BIO spotrebiteľ

Čerstvá zelenina a dusičnany

24.05.2005 00:05 Zdroj: SME - 20.5.2005
Čerstvá zelenina, mladá cibuľka, reďkovka, kaleráby, šalát... Taký je obraz týchto jarných dní na trhoviskách. S ich konzumáciou by sme však mali byť veľmi opatrní. Rýchlená jarná zelenina je nebezpečná z hľadiska obsahu dusičnanov. Malým deťom dajme preto zatiaľ radšej len produkty z vlastnej záhradky alebo certifikovanú biozeleninu.
Lekári odporúčajú, aby sme sa vyhýbali jarnej rýchlenej a nesezónnej zelenine neznámeho pôvodu a dávali prednosť zelenine z ekologického poľnohospodárstva (v kvalite BIO). Nie vždy však máme tú možnosť a preto vám ponúkame niekoľko tipov ako minimalizovať dusičnany:

1. Dávajme pozor zvlášť na druhy zeleniny rizikové z hľadiska vysokého obsahu dusičnanov akú sú špenát, hlávkový šalát, reďkovka, kel, kapusta, karfiol a koreňová zelenina.

2. Odstáňme tie časti zeleniny, ktoré koncentrujú najviac dusičnanov (stred mrkvy, hlúby u kalerábu, karfiolu, kapusty, pozor na vňate rýchleného petržlenu a cibuľky..).

3. Konzmujme jedlá ihneď po uvarení (platí zvlášť u špenátového prívarku).

4. Konzumujme zeleninu zberanú v štádiu plnej zrelosti (má oveľa nižší obsah dusičnanov ako nezrelá).

Celý článok Je tu sezóna čerstvej zeleniny. Čo s dusičnanmi? (sme.sk)





Hodnotenie: 40%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Čerstvá zelenina ...

    Vsetci rozpravaju o biozelenine, ale zaujimalo by ma, kde sa da na slovensku zohnat?
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií