BIO spotrebiteľ

Kalerábová polievka
z mladých kalerábov

13.07.2005 06:16
Kalerábová polievka nie je až tak často na našich stoloch. A to aj napriek tomu, že kaleráb neobsahuje takmer žiaden tuk a bráni tvorbe zhubných nádorov.
Suroviny:
  • 4-6 mladých kalerábov
  • rastlinný olej – najlepšie bio slnečnicový alebo sezamový
  • 40 g hladkej špaldovej múky
  • 1,25 l zeleninového vývaru
  • 40 g celozrnného kuskusu BIO
  • nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať alebo kôpor
  • soľ


Postup:
Mladé kaleráby očistíme. Postrúhame na hrubom strúhadle, opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji, zaprášime múkou a zalejeme trochou zeleninového vývaru. Rozmiešame, pridáme zvyšok vývaru, osolíme a uvaríme do mäkka. Na záver pridáme kuskus. Už nemusíme variť. Hotovú polievku ochutíme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Náš tip:
Zeleninový vývar si jednoducho vyrobíme z kocky bujónu Wurzl. Je v bio kvalite a je výborný. Polievku môžeme zjemniť na záver pridaním 1-2 lyžíc smotany alebo bio sójovej smotany Provamel. Pri bezlepkovej diéte nahraďte špaldovú múku pohánkovou a kuskus amarantovými perličkami. Polievka je výborná aj bez zahusťovania múkou.

Info pre Vaše zdravie:


Kaleráb patrí do skupiny kapustovitej zeleniny, takisto ako napr. brokolica, karfiol, kel, biela alebo červená kapusta. Kapustoviny všeobecne majú obrovský anti-karcinogénny potenciál: obsahujú látky, schopné brániť tvorbe zhubných nádorov.

  • Obsahuje vysoký podiel proteínov, ktoré sú zvlášť kvalitné najmä v kombinácii proteínmi z celých zŕn alebo strukovín
  • Neobsahuje takmer žiaden tuk, preto je veľmi vhodný pre liečbu nadváhy a koronárnych ochorení
  • Má hojnosť draslíka, ale je veľmi chudobný na sodík, čo ho robí cenným pri liečbe vysokého krvného tlaku alebo opuchoch.





Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Diskusia: Kalerábová ...

    Moj nazor

    Kalerábovú polievku varím často, lebo mám hojne kalerábu zo záhradky, ale ja ju varím zahustenú závarkou z mlieka a múky. Táto varianta s kuskusom je výborná zmena a fajn chutila. Vďaka.Budem skúšať ďalšie recepty.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Moj nazor

    Kalerábovú polievku varím často, lebo mám hojne kalerábu zo záhradky, ale ja ju varím zahustenú závarkou z mlieka a múky. Táto varianta s kuskusom je výborná zmena a fajn chutila. Vďaka.Budem skúšať ďalšie recepty.
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií