BIO spotrebiteľ

Kuskusový nákyp s ovocím

02.09.2005 07:21
Potrebujeme:
Postup:

Zmiešame sójové mlieko a vodu, prevaríme. Ochutíme cukrom a soľou, pridáme kuskus a varíme 10-12 minút na hustú kašu. Keď odstavíme, vmiešame ovocie. Formu na pečenie vytrieme olejom a vysypeme strúhankou. Nalejeme zmes, povrch polejeme sezamovým olejom, posypeme orechmi a zapekáme asi 20 minút.
Pri podávaní ozdobíme ovocím a polejeme ovocnou šťavou.

Náš tip:

Namiesto cukru môžeme použiť bio ryžový sirup. Je to veľmi kvalitné sladidlo, zdravé a neukladá sa v tele tak ako cukor. Namiesto čerstvého ovocia môžeme použiť aj nesírené sušené bio ovocie, napríklad marhule alebo slivky.

Info pre Vaše zdravie


Kuskus je tradičná francúzska cestovina s veľmi jednoduchou a rýchlou prípravou. Bio kuskus je vyrobený z najkvalitnejšej pšenice. Vzniká úpravou nahrubo mletej celozrnnej pšeničnej krupice. Cestoviny sa usušia a následná príprava je veľmi jednoduchá. Ako prílohu k zelenine alebo mäsu pripravíme kuskus jednoducho zaliatím dvojnásobným množstvom vriacej vody. Prikrytý necháme „dôjsť“. Je dôležité vybrať si celozrnnú cestovinu, najmä ak máte problém so zvýšenou hladinou krvného cukru alebo sa práve tomuto problému chcete vyhnúť. Obalové vrstvy zrna totiž obsahujú najviac minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Rafináciou sa práve tieto dôležité látky odstránia a zostane škrob. Po strávení vznikajú jednoduché cukry, ktoré prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi a vyplavuje sa inzulín. Častá konzumácia bielej múky a výrobkov z nej vedie k brušnej obezite, vzniku kardiovaskulárnych ochorení a ochoreniam hrubého čreva.

Sezamový olej je veľmi zdravý. Jeho hlavnou zložkou sú nenasýtené mastné kyseliny, najmä olejová a linolová, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi, ďalej lecitín, ktorý posilňuje pamäť a pôsobí antidepresívne. Pomáha pri zápche a podporuje vylučovanie zadržovanej vody. Ukľudňuje sliznice tráviaceho ústrojenstva. Obsahuje vitamíny a minerály: B;, B12, PP, horčík, železo, meď. Dobre znáša aj vysoké teploty, preto sa môže používať na vyprážanie.





Hodnotenie: 86.6%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Kuskusový nákyp ...

    eee? francuzska cestovina

    no neviem kam xodi autorka na tieto mudrosti, ale "kuskus" nie je ani nahodou tradicna francuzska cestovina, ale orientalna cestovina, pochadza od berberskych kmenov v severnej afrike...
    bysto   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií