BIO spotrebiteľ

Majonéza

27.07.2005 07:20
Majonéza už v receptoch na stránke BIO spotrebiteľ je. Tentoraz Vám však ponúkame recept na pšenovú majonézu.
Suroviny:
  • 60 g pšena bio alebo 300 g pšenovej kaše
  • 5 polievkových lyžíc kvalitného rastlinného bio oleja
  • Soľ

Postup:
Premyté, prípadne sparené pšeno zalejeme päťnásobným množstvom vody, osolíme a uvaríme do mäkka. Vlažné pšeno rozmixujeme s olejom na úplne hladký krém. Zo vzniknutej majonézy pripravujeme ochutené majonézy a omáčky.

Obmena:
Majonézu môžeme pripraviť aj z bielej bio ryže, ktorú uvaríme do mäkka v štvornásobnom množstve vody.

Náš tip:
Šesť druhov ochutenej pšenovej majonézy:
  1. 250 g základnej majonézy, 1 polievková lyžica horčice, 2 lyžice citrónovej šťavy, pol lyžičky cukru, trochu soli a 1 lyžička sójovej omáčky TAMARI
  2. 300 g základnej majonézy, 4 strúčiky rozotretého cesnaku, ½ lyžičky jemne nasekaného estragónu alebo na špičku noža sušeného
  3. 200g základnej majonézy, 2 jablká, 3 lyžice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, 1 lyžica strúhaného chrenu
  4. 300 g základnej majonézy, 1-2 uvarené nastrúhané mrkvy, 3-4 lyžice rajčiakového pretlaku, soľ
  5. 300 g základnej majonézy, asi 50 g špenátu alebo žihľavy alebo bršlice (kozej nohy), zelená vňať póru alebo mladej cibuľky, 1 lyžička sójovej omáčky TAMARI
  6. 300g základnej majonézy, 100g kyslých na jemno nakrájaných sterilizovaných uhoriek, 1 lyžička kapár alebo nakladaných púpavových pukov, 1 lyžica horčice, 2 lyžice nadrobno nasekanej cibule, 1 lyžica oleja, soľ.

Info pre Vaše zdravie


Oleje lisované za studena alebo tzv. panenské oleje sa líšia od tzv. rafinovaných predovšetkým výrobnými postupmi. Pri výrobe za studena lisovaných bio olejov sa nevyužíva vysoká teplota, ani chemické rozpúšťadlá, neprifarbujú sa a neobsahujú ani stabilizátory na predĺženie doby trvanlivosti. Týmito postupmi dochádza k znehodnoteniu väčšiny živín olejnatých zŕn a semien. Naopak oleje lisované za studena si zachovávajú výživnú hodnotu použitých surovín.

Tamari je čisto prírodná vysoko kvalitná sójová omáčka bez akýchkoľvek chemických prísad. Vzniká kvasením sóje v drevených sudoch počas najmenej troch rokov. Je vynikajúcim ochucovadlom do šalátov, zeleninových i mäsitých jedál, ryže, nátierok... Obsahuje sóju a morskú riasu koji. Je vhodná aj pri bezlepkovej diéte.





Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Majonéza ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií