BIO spotrebiteľ

Fakulta ekológie a environmentalistiky v Banskej Štiavnici propaguje ekologické poľnohospodárstvo

28.06.2005 06:53
Veľakrát sa na stránke BIO spotrebiteľ píše o tom, kto čo robí pre propagáciu BIOpotravín. A čo by sa robiť malo... So záujmom čítam tieto príspevky ako aj názory diskutujúcich. Rada by som predstavila aktivity, ktoré robíme na podporu ekologického poľnohospodárstva. U nás, na Fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom v Banskej Štiavnici.
Fakulta ekológie a environmentalistiky so sídlom v Banskej Štiavnici ( Technická univerzita vo Zvolene ) ponúka študentom možnosť zoznámiť sa s problematikou systému ekologického poľnohospodárstva. Ťažiskovo na predmete Agroekológia, potom na predmetoch Environmentálna výchova (v tematickom bloku: Práca s verejnosťou) a Ochrana prírody a krajiny (Strety záujmov ochrany prírody a krajiny s poľnohospodárskou činnosťou).

Na Environmentálnej výchove sa stretávajú študenti s označením BIOproduktov v rámci prednášok (environmentálne značky), podrobnejšie informácie sa dozvedia na cvičeniach.

Najskôr všetci spolu


Prezentácia produktov ekologického poľnohospodárstva
Cvičenia na Fakulta ekológie a environmentalistiky
Dvojhodinovku cvičení začíname riadeným rozhovorom o princípoch a zmysle ekologického poľnohospodárstva, o jeho fungovaní/nefungovaní u nás, o skúsenostiach študentov s BIOproduktami a pod.

Od študentov vyžadujem, aby sa na rozhovor pripravili štúdiom materiálov v knižnici a na odporučených stránkach internetu. Ťažisko diskusie je na vplyve systému ekologického poľnohospodárstva na krajinu v najširšom zmysle (vzhľadom na zameranie štúdia) a na jeho perspektívy, neobchádzame však ani etický aspekt – práve pri ňom býva diskusia mimoriadne búrlivá. Prínosom je výmena vlastných skúseností získaných prácou v zahraničí, nakoľko niekoľko študentov každoročne pracuje na ekofarmách (prevažne v Rakúsku a Veľkej Británii).

Po tejto vstupnej časti nasleduje mini ochutnávka – pripravených BIOčajov a niektorých jedál (zväčša ide o nejakú nátierku, čajové pečivo a ovocný jablkovo-špaldový šalát) s výmenou receptov.

Popri popíjaní a ochutnávaní zvyknem predstaviť niektoré BIOprodukty a BIOpotraviny – ich vplyv na zdravie, obsah vitamínov, minerálnych látok a pod. Snažím sa pospomínať nejaké „pikošky“ (zaujímavé, ako veľa pánov pozná účinky cícera...).

Taktiež majú študenti možnosť zoznámiť sa s receptármi (Česká biokuchařka, Receptáre Klubu BIO-Papa (doc 101 kB)), skladačkami, letákmi a ďalšími informačnými materiálmi. Nejde o môj monológ, v každej skupinke študentov sa nájdu už „BIO skúsenejší“.

Špalda je pre väčšinu študentov novinkou, hoci posledné dva roky sa vždy našlo pár študentov, v ktorých domácnostiach sa špalda používa (podnetom boli zväčša zdravotné dôvody). Táto časť vyvolá vždy veľa otázok, často veľmi priamych a praktických, napríklad aj: „A to pohánku je aj váš manžel? A to chutí aj Vášmu synovi, keď je to bez cukru? A ako používate pohánkovú krupicu?“.

V každom ročníku sú 1 – 2 študentky, ktoré majú už deti, takže otázky sa týkajú aj použitia BIOproduktov v tehotenstve, počas dojčenia, v postupnom prechode na tuhú stravu.

Potom práca v skúpinách


Záver tejto dvojhodinovky je vyčlenený práci v skupinách. Každá z nich pracuje na nejakej úlohe týkajúcej sa ekologického poľnohospodárstva – pripraviť osnovu akcie na spropagovanie BIOproduktov (kde, pre koho, ako by spropagovali tieto výrobky), vymyslieť plagát, leták.

Priprava ochutnávky
Príprava ochutnávky
Najťažšie je vysvetliť stručne, jednoducho a zrozumiteľne rozdiel medzi konvenčnými potravinami a „BIO“, prínos ekologického poľnohospodárstva a pod. Z nápadov, ktoré ma zaujali môžem spomenúť napr. propagáciu ekologického poľnohospodárstva na Vianočných trhoch – „recepty prastarých mám“ (použitie napr. pohánky) predstavené v samostatnom stánku, kde by nemalo chýbať vianočné pečivo zo špaldovej múky (možnosť ochutnať, vziať si recept a aj si zakúpiť potraviny na prípravu), ďalej rôzne formy prezentácie na školách, v reštauráciách.

Prezentácia produktov ekologického poľnohospodárstva
Priprava ochutnávky
Úprimne povedané, na túto tému by sa dalo určite hovoriť oveľa, oveľa dlhšie ako 2 vyučovacie hodiny. Teší ma, že študenti (každoročne ich „prejde“ týmto predmetom 90) v anonymnom záverečnom hodnotení predmetu Environmentálna výchova toto cvičenie hodnotia veľmi kladne, po recepty a informačné materiály si chodia ešte aj po skončení semestra a získaní zápočtov.

Časť študentov sa v minulom roku zúčastnila exkurzie do Hostětína, kde sme, okrem iných zaujímavostí, navštívili aj muštáreň, v ktorej sa spracúvajú jablká z ekologickej produkcie.

Využitie „vedomosti“ a skúsenosti aj mimo školy


Študenti našej fakulty sa spolupodieľali aj na príprave „BIOochutnávok“ v Banskej Štiavnici. V roku 2003 sme oslovili Ekotrend Myjava s prosbou o spoluprácu pri príprave ochutnávky jedál pripravených z BIOproduktov v Banskej Štiavnici na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení (pre budúce mamičky v rámci bloku Výživa). Zúčastnili sa na nej nielen budúce mamičky a mamičky s novorodencami, ale aj primári všetkých oddelení, taktiež mnoho lekárov a sestričiek. Ochutnávka bola spojená s prezentáciou slovenských a českých BIOproduktov dostupných na našom trhu cez Ekotrend a s vysvetlením - čo je ekologické poľnohospodárstvo, čo sú BIOprodukty a ich vplyv na zdravie atď. Ekotrend obdaroval pôrodnicu niekoľkými vankúšmi plnenými špaldovými plevami. Mamičky si ich veľmi pochvaľovali a veľmi im chutilo (najmä jablčný mušt, špaldová bábovka a pečivo).

V ten istý deň bola ochutnávka aj na Základnej škole J. Kollára v Banskej Štiavnici určená pre verejnosť. Z ďalších štiavnických ochutnávok môžem spomenúť v roku 2004 napr. ochutnávky pri otvorení detského ihriska na sídlisku Drieňová, pri otvorení humanizovaných priestorov čakárne u pediatrov, na škôlkárskom karnevale či ochutnávku pripravenú pre Materské centrum Maminec v Banskej Štiavnici. V regionálnom dvojtýždenníku Štiavnický život máme stálu rubriku: Varíme z BIOproduktov. V ochutnávkach a propagácii by sme chceli aj v budúcnosti pokračovať a možno sa nám podarí rozbehnúť aj Kurzy varenia z BIOproduktov...

Čo robí Vaša škola? Vaša organizácia? Čo robíte Vy? Podeľte sa o Vaše skúsenosti!





Hodnotenie: 50%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Fakulta ekológie a environmentalistiky ...

    Obdivuhodné spojenie teórie s praxou!
    Oceňujem zanietenosť a elán pedagógov ako aj tvorivosť a zodpovedný prístup študentov.
    Veľa vytrvalosti ........
    H.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Moje skúsenosti

    Teší ma, že aspoň niektorí vysokoškoláci majú možnosť takto komplexne a aktuálne zvyšovať svoje povedomie v oblasti zdravej výživy i ekologického poľnohospodárstva a potravinárstva. Je to nádejný prísľub pre budúcnosť. Za posledné desaťročia a najmä roky badám, že veci sa pohli výrazne dopredu. V čase, keď som sa ja začínal zaujímať o zdravú výživu (asi pred 20 rokmi) bol proklamovaný ideál zdravého stravovania výrazne odlišný oproti dnešku (napr. zdôrazňovala sa dôležitosť prísunu živočíšnych bielkovín). O biopotravinách ani chýru...
    Dnes sú dostupné už nielen pokrokové informácie, ale aj zodpovedajúce suroviny a produkty. Oproti Čechám sme síce pozadu, no kto sa naozaj chce stravovať zdravo, dostupný spôsob si nájde.
    Zaujala ma Vaša dobrá skúsenosť z nemocničného prostredia. Ja tiež pracujem v nemocnici, ale také niečo zatiaľ potvrdiť nemôžem. Minulý rok som na nástenku pred nemocničnou jedálňou upevňoval pozvánky na prednášky organizované CEA Baranček v Trenčíne, ale ako som videl, účasť na nich bola zo strany nemocničných pracovníkov minimálna. Nadobudol som dojem, že lekári sú buď príliš zaneprázdnení, alebo si myslia, že o starostlivosti o zdravie už vedia všetko podstatné. A to podstatné že s výživou príliš nesúvisí... Možno sa mýlim, ale z ľudí, ktorých poznám zo stretnutí na podujatiach CEA, neviem takmer o žiadnom lekárovi (azda s 1 výnimkou). Taktiež s našou nemocničnou jedálňou nemám v tomto smere uspokojivé skúsenosti. Hoci už zopár rokov ponúka na výber aj tzv. "vegetariánsku stravu", tá má s princípmi vegetariánstva spoločné asi hlavne to, že je bezmäsitá. Ale ani to nie dôsledne, pretože na ochutenie polievok sa tam zjavne používajú bujóny s mäsovými výťažkami. Po celozrnných výrobkoch ani stopa, surovej zeleniny minimum, solenie na hranici únosnosti... Spočiatku som sa pokúšal o nápravu pohovormi s vedúcou stravovania, no veľa sa tým nezmenilo. Argumenty typu, že pohánku variť nevedia, nesvedčia o snahe o zmeny žiaducim smerom. Pri jednom z vydaní Pálenice Borisa Filana, v ktorom farbisto líčil svoje presvedčenie o špeciálnych školeniach pre nemocničné kuchárky, na ktorých sa učia, ako pripravovať čo najodpudivejšie jedlá, aby sa pacienti čím skôr zberali domov, som mu vduchu dával z celého srdca principiálne za pravdu.
    V súčasnosti sa v práci stravujem radšej vlastnými silami, než by som sa mal nechať znechucovať tými pseudovegetariánskymi "lahôdkami". Som tak síce jediný z celého pracoviska, ale tiež som jediný, kto za posledných 5 rokov nemaródoval ani 1 deň.
    Vyjde ma to síce drahšie než zamestnávateľom dotované hromadné stravovanie, mne je však zdravie milšie než peniaze.
    Jozef Neoral   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Iné



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií