BIO spotrebiteľ

Mrkvový nákyp s cestovinami

11.08.2005 08:40
Mrkvový nákyp s cestovinami je recept na jedlo, o ktorom ste s najväšou pravdepodobnosťou ani nepočuli. Nie to ešte ochutnali. A práve preto... Máte dôdod na zmenu jedálnička, dôvod dať svojmu telu niečo zdravé, dôvod na pochválenie sa pred susedmi, či v práci.
Suroviny:

Postup:
Nakrájanú cibuľu podusíme na vode a oleji, zalejeme vodou. Pridáme mrkvu nakrájanú na polkolieska a varíme 10 minút. Pridáme cestoviny a varíme ďalších 10 minút, občas premiešame. Pridáme na kúsky nakrájanú brokolicu a ešte 15 minút varíme. Zmes sa zahustí uvarenými cestovinami. Ochutíme, pridáme celozrnnú múku a sójové mlieko, krátko povaríme a odstavíme. Zamiešame tofu nakrájané na malé kúsky. Zmes dáme na vymastený plech, pokvapkáme smotanou a pečieme 15-20 minút pri teplote 180 °C. Podávame vychladnuté s čerstvou zeleninou alebo so zeleninovým šalátom.

Náš tip:
Ak chcete zachovať sviežu zelenú farbu brokolice nevarte ju. Dajte ju na niekoľko minút do pary a potom primiešajte do zmesi pred pečením.

Info pre Vaše zdravie:


Celozrnné cestoviny. Pri cestovinách nie je až také dôležité, či sú bezvaječné alebo obsahujú vaječný žĺtok. Dôležitejšie je, aby boli z celozrnnej múky. Komplexné sacharidy obsahujú dlhé reťazce glukózy a fruktózy. Ak sa v procese rafinácie odstránia z obilninových zŕn obalové vrstvy, v ktorých je najviac vlákniny, vitamínov a minerálnych látok, zostane škrob. Po jeho strávení v čreve vznikajú jednoduché cukry, ktoré sa ľahko vstrebajú a vyvolajú rýchly a veľký nárast hladiny glukózy v krvi a následné vyplavenie inzulínu. Tento jav charakterizuje tzv. glykemický index. Pri chronickom opakovaní tohto procesu vzniká tzv. inzulínová rezistencia spojená s brušnou obezitou, poklesom HDL (high density lipoproteins) tzv. "dobrého" cholesterolu, vzostupom triacylglycerolov, vzostupom krvného tlaku a neskôr, čo neskôr vedie k cukrovke.

Tento proces má neblahý vplyv na stav kardiovaskulárneho systému, urýchľuje vývoj aterosklerózy.





Hodnotenie: 80%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Mrkvový nákyp ...

    take gebuziny jest nebudem
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií