Tajomstvo správneho a dostatočného množstva príjmu vápnika tkvie v jeho využiteľnosti.
Ak si sledujete denný príjem vápnika v strave, musíte vedieť, že vyhovujúce celkové
prijaté množstvo vápnika v strave nie je dostatočným dôvodom na spokojnosť.
Odporučená dávka vápnika v strave u dospelých za deň: 800 mg a pri liečbe až 1 500 mg vápnika/ deň.
Je rozhodujúce, koľko z celkovo prijatého množstva vápnika obsiahnutého v potrave telo dokáže využiť.
Z celkového množstva vápnika, ktoré obsahuje napríklad čínska kapusta, telo využije 54 % vápnika a z kapusty 49 %. Využiteľnosť vápnika z mlieka a mliečnych výrobkov je LEN 32 % !
Najnižšiu využiteľnosť, iba 5 %, má špenát (obsahuje veľa kyseliny šťavelovej, tá bráni prijímaniu vápnika).
Na to, aby sa
vápnik z potraviny v tele využil, je potrebné kyslé prostredie, dostatok vitamínu C, A a D, dostatočný príjem bielkovín.
Čo neprospieva príjmu vápnika?
Vstrebávanie vápnika môže znížiť nedostatočný, ale aj nadmerný príjem bielkovín.
Predovšetkým príjem stravy bohatej na tuk a cukor, alkohol, niektoré lieky, napríklad kortikoidy. Taktiež vstrebávaniu zabraňuje kyselina šťavelová, citrónová nakoľko viažu na seba vápnik.
Mnohí potravinový špecialisti zastávajú názor, že nakoľko mliečne výrobky sú kyselinotvorné (okrem jogurtov), tak tieto kyseliny vlastne nedovoľujú prijímať vápnik z mlieka a preto je zbytočné zvyšovať príjem mliečnych výrobkov.
Skúste sa zamerať na iné druhy potravín. A ktoré sú to?
Morské riasy – hlavne
Hijiky, Wakame a
Arame. Morské riasy nepatria k bežným jedlám u nás, ale ako doplnok stravy v tomto prípade sú ideálne. Priamo ovplyvňujú krv, alkalizujú prekyselenie tráviaceho systému a dokážu výborne eliminovať toxické látky v tele. Dajú sa využiť do polievok, omáčiek, v hlavných jedlách a príjemne zvýraznia ich chuť. Dostanete ich kúpiť v
špecializovaných predajniach.
Mak – kto by ho napoznal. Na 100gr má 1400mg vápnika – 12x viac ako mlieko. A ďalšie plus maku je zásadotvorný, čiže vápnik sa z neho výborne vstrebáva.
Mak nemá škodlivé vedľajšie účinky ani pri dennom používaní. Takže – buchty, kaše, celozrnné cestoviny s makom, žemle, múčniky s makom sú ideálne
Brokolica, kapusta, čínska kapusta, čakanka, paprika, petržlenová vňať, karfiol (podľa možnosti minimálne varený, skôr surový), listová zelenina – zdroje plné vápnika
celozrné obilniny, strukoviny – hlavne
sója, tofu syry
mandle, orechy lieskové, ľanové semeno,
sezam ale aj napríklad
sardinky
sladký fenikel (obsahuje veľké množstvo organického sodíka, ktorý udržuje vápnik v rozpustnom stave)
figy (majú veľmi vhodný pomer vápnika a fosforu),
slivky
melasa ako doplnok výživy je tiež dobrým zdrojom prírodného vápnika
a nakoniec lahôdka -
červené víno! Ale maximálne 200 ml denne!
Na optimálne vstrebanie vápnika je vhodné prijímať tieto potraviny v menších dávkach postupne v priebehu dňa. Najvyššiu dávku je dobré užiť navečer, lebo vápnik sa vstrebáva hlavne v noci.
Tak prajem dobrú chuť k pevným kostiam!