Spracované mäso a dusitan sodný
31.05.2005 09:05 Zdroj: www.organicconsumers.orgDusitan sodný, používaný pri spracovaní mäsa, je silný karcinogén. Ľudia, ktorí konzumujú veľa údenín, sú ohrození rakovinou pankreasu.
Podľa novej americkej štúdie je riziko ochorenia na rakovinu pankreasu u ľudí, ktorí konzumujú spracované mäso o 67% vyššie ako u ľudí, ktorí konzumujú len málo mäsových výrobkov alebo žiadne.
Štúdia sa robila počas siedmich rokov na vzorke takmer 200 000 ľudí. Výskumníci tvrdia, že "vinníkom" spôsobujúcim rakovinu pankreasu je dusitan sodný - chemikália používaná takmer vo všetkých druhoch spracovaného mäsa ako sú klobásy, párky, slanina, lunch-meat...
Aj keď tieto druhy výrobkov sa dajú kúpiť aj bez dusitanu sodného, spotrebitelia musia hľadať tých pár produktov, ktoré sú takto označené. V USA boli pokusy zakázať dusitan sodný v 70-tych rokoch, ale boli zastavené lobby mäsového priemyslu, ktorý stavia na použití tejto chemikálie, aby mäsové výrobky získali peknú farbu, vďaka čomu vyzerajú príťažlivejšie pre spotrebiteľov.
Autor štúdie a odborník na výživu Mike Adams komentoval výsledky tejto a inej podobnej štúdie takto:
"Dusitan sodný je nebezpečná, rakovinu vyvolávajúca zložka, ktorá nemá miesto v ľudskej potrave".
Hodnotenie: 88.8%, 9 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.
Diskusia: Spracované mäso a dusitan ...
E 250
Ja ešte k článku dodávam, že dusitan sodný je na výrobkoch označený ako prídavná látka "E 250". Ak ho nájdete na nejakom výrobku, dajte vedieť. Časom môžeme na stránku zavesiť článok upozorňujúci na túto nebezpečnú chemikáliu so zoznamom výrobkov, v ktorých sa používa. A to nám stále "odborníci" nahovárajú, že sa nemáme báť "éčiek":-(
Re E 250
Na parkach sotva najdem info, aky je vlastne obsah, a nie to este infomaciu o nejakych eckach :-(
prispevok
vo vasom clanku , ktorý je do znacnej miery aj zavadzajuci, je par nezrovnalosti a je vidiet že bojujete na nespravnom mieste. Kedysi aj ja clen Priateľov Zeme a dokonca som aj narodeny 22.4. na den , zeme
ale vsetko je inak, ako si myslite!
je vidiet že nerozumiete ani trochu potravinárskej chémii a tzechnológi vobec a preto vypisovat članky vaseho tybu je obraňovská trufalosť. Kazdá látka je jed, hocijaká !!!!
Záleží vždy na množstve a to a jedine to , rodzoduje o tom či to bude liek alebo jed! a toto by ste mali vediet !
A skusili ste sa zuamysliet nad tyym naco tam ten dsitan sa do masových výrobkov pridava?
potom skuste svoj clanok prepisat, rad vam stym pomozem.
Peter je dobrý chemik ,technológ a znalec potravinárskej chémie dusitan sodny nieje jed
pozrite sa na želirujúce látky nap. v mliečných výrob.
tam sú ozajstné jedy
dusitan sodný
Je treba uviesť kritiku Petra na pravú mieru .
"Všetkého veľa škodí aj Medu " vravia starí ľudia a ja s tým súhlasím . Obyčajne sa vyjadruje LD 50 .
Preto pri kritike je dobre uvádzať toto číslo , aby sme vedeli o čom hovorime . Lebo aj liek sa stáva jedom , ak prekročim povplenú dávku.
Ďakujem za pochopenie
Pridať názor na článok
Najčítanejšie v rubrike
