Suroviny:
- 300 g uvarených ovsených zŕn BIO
- 100 g nakrájanej cibule
- 200 g kelu
- Slnečnicový olej BIO
- Soľ
- Zeleninový vývar
- Sušené huby
- 3 strúčiky cesnaku
- Mletá rasca, majorán, bazalka v kvalite BIO
- 250 ml kyslej smotany alebo BIO sójovej smotany Provamel
- 2 vajcia
- Maslo
Postup:
Sušené huby zalejem teplou vodou a necháme 15 – 20 minút stáť. Na oleji speníme cibuľku, pridáme huby, z ktorých sme zliali vodu, na rezance nakrájaný kel, osolíme a spolu dusíme do mäkka. Podľa potreby občas podlejeme vodou alebo vývarom. Pridáme rozotretý
cesnak, koreniny a soľ. Pripravenú zmes dáme do vymastenej zapekacej misy a zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali vajcia a soľ. Navrch uložíme plátky masla a v rozohriatej rúre zapečieme do hneda. Podávame so zeleninovým šalátom alebo sterilizovanou uhorkou.
Náš tip:
Ak použijete sójovú smotanu, nemusíte pridávať vajce.
Na tanieri posypte jedlo strúhaným syrom, alebo najemno nakrájaným tofu.
Info pre Vaše zdravie:
Ovos je veľmi cenený z nutričného a dietetického hľadiska. Je zdrojom dlho a rovnomerne sa uvoľňujúcej energie, má posilňujúce účinky pri vyčerpaní organizmu a únave. To vyplýva predovšetkým z vysokého obsahu biologicky hodnotných bielkovín (13%) a kvalitného tuku (6%) v porovnaní s ostatnými obilninami. Ovos je najlepším zdrojom ľahko rozpustnej vlákniny (1,5%), ktorá znižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Výrazne vyšší ako u
ostatných obilnín je obsah horčíka, železa, zinku a mangánu. Má značný obsah
vitamínov B1 a E.
Jeho ďalšie zdravotné účinky sú najmä schopnosť predchádzať zápche, tlmiť zvýšenú činnosť štítnej žľazy. Pôsobí blahodárne na nervovú sústavu, stabilizuje hladinu krvného cukru – je výborný pre diabetikov. Ovsený odvar znižuje horúčky.
Huby znižujú potrebu inzulínu. Ich trávenie prebieha pomaly a niekedy s ťažkosťami, čo je spôsobené obsahom chitínu a bielkovinami, ktoré sú bohaté na nukleové kyseliny. Sú bohaté na vitamín B1, B2, niacín a foláty, ale aj na draslík, fosfor, železo a stopové prvky.