BIO spotrebiteľ

Ryža s fazuľou

18.07.2005 06:42
Ryža s fazuľou. Poviete si, že je to bežné jedlo. Možno. Ale ani ryža, ani fazuľa nie je až taká obyčajná. Fazuľa je naklíčená a ryža je samozrejme BIO.
Suroviny:
  • 300 g ryže natural BIO (môže byť aj biela, ale natural je výživnejšia)
  • 500 ml vývaru
  • Soľ
  • 2 väčšie červené cibule
  • Kvalitný rastlinný BIO olej
  • Mleté čierne korenie, oregano, najlepšie BIO
  • 400 g naklíčených fazuliek mungo BIO
  • 2 zeleninové papriky
  • 1 menší pór
  • Zelená petržlenová vňať, pažítka


Postup:
Ryžu prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať. Potom ju zalejem 400 ml vývaru, pridáme trochu oleja a cibuľu, pokrájanú na tenké plátky. Na miernom ohni všetko dusíme prikryté bez miešania, pokiaľ tekutina nevsiakne. Pridáme naklíčené fazuľky, nakrájanú papriku a pór. Dochutíme korením a oreganom, zalejeme zvyšným vývarom, dobre premiešame a prikryjeme. Všetko pomaly dusíme 5 minút. Potom pridáme nasekané vňate, znova premiešame a podľa potreby ešte podlejeme vodou. Odstavíme z ohňa a necháme ešte 10 minút stáť.

Podávame s omáčkami, mäsom, zeleninou, podľa vlastnej chuti.

Náš tip:
Na miesto fazuľky mungo môžeme použiť akékoľvek naklíčené semienka – všetky druhy obilnín, sója, žerucha...

Info pre Vaše zdravie:


Mungo je druh fazuliek, ktoré môžeme variť aj nakličovať. Po naklíčení majú vysoký obsah minerálnych látok, najmä železa. Pri nakličovaní dochádza k procesu, pri ktorom vzrastá množstvo enzýmov, aminokyselín a vitamínov. Naklíčené semienka tak obsahujú veľké množstvo vitamínu C, B1, B2, B6. Ďalej aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu a predovšetkým v dobe tehotenstva ako prevencia vrodených vád. Klíčiť môžete aj šošovicu, tekvicové semienka, jačmeň, pšenicu a pod. Obzvlášť pri klíčkoch platí: všetkého s mierou!

Mungo namáčame 12 hodín, potom vodu zlejeme a na prikrytom sitku necháme klíčiť 4 dni. Denne trikrát preplachujeme studenou vodou. Klíčky sú zrelé, keď majú dĺžku 1 cm.





Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Ryža ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií