BIO spotrebiteľ

Šalát zo špaldy

28.07.2005 09:42
Nedávno sme varili pohankový šalát, teraz si povieme ako si uvariť, resp. pripraviť špaldový šalát.
Suroviny:
  • 150 g špaldy
  • Šťava z 1 citróna
  • Olivový olej BIO za studena lisovaný
  • 1 polievková lyžica medu BIO
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená a 1 žltá paprika
  • v1 šalátová uhorka
  • 5 malých tvrdých rajčiakov
  • Čerstvá bazalka
  • Kôpor alebo zelená petržlenová vňať
  • Soľ

Postup:
Špaldu na noc namočíme a na druhý deň ju uvaríme do mäkka. Do uvarenej špaldy vmiešame všetky suroviny nakrájané na malé kúsky, osladíme, dochutíme citrónovou šťavou, soľou, pokvapkáme olejom a dobre premiešame. Pred podávaním posypeme sekanou vňaťou.

Náš tip:
Pred podávaním môžeme ozdobiť šalát čiapočkou kyslej smotany, alebo BIO sójovej smotany Provamel.

Info pre Vaše zdravie


Rajčiaky sú najzdravšie surové. Šťava a omáčka sú bohaté na vitamín C a minerálne soli. Pozor však na priemyselne spracovávané výrobky. Často obsahujú veľké množstvo prísad, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. Vyskúšajte kečup, drvené rajčiny alebo rajčinový pretlak Rapunzel. Všetky sú v kvalite bio, vyrobené z plodov plných slnka. Pre organizmus je prijateľnejšie, keď v zimných mesiacoch nahradíte dovozové rajčiaky kvalitnou šťavou alebo kečupom.

Sójová smotana je zdravšou a chuťovo prijateľnou alternatívnou ku smotane z kravského mlieka. Výhodou je, že neobsahuje cholesterol, laktózu, ani mliečnu bielkovinu kazeín. Nespôsobuje zahlienenie ani prekyslenie organizmu. Sójovú smotanu môžete použiť do kávy, polievok, omáčok a sladkých krémov. Nedá sa vyšľahať.





Hodnotenie: 100%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Šalát zo ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií