď sa objavia prvé klíčky, znížime teplotu na 15-18°C cez deň a 12-14°C cez noc na dobu 7-10 dní.
Po tomto čase sa upraví teplotný režim tak, aby počas slnečného dňa bola teplota 19-22°C, pri slnečnom a 17-19°C pri zamračenom dni, a v noci 12-14°C. Zásadne sa vyhýbame poklesu teplôt
pod 10° C.
Priesady sú náročné na svetlo. Pri jeho nedostatku vyrastajú slabé, vytiahnuté a málo
odolné rastliny. Zavlažujeme zásadne zrána vodou teplou ako je vzduch. Zavlažovať
treba, keď povrch pôdy začne zasychať. Pozor na premokrenie, kedy hrozí padanie
klíčnych rastlín.
Rajčiaky
Optimálna teplota pri klíčení rajčín je 25 – 28°C a striedavá v rozmedzí 12 – 33°C. Po
vzídení je v prvom období optimálna takáto teplota cez deň i v noci. Keď sú rastliny
staršie, je vhodné postupne znížiť nočné teploty na 15 – 20°C.
Predpestovanie priesad:
Priesady dopestovávame s koreňovým balom. Semená sejeme do zakoreňovačov 3 x 3
cm a potom presadíme do zakoreňovačov 7 x 7 cm v prípade rýchlenia. Alebo sejeme priamo do zakoreňovačov 5 x 5 cm v prípade poľného pestovania.
Dostatok fosforu zabezpečíme prihnojovaním. Správne vypestované sadenice majú byť
zdravé, nízkeho vzrastu, s násadou prvého súkvetia.
Paprika
Paprika je teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum
teploty 26 – 30°C. Pri pestovaní priesad papriky je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.
Predpestovanie priesad:
Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5cm pre poľné
pestovanie v horších podmienkach, 3 x 3 cm pre poľné pestovanie v dobrých
podmienkach alebo 7 x 7 cm na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej
rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny.
Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy.
Uhorky šalátové
Na úspešné rýchlenie treba, aby priesady zodpovedali vysokým požiadavkám akosti.
Sú náročné na teplotu a vysokú vzdušnú vlhkosť. Na klíčenie uhoriek je optimum teplôt 30 – 35°C, pre priesady 24 – 26°C. Pri nižšej intenzite svetla nižšia aj teplota, nie však pod 18°C. Nočná teplota a teplota zeminy 18 – 19 °C.
Predpestovanie priesad:
Semená vysievame do hĺbky 1 cm tak, že každé samostatne položíme naplocho. Výsevy udržujeme v teplom a vlhkom prostredí. O tri až päť dní po vzídení, keď sa klíčne listy začnú oddeľovať, presádzame rastlinky do črepníkov alebo zakoreňovačov. Semeno môžeme vysievať priamo do črepníkov alebo zakoreňovačov naplnených do polovice zeminou. Postupne ako rastliny rastú, zeminu prisypávame.