BIO spotrebiteľ

Ekologické poľnohospodárstvo Slovenska má šancu na úspech v EÚ

23.05.2005 08:28
Ekologické poľnohospodárstvo Slovenska má šancu na úspech v EÚ je nazov článku v Hospodárskych novinách (20. 5. 2005). V ňom sa píše, že k hendikepom novoprijatých členov patrí nízka produktivita práce, slabá pozícia domácich značiek na miestnych trhoch a nevýznamná produkcia tovarov s vyššou pridanou hodnotou. A kde sú príčiny toho stavu?
Neberte to prosím, ako kvalifikovanú odpoveď, lebo presne definovať príčiny neviem. Jedine, čo ma napadá ako spoločná príčina všetkých "hednikepov" je niekoľko desaťročí plánovaného socialistického hospodárstva orientovaného na ťažky a chemický priemysel. Pre ne je typická veľká spotreba surovín a energie a výsledná produkcia s malou pridanou hodnotou.

V poľnohospodárstve je asi dedičstvo socializmu najhorsie. Zrušila sa tradícia rodinných fariem a poľnohospodárska produkcia je "odľudštená". Kto by v tomto sektore mal byť ten, kto ma dostatočný kapitál, aby založil firmu napr. na spracovanie bioproduktov?

Jedine ak mamutie gigantické polnohospodárske podniky. Ale tam chýba motivacia. Jednoduchšie je predsa pokracovať v zabehaných koľajách a produkovať čo v najväčšom množštve čo najmenej druhov plodín. A preto zrejme aj stav v ekologickom poľnohospodárstve na Slovensku je, aký je.

Par podnikov s tisícami hektárov poľnohospodárskej pôdy v systéme ekologického poľnohospodárstva, ale z toho vyše 90% smeruje do zahraničia. Smeruje na vývoz v podobe biosurovíny na ďalšie spracovanie. Čize, chýba motivacia. Prečo sa snazžiť vyrábať finálny produkt - biopotraviny - ked nie je problém za Eura predať surovinu?

Na druhej strane, ja by som očakávala pomoc od štátu (ako aj v prípade propagacie biopotravin), aby motivoval producentov biosurovín k tomu, aby uplatnili svoju produkciu na domácom trhu - napr. zníženim dane, oslobodením od DPH alebo aspoň keby ekofarmárom platil náklady spojené s kontrolami a certifikáckou, ako je to v USA.

Ekologicke polnohospodarstvo je "win- win-win" model, kedy získavajú všetky zúčastnené strany - producenti, konzumenti i štát. Samotní poľnohospodári, lebo s ekologickou produkciou budú zaručene konkurencieschopní, ľudia, ktorí budú môcť vo väčšej miere konzumovať zdravé biopotraviny a v dlhodobom dôsledku nepochybne aj štát, pretože sa zachová úrodná pôda, obmedzí sa znečisťovanie riek a ovzdušia, zvýši sa biodiverzita, zvýši sa potenciál pre agroturistiku a atraktivita bývania na vidieku. No to je asi prílišný idealizmus, rátať s pomocou štátu.

A tak si pár rokov počkajme, kým vzniknu nové ekofarmy s dostatkom kapitálu, aby sa mohli uchádzať o využívanie fondov z EU a postavili si spracovateľské linky. Prajme si, aby to bolo čím skôr, aby si spotrebitelia mohli dovoliť kúpit aj BIO zeleninové a ovocné šťavy, lekváry, výživu pre deti, jogurty, mäsové výrobky...

Zatiaľ slovenskí spotrebitelia totiž biopotraviny takmer vôbec nepoznaju, alebo si môžu dopriať len základné potraviny ako múka, cestoviny, strukoviny... To ostatné väčšinou len obdivujeme na policiach bio-obchodov, ktoré sa na Slovensku dajú spočítať na prstoch jednej ruky.





Hodnotenie: 100%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Ekologické poľnohospodárstvo Slovenska má ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ekologické poľnohospodárstvo
    Ekologické poľnohospodárstvo - informácie, aktuálne udalosti, pozvánky na akcie, novinky v legislatíve, život na ekofarmách ...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií