BIO spotrebiteľ

Ryžový nákyp

04.08.2005 08:35
Ryžový nákyp Vás nie len nasýti, ale prospeje aj Vášmu zdraviu. Ryžový nákyp nájdete snáď na každom jedálnom lístku v závodnej kuchyni, ale nákyp so pšenom si môžete urobiť len doma. Tak do toho!
Suroviny:
  • 100 g pšena BIO
  • 100 g ryže BIO
  • 300 g postrúhaných jabĺk, najlepšie bio alebo z vlastnej záhradky
  • 0,6 l obilného mlieka
  • maslo
  • 80 g trstinového cukru BIO, alebo ryžového sirupu BIO
  • 50 g nesírených hrozienok BIO
  • 2 vajcia
  • štipka škorice BIO
  • soľ

Postup:
Pšeno sparíme a prepláchneme na sitku vodou. Potom ho zalejeme polovicou mlieka, pridáme štipku soli a 30 g cukru alebo 1 polievkovú lyžicu ryžového sirupu a pomaly varíme. Ryžu zalejeme 0,1 l vriacej vody a so štipkou soli, zvyškom cukru a 0,25l mlieka pomaly uvaríme. Oboje uvarené zmiešame, polovicu dáme na plech alebo do formy na pečenie, posypeme strúhanými jablkami, hrozienkami a škoricou. Pridáme zvyšok zmesi, zalejeme rozšľahanými vajcami s mliekom, rozložíme na povrch maslo a pečieme 20 minút pri teplote 200 °C.

Náš tip:
V lete nahraďte jablká iným sezónnym ovocím – broskyne, jahody, vykôstkované čerešne. Pri servírovaní môžete poliať ovocným sirupom a posypať orieškami alebo na sucho opraženými vločkami.

Info pre Vaše zdravie


Ryža je potravina, ktorá je ľahko stráviteľná a vyvoláva pocit sýtosti.
  1. Z nutričného hľadiska ryžu možno veľmi dobre kombinovať so zeleninou, strukovinami a so sójovým alebo kravským mliekom.
  2. Celozrnná ryža je bohatšia na vitamíny a minerály ako biela ryža. Dlhšie ju treba variť a o trochu horši sa žuje. Odporúčame pred varením namočiť. Zmäkčí ju aj pár kvapiek citrónovej šťavy pridaných do vody pri varení.
  3. Ryža ako liek je vhodná najmä pri hnačke (aj u detí), vysokom krvnom tlaku, srdcových chorobách, vysokom cholesterole, ako aj pri vysokej hladine kyseliny močovej v krvi.
  4. Biela ryža by nemala tvoriť základ diéty, pretože jej chýbajú mnohé minerály a vitamíny. Konzumujte naturálnu ryžu v bio kvalite. Prospejete tak svojmu srdcu, postave i duši.





Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Ryžový ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií