BIO spotrebiteľ

Osteoporóza - rednutie a mäknutie kostí
alebo ako zvýšiť obsah vápnika v tele

14.07.2005 07:23
Rednutie a mäknutie kostí - osteoporóza - z nedostatku vápnika je v súčasnosti jedným z najväčších otáznikov. Riziká spojené s osteoporózou sú pre starších ľudí naozaj veľké. Tak ako to, že častá, denná konzumácia mliečnych výrobkov nie je dostačujúca, aby pokryla potrebu vápnika? Prečo je množstvo vápnika v tele i napriek tomu nízke?
Tajomstvo správneho a dostatočného množstva príjmu vápnika tkvie v jeho využiteľnosti. Ak si sledujete denný príjem vápnika v strave, musíte vedieť, že vyhovujúce celkové prijaté množstvo vápnika v strave nie je dostatočným dôvodom na spokojnosť. Odporučená dávka vápnika v strave u dospelých za deň: 800 mg a pri liečbe až 1 500 mg vápnika/ deň.

Je rozhodujúce, koľko z celkovo prijatého množstva vápnika obsiahnutého v potrave telo dokáže využiť. Z celkového množstva vápnika, ktoré obsahuje napríklad čínska kapusta, telo využije 54 % vápnika a z kapusty 49 %. Využiteľnosť vápnika z mlieka a mliečnych výrobkov je LEN 32 % ! Najnižšiu využiteľnosť, iba 5 %, má špenát (obsahuje veľa kyseliny šťavelovej, tá bráni prijímaniu vápnika). Na to, aby sa vápnik z potraviny v tele využil, je potrebné kyslé prostredie, dostatok vitamínu C, A a D, dostatočný príjem bielkovín.

Čo neprospieva príjmu vápnika?
Vstrebávanie vápnika môže znížiť nedostatočný, ale aj nadmerný príjem bielkovín. Predovšetkým príjem stravy bohatej na tuk a cukor, alkohol, niektoré lieky, napríklad kortikoidy. Taktiež vstrebávaniu zabraňuje kyselina šťavelová, citrónová nakoľko viažu na seba vápnik. Mnohí potravinový špecialisti zastávajú názor, že nakoľko mliečne výrobky sú kyselinotvorné (okrem jogurtov), tak tieto kyseliny vlastne nedovoľujú prijímať vápnik z mlieka a preto je zbytočné zvyšovať príjem mliečnych výrobkov.

Skúste sa zamerať na iné druhy potravín. A ktoré sú to?
Morské riasy – hlavne Hijiky, Wakame a Arame. Morské riasy nepatria k bežným jedlám u nás, ale ako doplnok stravy v tomto prípade sú ideálne. Priamo ovplyvňujú krv, alkalizujú prekyselenie tráviaceho systému a dokážu výborne eliminovať toxické látky v tele. Dajú sa využiť do polievok, omáčiek, v hlavných jedlách a príjemne zvýraznia ich chuť. Dostanete ich kúpiť v špecializovaných predajniach.

Mak – kto by ho napoznal. Na 100gr má 1400mg vápnika – 12x viac ako mlieko. A ďalšie plus maku je zásadotvorný, čiže vápnik sa z neho výborne vstrebáva. Mak nemá škodlivé vedľajšie účinky ani pri dennom používaní. Takže – buchty, kaše, celozrnné cestoviny s makom, žemle, múčniky s makom sú ideálne

 Brokolica, kapusta, čínska kapusta, čakanka, paprika, petržlenová vňať, karfiol (podľa možnosti minimálne varený, skôr surový), listová zelenina – zdroje plné vápnika

 celozrné obilniny, strukoviny – hlavne sója, tofu syry

mandle, orechy lieskové, ľanové semeno, sezam ale aj napríklad sardinky

 sladký fenikel (obsahuje veľké množstvo organického sodíka, ktorý udržuje vápnik v rozpustnom stave)

figy (majú veľmi vhodný pomer vápnika a fosforu), slivky

melasa ako doplnok výživy je tiež dobrým zdrojom prírodného vápnika

 a nakoniec lahôdka - červené víno! Ale maximálne 200 ml denne!

Na optimálne vstrebanie vápnika je vhodné prijímať tieto potraviny v menších dávkach postupne v priebehu dňa. Najvyššiu dávku je dobré užiť navečer, lebo vápnik sa vstrebáva hlavne v noci. Tak prajem dobrú chuť k pevným kostiam!





Hodnotenie: 81.4%, 1815 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Osteoporóza - rednutie a mäknutie ...

    Nahodou som si precitala tento clanok...dovolim si oponovat o vhodnosti dennej konzumacie maku a jeho neskodnosti...tak ako vo vsetkom, aj v prijimani potravy treba dodrzat striedmost...podla stareho prislovia - vsetkeho vela skodi...a pri maku to plati mierou vrchovatou, pretoze kumuluje nadmerne mnozstvo kadmia...staci zajst na nestranne stranky Polnohospodarskej a potravinarskej inspekcie, kde pri laboratornych skuskach kazdy rok a vsetky vzorky maku obsahuju tazke kovy, niektore aj nad povolenym limitom...myslim, ze jest denne mak je menej vhodne, ako vypit denne kefir alebo zjest jogurt...aj ked sa potravina javi akokolvek "zdrava" nemalo by sa zabudat - striedmost nadovsetko...

    konzumacia maku je podla najnovsich vyskumov absolutne nevhodna pre tehotne zeny a deti...a to nie len kvoli nadmernemu obsahu kadmia...bezne dostupny mak obsahuje totiz aj vyznamne mnozstvo morfinu...k overeniu informacie si staci zagooglit a nespoliehat sa na informacie ludi, ktori sice s radostou pracuju pre urcite centra, ale zavadzajucimi informaciami na webovych strankach mozu zial nevhodne ovplyvnit zdravie mnohych ludi....

    Osteoporóza

    Táto téma je veľmi vážna a bohužial dietológmi (na celom svete) veľmi prehliadaná.
    Nie je sa čomu ani diviť, ak budete čítať nasledovné riadky! So "všemocnými firmami" sa ťažko bojuje a výsledok je vopred neistý.
    Niekoľko faktov:
    Coca cola ( predpokladám aj Pepsi cola) obsahuje zhruba 2% kyseliny fosforečnej ako stabilizátora! Má jednoznačne priaznivý konzervárenský efekt, nakoľko je známy a koluje vtip, že ten kto ich rozkvasí dostane Nobelovu cenu ! Iste nik z vás nevidel kvasiť fľašu od tohto "veľmi kvalitného " nápoja! Skutočne to bol zázrak, ale pred 150 rokmi ! Nebola známa pasterizácia a nič podobné.
    Obávam sa, že tak ako vo svete fachmani nenapadli tento fakt o zložení, tak aj naši odborníci statočne a hrdo mlčia !
    Predstavte si dnes spotrebu týchto nápojov s tak triviálnou technológiou a žiadny dietológ sa do toho neobuje ! Len Coca Coly sa podľa info SITA vlani v SK vypilo zhruba 25 mil. litrov, čo x 20 g kyseliny - je to obrovské číslo. Každý gram viaže z tela určité stechiometrické množstvo Ca a to sa prejaví samozrejme aj na osteoporóze, kvalite zubov apod! A to nápoje z tejto kuc,hyne nie sú zakázené deťom !!!!
    K tejto veľmi skromnej štatistike treba pripočítať ešte spotrebu Pepsi, ale si myslím že aj ostatných nápojov ako je Fanta,Seven up....z rovnakej kuchyne !
    Chudiatko Vinea, čo vymyslel pán Farkaš - je naša a je len pasteurizovaná ! Neberte to ako jej reklamu, ale je to nápoj ďaleko modernejší (a mnohé iné napr. aj Kofola!)a je aj environmentally friendly!
    Jozef

    osteopor. a cibuľa

    Rada by som sa dozvedela, či je pravda, že konzumovanie cibule podporuje vstrebávanie vápnika z potravín. Ď
    Buchta

    osteoporoza

    Rada by som sa opytala,ci mi vie niekto podat informaciu, kde na Slovensku mozu uskutocnit kompletne osteologicke vysetrenie/moze ist aj o sukromnu kliniku/, myslim tym odhalit pravu pricinu sekundarnej osteoporozy bez toho, aby pacient bol nuteny chodit sam od jedneho odbornika k druhemu, krori spolu ani nespolupracuju a pacientov problem spolocne nekonzultuju. Myslim tym teda, ci niekde uskutocnuju laborat.vysetrenia na vsetky event.mozne priciny sekundarnej osteo..nakolko si myslim, ze sa jedna o dost zavazne ochorenie, ktore sa vsak bohuzial v nasich podmienkach dost podcenuje a casto krat sa prava pricina tohoto ochorenia zisti az velmi neskoro, kedy je pacient uz v pokrocilom stadiu. Lahostajnost, ci neschopnost lekarov?Neda sa totiz vsetko zvalovat len na"zdravotnictvo je v srabe". Dakujem
    deni



Čítať celú diskusiu k článku (15 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií