BIO spotrebiteľ

Mlieko - áno, aleno nie?

26.04.2005 09:05
Na Slovensku sa rozbieha program „Školské mlieko“ s cieľom „podpory zvyšovania spotreby mlieka a mliečnych výrobkov“. Teda cieľom nie je upevňovanie zdravia detí v školskom veku. Skôr než budete súhlasiť s tým, aby vaše deti konzumovali v škole pravidelne mlieko, treba zvážiť všetky súvislosti. Aká je kvalita dnes predávaného mlieka z hľadiska pôvodu a spracovania? Je mlieko vhodné pre deti? Aké zdravotné problémy sa spájajú s konzumáciou mlieka? Kravské mlieko je potravina, ktorá živila našich predkov. Má svoje zvláštne miesto vo výžive, ale nie za každú cenu...

Program „školské mlieko“ si dáva za cieľ zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, ktorých na Slovensku konzumujeme vraj podstatne menej ako je priemer v krajinách EÚ. To je dôvod? Pretože v Taliansku spotrebujú oveľa viac olivového oleja ako u nás, budeme piť olivový olej? Argumentácia o priemere v EÚ je pre ekonómov, ktorým sa to hodí. Potom by sme mali piť menej piva, pretože priemer v EÚ je nižší, nie?

Ak použijeme podobnú argumentáciu o krajinách EÚ, môžeme sa odvolať na Taliansko, kde podporujú nie mliekarenský spracovateľský priemysel a predaj jeho výrobkov, o ktorých bude reč ďalej, ale v záujme zdravia detí prijali zákon, ktorý zaväzuje školy variť z biopotravín. Vo viacerých regiónoch Talianska dostávajú deti ovocnú desiatu v kvalite BIO - prispieva im na to štát i miestne radnice. Ale pozrime sa na zdravotnú – nie na finančnú - stránku konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov, ktorá je často diskutovaná, vyvyšovaná i zatracovaná. Práve na základe zdravotnej prospešnosti sa v súčasnosti mnohí rozhodujú, či mlieko a mliečne výrobky dať svojim deťom alebo nie...

Je mlieko zdravé? Aké mlieko, koľko a kedy?

 

Mlieko už nie je to čo bývalo
Mlieko už nie je to čo bývalo

Prvé, čo ma napadne pri diskusii o prospešnosti mlieka pre človeka, je otázka – o akom mlieku sa hovorí? O tom, ktoré ponúkajú veľkospracovatelia alebo o mlieku, ktoré získava človek od kráv? To, čo sa predáva v obchodoch pod názvom mlieko, je biely roztok s nižším či vyšším obsahom bielkovín, sacharidov, tuku a ďalších látok. Ako vzniká? Spracovatelia nadojené mlieko najprv vo výrobe odtučnia a potom pridajú naspäť časť tuku. Niektorí pridajú pôvodný mliečny tuk, iní napríklad repkový olej (informácia odznela minulý rok v televíznej relácii na českej TV Nova). Či už zvolia mliečny tuk alebo repkový olej, v súčasnosti používajú pri spätnom zatučňovaní mlieka proces nazývaný homogenizácia. Jej cieľom je zabrániť vzniku hrudiek tuku či olejových škvŕn na povrchu vo výslednom produkte. Táto fáza spracovateľského postupu spôsobí to, že čiastočky tuku i odtučneného mlieka sú „rozbité“ a zmiešané na veľmi jemnú emulziu, z ktorej sa vďaka jemnej fyzikálnej štruktúre človeku cudzí enzým xantinoxidáza (XO) dostáva do krvného obehu. Tam reaguje s tkanivami artérií, sťažuje prácu srdca. Dôsledkom sú napríklad angina pectoris, arterioskleróza a pod. Naši predkovia tento problém nemali - pri konzumácii prirodzeného nehomogenizovaného mlieka dokážu obličky XO odfiltrovať a vylúčiť z tela. Bude sa v našich školách podávať prirodzené nehomogenizované mlieko?

Bio mlieko
BIO mlieko

Druhé, čo ma napadne, je zdroj mlieka – pochádza od kráv pasúcich sa na čistých lúkach alebo stojacich vo veľkochovoch jedna vedľa druhej s automatickým pásom posúvajúcom im potravu pred nosom? Kravky je potrebné v takýchto podmienkach kŕmiť i ošetrovať neprirodzene – s použitím doplnkových stravných preparátov, antibiotík, dezinfekčných roztokov... Čosi z toho sa vždy dostane chtiac-nechtiac i do mlieka. Biologické kontroly na obsah cudzorodých látok nemôžu prebiehať sústavne, celý proces distribúcie a spracovania by sa veľmi spomalil. Vo veľkom množstve litrov sa to “stratí“?

Tretia myšlienka v mojej hlave sa týka vhodnosti mlieka pre deti, ktoré majú v dôsledku súčasných stravovacích návykov oslabený tráviaci trakt. Najstarší prepracovaný ucelený zdravotný systém na svete pochádzajúci zo starej Indie – ajurvéda – má s mliekom tisícročné skúsenosti. Považuje ho za vhodné len pre ľudí s výkonným tráviacim ohňom. Prirodzené - neupravované - mlieko je potravinou samo osebe. Nemalo by sa piť studené, vhodné množstvo je nie viac ako 2-3 dl denne, je nevhodné kombinovať ho s inými potravinami (okrem niektorých varných postupov, napr. s obilninami) a tiež čas jeho konzumácie je odporúčaný len v dobe, keď zaťaží minimálne organizmus (medzi 7. a 9. hodinou rannou alebo večernou). Niektoré korenia – napr. ďumbier (zázvor), kardamón, škorica, muškátový orech, klinčeky – výrazne zlepšujú jeho stráviteľnosť, zvlášť v kombinácii s medom. Ak sa nepije mlieko surové čerstvé, je vhodné ho krátko prevariť. Súčasná veda akceptuje najmä údaj o množstve – konzumácia vyššieho ako uvedeného množstva vedie okrem iných ťažkostí k nadváhe a obezite, veď pohár mlieka má okolo 700 kJ. Každá ďalšia konzumácia mliečnych výrobkov – syrov, nátierok, zmrzliny – po vypití odporúčaného množstva je teda už v rámci dňa navyše. Na doplnenie: na výrobu 1 kg syra je potrebných priemerne 11-15 litrov mlieka (podľa tvrdosti syra) a soľ viažúca vodu v organizme – netreba ho teda zjesť veľa na to, aby ste priberali. Budeme v skratke uvedené tisícročiami overené odporúčania ignorovať?

Zdravotné problémy spojené s konzumáciou mlieka


Štvrtá myšlienka súvisí s veľmi rozšírenými ťažkosťami - bolesťami hlavy. Už v roku 1780 upozornil britský vedec John Fetherle svojou štatistikou na vzťah medzi konzumáciou syrov a migrénovými bolesťami hlavy. Ďalšie výskumy to len potvrdili. Príčinou veľkej časti bolestí hlavy je mliečna bielkovina kazeín. Mlieko a výrobky z neho majú schopnosť neutralizovať kyselinu soľnú, ktorú vylučujú žľazy v stenách žalúdka. Kazeín naväzuje žalúdočnú kyselinu (preto sa mlieko odporúča ako prvá pomoc ľuďom s pálením kyseliny), čím sťažuje nielen prácu žľazám, ale narúša celkové vstrebávanie ostatných nedobre natrávených živín. Výsledkom je sústavný hlad, telo si pýta živiny, ktoré nemôže vstrebať...

Mohli by sme si spomenúť tiež problém zahlieňovania organizmu mliekom a mliečnymi výrobkami. O následkoch v súvislosti s opakovanými nádchami, ťažkosťami s dýchaním a podobne ani nehovorím. Mohli by sme spomenúť alergie. Alebo skutočnosť súvisiacu s nízkotučnými mliečnymi výrobkami zverejnenú v marci t.r. overenú na viac ako 50 tisíc obyvateľoch USA – až 68% konzumentov nízkotučných výrobkov trpí rôznymi kožnými problémami, kým u tých, ktorí sa im vyhýbajú, je to iba čosi nad 30%. Je známy údaj, že viac ako 60% detí nevie stráviť kazeín vôbec. Nedokonale alebo len čiastočne strávené bielkoviny z kravského mlieka vstupujú do krvného obehu a dlhodobo dráždia tkanivá, čím vzniká vnímavosť na rôzne alergény. Táto krv sa filtruje v pečeni, a tá je takto tiež nezdravo zaťažovaná. Mimochodom, methionín potrebný na zdravú činnosť pečene, ktorým sa často argumentuje v prospech mlieka, možno získať i bez vedľajších škodlivých efektov napríklad z výrobkov zo pšenice špaldy.

Mohli by sme tiež spomenúť často používaný argument nedostatku vápnika. Dr.William Ellis, M.D. sa problematikou mlieka zaoberal 42 rokov, za túto dobu spracoval viac ako 25 tisíc krvných nálezov. Záverov je viac – zaujímavé sú najmä dva nasledujúce. Ľudia s pravidelnou mliečnou stravou nie sú schopní vstrebať všetky výživné látky zo stravy tak dobre ako ľudia bez mlieka, sú preto často hladní a trpievajú bolesťami hlavy. Ľudia pijúci 2-3 poháre mlieka denne majú nebezpečne nízku hladinu krvného vápnika. Človek vie vápnik úplne metabolizovať iba z materského mlieka, kravské nie je preňho na to vhodné. USA je jednou z krajín s vysokou spotrebou mlieka. Ak je pravda, že mlieko je pre človeka vynikajúcim zdrojom vápnika, prečo je USA tiež jednou z krajín s vysokým výskytom osteoporózy (rednutia kostí)?

Na záver osobná skúsenosť


Rástol som na mlieku, syroch, vajciach, mäse – bežnej slovenskej strave v období socializmu. Mával som jeden čas i mliečne desiate. Pravidelne som bol minimálne 2-3 razy ročne pripútaný na lôžko s angínami či chrípkami. A počas štúdia na VŠ som si povedal – dosť – treba niečo spraviť pre svoje zdravie. Začal som piť viac mlieka. Liter i viac denne. Po pol roku ma zložilo. Antibiotiká nepomáhali, ani ich dvojnásobné dávky. Viac ako 2 mesiace som preležal. Prestal som piť mlieko. Po 2 týždňoch aj bez tabletiek iba na prieduškovom čaji ťažkosti ustúpili. Prešiel rok, vrátili sa iba raz. O dva roky neskôr – na vojenčine v južných Čechách povestných svojimi vynikajúcimi smotanovými jogurtmi – som si prišiel opäť na svoje mliečne chute. Tentoraz v podobe zdravých jogurtov. Po troch mesiacoch som ležal vo vojenskej nemocnici a vďačne prijímal penicilínové injekcie. Tam som prestal úplne na 10 rokov s výrobkami mliekospracovateľského priemyslu. Dnes ich jem možno raz do mesiaca, rešpektujem spomínané tisícročné skúsenosti Indov. Bez následkov. Mlieko kupujeme v kvalite BIO pri príležitostnej návšteve Čiech alebo v Rakúsku (!), syry len nefarbené ovčie, kravské, kozie neodtučňované na nízke hodnoty. Cholesterol v nich síce je, ale pri tej spotrebe... Stačí trocha pohybu a telo ho „spáli“.

A ešte pár slov k finančnej stránke projektu. Je dobre uvedomiť si skutočnosť, že ide o peniaze nás všetkých, ktorí platíme dane. Politici pred voľbami takmer v každej krajine sľubujú primeranú lekársku starostlivosť - najlepšie znie spolu so slovíčkom „zadarmo“ - ak zvolia práve ich. Peniaze získané z daní majú ísť v súvislosti so zdravím nielen do zdravotníctva, ale tiež na prevenciu. Žiaľ, v súčasnosti je už väčšina obyvateľstva na úrovni podvedomia presvedčená, že sama nie je kompetentná rozhodovať o svojom zdraví, o svojich peniazoch. Potrebujeme lekárov, potrebujeme politikov. Bez nich sme stratení. Všimnite si ako jednáte s lekárom alebo politikom– ako rovný s rovným? Ako človek s človekom? Myslím, že je čas rozhodovať sa opäť aj na základe vlastného úsudku.

Navrhujem všetkým čitateľom – predtým, než budete súhlasiť s tým, aby vaše deti konzumovali v škole pravidelne mlieko, odpovedzte si na otázky kladené na konci niektorých odsekov. Vylúčte na 3 mesiace všetko mlieko, syry, zmrzlinu, jogurty, smotany, termix, tvaroh a ostatné mliečne výrobky. Všetky sušienky, pečivo s obsahom sušeného mlieka – keď všetky, tak dôsledne. Nanajvýš pravdepodobne sa budete cítiť oveľa lepšie a k mlieku sa vrátite opatrne s rešpektom, ktorý si zaslúži. Ako k potravine, ktorá živila našich predkov, ako k potravine, ktorá má svoje zvláštne miesto vo výžive. S prihliadnutím na jeho určenie pre teliatka, s prihliadnutím na kvalitu toho, čo konzumujete. Azda až takýto uvedomelý prístup na základe vlastných skúseností obyvateľov donúti mliečny priemysel na Slovensku ponúkať BIO-kvalitu namiesto kvantity v školách...

Možno na základe podnetov rodičov ministerstvo pôdohospodárstva SR uvoľní peniaze na (podľa môjho názoru) oveľa prínosnejší a zdravší projekt - podobne ako v Taliansku - na podporu domáceho odbytu ovocia a zeleniny slovenských BIO-fariem, ktoré v súčasnosti svoju úrodu umiestňujú predovšetkým v zahraničí.






Hodnotenie: 97.2%, 7 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ing. Ján Tóthabsolvent FEI STU. Autor článkov, knihy, prekladateľ, prednášateľ a konzultant v oblastí zdravej výživy.


V súčastnosti riaditeľ spoločnosti WELEDA na Slovensku.

Diskusia: Mlieko - áno, aleno ...

    aj ja pijem mlieko...

    Aj ja pijem mlieko a poznam dost ludi, co ho piju pravidelne. aj ja jedavam jogurty.. a na ziadnom lozku som sa neocitla... z clanku to vyznieva tak, ako keby kazdy, kto mlieko a mliecne vyrobky konzumuje, skoncil po case K.O. v nemocnici... je to trochu zaujaty nazor.. a potvrdil vam nejaky doktor, ze problemy, ktore ste mali, vznikli na zaklade konzumacie mlieka, alebo ste si diagnozu stanovil sam? je to take bu bu bu. okrem toho si mylsim, ze deti, napriek automatom, nebudu pit mlieko kazdy den. niektore nazory z tohto clanku su trefne.. ale - nech sa deje cokolvek, nech sa schvali cokolvek, vzdy sa na tom hladaju chyby. okey, tak teda postavme ku kazdej skole MC Donald a nase detvaky budu vyrastat na Happy Meale, ako Briti. To by bolo super riesenie. Trikrat hambáč denne... oooch a po financnej stranke.. to by bolo dokonale. Stat by to nic nestalo a vznikli by dalsie fast foody s "milymi" tvarickami veducich...MC Donaldy budu o chvilu aj na Arktide...
    dara

    Aaano ludia! Za vsetko moze mlieko! Vsetky problemy, co mate, anginy, bolesti hlavy, dokonca aj prechladnutie, vseeetko sposobuje to hnusne mlieko.. omg.. niektorí sa fakt nechate pekne zmagorit. keby bolo pisane na nete o tom, ze vsetky problemy sposobje jablko, vsetci by ste sem pisali o tom, ake su jablka hrozne nezdrave a ze ste sa kvoli nim ositli v nemocnici...
    dadana

    škodlivé?

    Ja som aktívny športovec, pijem mlieko každý deň a okrem toho iné mliečne výrobky. Za deň vypijem okolo 0,5 l a viac. Nikdy som s mliekom a laktózou a cukrovkou a s ničím iným nemal problémy. Naopak, mlieko je premňa dobrým zdrojom bielkovín. To je zaujímavé že vôbec žijem že? Ked je mlieko tak skodlive prečo konzumujete syr - syr je z mlieka, a tvaroh? Je zaujímavé akí sú ľudia naivní :-)
    športovec

    Re: Mlieko - áno, aleno nie?

    Nechcem sa vyjadrovat k niektorym hore uvedenym komentarom, hlavne k ludom, ktori napisu, ze sa vo vsetkom vyznaju. prave taki nic nevedia.
    Pan inzinier neociernil mlieko, iba napisal jeho nevyhody. ak ste si nevsimli, alebo neviete citat. pise aj o jeho plusoch. ako vapnik a podobne...
    Mate poznatky, alebo skusenosti z neurologie [spominane migreny] alebo z kozneho, alebo z alergologie, myslim, ze by ste pisali inak.
    kazdy clovek je individualny a na kazdeho posobi vsetko inak ci uz geneticky alebo determinacne alebo vychovou.
    nas primar neurolog sam neodporuca pouzivat vela mlieka pre citlivejsie osoby. sportovci by mali byt zdravi ludia, s vysokou spotrebou potravy a vysokym vydajom. taki ludia dokazu mlieko stravit.
    bezni ludia s citlivejsou pokozkou alebo slabsim imunitnym systemom by to vsak mali zvazit. preto, ak ste zdravi, tak si to vazte, a nie nadavajte tym, ktori sa rozhodli po pricinach svojich ochoreni ci diagnoz patrat. je to totizto zalostne, ale prave citlivejsich osob je stale viac a viac a nie menej. tak preco si zatazovat organizmus stale viacej? rovnako ako aj s dia sladidlami. pre diabetikov je to vhodne sladidlo v rozumnom mnozstve, kym pre nediabetika ma rakovinotvorne ucinky. rovnako ako vsetky potraviny. je malo tych, co vyhovuju vsetkym a jedine pravidlo na spokojny zivot > najdi svoju cestu. [vo vsetkom a doslova].
    tento clanok nehovori o vzniku zhubnych nadorov, iba stavia "akoze mlieko" do jasneho svetla. to znamena jeho plusy aj minusy. nic nie je iba dobre aj iba zle. sama ospevovana soja tiez nie je dobra vo velkych mnozstvach. ale to na inu temu...
    ja osobne som absolvovala exkurziu do bio mliekarne. a je mi zle z toho, ze tato republika podobne projekty nezastresuje. "typicke marketingove" vyrobne mlieka je mozne najst na internete, sami exkurzie neponukaju, nemaju sa totizto cim chvalit. ale rozne spolky pre zdravsiu planetu uviedli uz dost videi a informacii ako to funguje v takychto 'kravincoch'. staci nebyt lemrou a zistit si skutocne informacie, nie sa oblbovat televiziou a "dvoveryhodnymi zdrojmi". teraz su informacie dostupne lahko, staci sa len vyznat, ktore su pravdive. ale myslim, ze na to by ste uz mali mat skusenosti aj rozum aj vek.
    A teraz prax >
    My sme tiez vyrastali na mliecnych vyrobkoch. boli sme male deti a rast sme potrebovali. lenze mali sme stastie, ze nasa babka chovala zivu kozu a teliatka a tak mlieko bolo surove a zdraviu prospesne. z toho sa robil originalny tvaroh a syr a zincica a srvatka atd. pamatam sa, ze ako deti sme vzdy krcili nad tym nosy [hlavne nad kozim teplym mliekom], ale aspon som poznala pravu zdravu chut mlieka. ked si to porovnavam s tymito 'bielymi vodami' v regaloch, ktore stoja nielenze 3x tolko, ako by si clovek kupil prave mlieko od chovatela, ale zdraviu vela neponukaju. mlieko je samo o sebe potravina a vela ho spotrebovat netreba pre vysoky energeticky podiel. [male deti potrebuju vyrastat, aj ludia s manualnou pracou, alebo sportovci su ina kategoria]. ale kde je iste, ze mliecne desiaty budu prave mlieko, a nie to zriedene?
    pomer rastlinnych a zivocisnych zloziek potravy by mal byt 3/4 : 1. kto nevie preco, nech si nastuduje mikrobiologiu a procesy premeny latok.
    moja sestra ma krvnu skupinu B a v detstve pila mlieko aj 2 litre denne. z tolkeho mnozstva zamedzovala pestrost potravy. anginy mala aj 4 za pol roka. niekedy aj dve za mesiac. ma chronicku nadchu a mala ciastocny ekzem na lytkach. okrem toho sa liecila v kupeloch. teraz ma 24 rokov a mlieko a mliecne vyrobky niekolko rokov uz takmer neje a jej plet je odvtedy vyrazne lepsia. chronicka nadcha jej zial ostala, ale uz tolko nemava chripky a anginy. TYMTO nehovorim, ze za to mohlo IBA mlieko [to bolo viacerymi faktormi], ale urcity podiel v tom malo. hlavne vdaka kazeinu. ja sama som tiez v detstve pijavala mlieko. ale nie v takych mnozstvach. tiez mam problemy s pletou a slabsi imunitny system. hlavne v zime moj stav pleti je dost zly a suchy a jednou [jednou, nie jedinou] z pricin je aj nadmerne jedenie syrov a mlieka a kolacov, v ktorych je mlieko. v lete mi tento stav takmer vymiza nielen vdaka slnku, ale aj vdaka nechutenstvu v teplych dnoch k tazsim jedlam. aj bolesti hlavy su o poznanie mensie. na strednej skole hlavne som zozaciatku trpela migrenami. bolest ma casto vyradila aj na 3 dni. a otazka, ktoru mi v priebehu vysetrenia polozila vseobecna, neskor neurolog a znama, co pracuje ako zdravotnicka > ci som nejedla privela syrov a mlieka. mlieko NESPOSOBUJE migreny, ale ma na nich urcity podiel. v priebehu strednej som na mlieko ani nepomyslela a aj plet bola viac odpocinuta rovnako ako aj bolesti hlavy na ustupe. co je pre studenta dost bezny jav - bolesti hlavy.
    taketo skusenosti nemam iba ja. samozrejme, ze za mliekom nevidim vsetky problemy, tak organizmus jednoducho nefunguje; ale ked je to urcite riziko, preco ho v zaujmu vlastneho zdravia nedodrzat.
    spoluziak, venujuci sa sportu, ktory pije [pravdepdobne stale] typicke mlieko aj 1 liter denne, mal 4 zlomeniny. jeho zdravie je pevne, z dobre situovanej rodiny, vela zivin. len ma paradoxne maly obsah vapnika.
    kamaratka, venujuca sa sportu na vyssej urovni, mlieko pit odmieta. jogurty je sem-tam, ale v rozumnom mnozstve. z dobrej rodiny, vela zivin. ani jedna zlomenina.
    ja hoci som ako mala vyrastala na skutocne pestrej a dobrej pravej strave, som v neskorsom hektickom veku [skola] mala 5 zlomenin. bola som chudsej postavy a rada som sa hybala. ale napriek vysokemu prijmu mlieka, som mala malo vapnika.

    teraz mlieko velmi nepijem. ale kefiry a acidofilne mlieka si neodpustim. nejedavam vela masa, okrem ryb, tak si to kompenzujem mliekom. kefir je zdraviu prospesny. to sa mu odopriet neda, obsahuje vela probiotickych kultur, ktore naopak travenie podporuju. ale v rozumnom mnozstve. no vysvetlujte rozumne mnozstvo cloveku, ktory casto pre nedostatok casu na jedlo cez den, navecer skoci do obchodu a kupi si syte a zdrave. - kyslomliecne napoje. a cele to naraz vypije. a potom, ze ma ihned hlava rozboli.

    musim priznat, ze som bola casto bez mlieka. cez strednu som ho takmer ani nepila. nie preto, ze by som nechcela. ale v bufetoch mali nanajvys vody. ale jogurty ako ranne zasytenie, ci uz niaky ten mucny vyrobok musel byt.
    myslim, ze sa necham inspirovat, skusim vynechat mlieko - uplne, a mozno sa mi moje problemy s pletou a stale zahlienenym organizmom a bolestami hlavy viac polepsia. i ked som od jogurtov dost zavisla.

    zaver> mlieko nie je zle. je dobre, ale aj zle. dobre je prave mlieko, nie v obchodoch zafarbene biele vody [trochu vedomosti z marketingu a ekonomie by to chcelo]. ked uz z obchodu - tak kyslomliecne vyrobky. kvalitne tvrde syry. mlieko nepit studene, zohriat. znizi sa riziko bolenia hlavy. v rozumnom mnozstve [ako vsetko].
    ak je clovek zdravy, moze si dovolit viac, ak to stravi. nie pre sedavy sposob zivota.
    obmedzit kazeiny pre tych, ktori mozno nevedia, ako by chceli zlepsit svoje horeuvedene problemy s telom.

    tolko moj pohlad.
    sassyta

    Re: Mlieko - áno, aleno nie?

    Čo je vlastne HLIEN?

    Chcelo by to odborníka ktorý by sa k tomu vyjadril. Je plný infektov a pýta sa z tela von. Mlieko by nám malo pomáhať odvádzať škodliviny z tela vo forme hlienu ktorý sa tvorí a my všetcia to chápeme tak, že sme chorí, prechladnutí a ťažko sa nám dýcha.Potom siahneme po liekoch a všetko zatlčieme a zapečatíme do našich dýchacích ciest,zlepší sa dýchanie a hop? ale sme zdraví. Čo keď hlien vysmrkam, malo by to znamenať, že sa detoxikujem, veď vlasne odstraňujem infekty.
    Čo poviete na takýto názor a zamyslenie?
    Veď starí ľudia hovorievali v súvislosti so zimným obdobím, že zima soplíky vyháňa z tela von.Brali to ako normálnu vec a nesiahali po liekoch, boli prirodzene zdraví.
    My sme v súčasnosti neprirodzene zdraví.
    S pozdravom a úsmevom Blsakova
    Blsakova



Čítať celú diskusiu k článku (27 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií