BIO spotrebiteľ

Hlúboviny
Požiadavky na predpestovanie priesad

15.04.2005 08:16
Aké požiadavky majú hlúboviny pri predpestovaní priesad? Presnejšie aké má požiadavky karfiol, kaleráb a hlávkový šalát?

Karfiol


Karfiol nie je taký náročný na teplo ako ostatné hlúboviny. Optimálne teploty sú okolo 15 – 18°C, ale bez poškodenia znáša aj teploty pod 10°C. Skôr mu škodia vyššie teploty, ktoré spôsobujú vytiahnutie rastliny a nadmernú tvorbu listov, čím sa predlžuje vegetačné obdobie, odďaľuje sa tvorba ružíc.

Na klíčenie semien je optimálna teplota 20 – 25°C. Pri pestovaní priesad nie je dobré, ak sú teploty pred výsadbou nad 16°C, pretože po presadení do studenej pôdy dochádza k negatívnemu vplyvu na koreňový systém.

Karfiol má takisto veľké nároky na vlhkosť pôdy aj vzduchu. Zavlažovať musíme pravidelne, aby koreňový kŕčik nezaschol – nezdrevnatel, čo by malo za následok predčasnú tvorbu ružíc. Presný termín sejby závisí od času, keď chceme karfiol vysádzať. Priesady predpestujeme v balíčkoch 5 x 5 cm .

Kaleráb


Pre kaleráb platia podobné zásady ako pri karfiole s tým, že teplota má byť cez deň 20 – 22°C a cez noc 13 – 15°C. Semeno vyklíči o tri až štyri dni. Zavlažovať je najvhodnejšie, keď svieti slnko. Nadmerné zálievky a husté výsevy majú za následok padanie klíčiacich rastlín.

Predpestovanie priesad:
dopestujeme sadenice s koreňovým balom v 6 cm črepníkoch alebo v balíčkoch s rozmermi 5 x 5 cm. Počas dopestovania musíme venovať pozornosť prevencii proti chorobám, najmä proti plesni kapustovej.

Hlávkový šalát


Pri predpestovaní sadiva je vhodné na vzídenie dodržať teplotu 20 – 25°C, potom je optimum dennej teploty 18 – 20 °C a nočnej 12 – 14 °C.

Predpestovanie priesad:
najvhodnejšie spôsoby sú buď v balíčkoch 5 x 5 cm alebo v zakoreňovačoch s priemerom 5 cm. Správne dopestované priesady majú mať pred vysádzaním šesť až osem pravých listov. Predpestovanie trvá päť až deväť týždňov.

Týmto článkom celú sériu o predpestovaní priesad uzatváram. Ak máte otázky, môžte reagovať pod článkom. Rád Vám odpoviem. Prajem veľa trpezlivosti, ale aj pekné výsledky pri predpestovaní priesad vo Vašej záhradke.





Hodnotenie: 70%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ing. Ján Šlinskýekologický pestovateľ zeleniny a propagátor systému AGROKRUH.

Súvisiace články


Diskusia: Hlúboviny ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Prírodna záhrada
    Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií