BIO spotrebiteľ

Cukety plnené kuskusom

10.08.2005 07:44
Cukety sa používaju v kuchyni pomerne často. Receptov na cukety nájdeme viac ako dosť. Ja Vám ponúkam tiež jeden recept - cukety plnené kuskusom.
Suroviny:
  • 4 menšie cukety
  • 125 g celozrnného kuskusu BIO
  • 0,2 l vody
  • 1 cibuľa
  • cesnak
  • 1 červená zeleninová paprika
  • 2 polievkové lyžice kvalitného rastlinného BIO oleja
  • mleté čierne korenie, tymián BIO
  • morská soľ
  • 75 g tvrdého syra, najlepšie z ekofarmy, alebo údeného tofu


Postup:
Cukety očistíme, pozdĺžne prekrojíme, vydlabeme vnútro a osolíme. Kuskus prelejeme vriacou vodou a necháme nabobtnať. Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, roztlačený cesnak, na rezance nakrájanú papriku, koreniny, soš a podusíme. Pridáme kuskus a časť postrúhaného syra alebo tofu, tymián. Premiešame a 2 minúty podusíme.

Naplníme cukety, uložíme na plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 °C. Posypeme zvyšným syrom a ešte 10 minút zapekáme pri nižšej teplote. Podávame so zeleninovým šalátom.

Náš tip:
Urobte si aj z bežného obeda či večere slávnostný zážitok. Pohrajte sa so zeleninovou oblohou a nalejte si pohár kvalitného vína.

Info pre Vaše zdravie


Biovíno U bioproduktov je pri pestovaní zakázané používať priemyselné hnojivá, ako aj herbicídy na tlmenie buriny. Insekticídy proti škodcom nahradzujú dravé roztoče, lienky, luníky, osičky... Na plesňové ochorenia sa môžu použiť meďnaté prípravky Cuprikol alebo Cuproxat, ale len 3 kg Cu za rok na hektár pozemku.

Možno tiež používať sírnaté prípravky ako prášková síra, sulikol, sulka, ale len v dávkach neohrozujúcich dravé roztoče.Proti hnilobe – ostáva si priať len suché a slnečné počasie v septembri a októbri. Biovíno prívlastkové sa nesmie dosládzať žiadnym cukrom, preto najdôležitejšia je vyzretosť hrozna ako základ pre výrobu prívlastkových vín. Preto je dôležitá voľba odrody s dostatočnou odolnosťou voči hubám a hnilobám, s ochotou vytvárať cukor.

Vo vinici rodiny Abrlovej sa to zatiaľ darí odrodám Pálava, Muškát moravský a Cabernet Moravia. Hrozno je spracované na víno bez použitia enzýmov, šľachtených kvasiniek a ďalších podporných látok, preto je celý proces výroby vína prirodzeným postupom používaným od nepamäti. Je síce prácnejší a zdĺhavejší, ale bez reziduí chemikálií.

Víno prirodzene chladne v zimných mesiacoch a minimálne rok zreje v nádobách pred fľaškovaním. Z toho vyplýva, že biovíno je víno neustále živé, s možnosťou zmien i po fľaškovaní.





Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Buďte prvý(á), kto mu dá hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Cukety plnené ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií