BIO spotrebiteľ

BIO - NEBIO v Banskej Štiavnici

12.10.2005 06:57
Putovná výstava BIO – NEBIO, infostánok o ekologickom poľnohospodárstve, prezentácia vybraných BIOpotravín, miniochutnávka a diskusné stretnutie s Richardom Medalom sa uskutočnilo utorok 4.10. 2005 v Banskej Štiavnici. Aký mala celá akcia priebeh?

Na nádvorí Kammerhofu

Výstava BIO-NEBIO
Výstava BIO-NEBIO v Štiavnici
Fakulta ekológie a environmentalistiky so sídlom v Banskej Štiavnici (Technická univerzita vo Zvolene), Slovenské banské múzeum – oddelenie marketingu a environmentálnej výchovy a Centrum environmentálnych aktivít Baranček (Trenčín) sa spoločným utorkovým programom zapojili do Dní ekologického poľnohospodárstva na Slovensku.

Na slnkom zaliatom nádvorí Kammerhofu sme rozložili putovnú výstavu BIO – NEBIO (aj ďalšie tematické fotografie) a infostánok.
Anka Ďuricová pečie špaldový chlebík
Anka Ďuricová pečie špaldový chlebík
Okolo idúcich aj cielene prichádzajúcich návštevníkov sme ponúkali BIOjablkami zo Sadu Lívia a čerstvo upečeným špaldovým chlebíkom.

Od rána ho miesili a piekli šikovné ruky Anky Ďuricovej a skautky z Čiech (prepáč, v tom frmole mi vypadlo Tvoje meno).

Chlebík bol skutočne mimoriadne chutný.

Návštevníci

BIO od začiatku
BIO od začiatku
Kto prichádzal na výstavu? Mamičky a staré mamy s deťmi, mladé páry, starší ľudia...

Potešilo nás, že na naše pozvanie prišli žiaci aj študenti rôznych škôl v sprievode svojich vyučujúcich (napr. Stredná lesnícka škola, Chemická, Špeciálna základná škola), tiež vysokoškoláci, zastavili sa aj turisti. Vzali si informačné materiály, ochutnali chlebík, jabĺčka, diskutovali, pýtali sa.

Počet ťažko odhadnúť 300 (??? zo škôl som zaznamenala minimálne 5 tried), priznám sa však, že som bola veľmi milo prekvapená, koľko ľudí prišlo cielene, aj koľkí z okoloidúcich sa dali „stiahnuť“ k výstave a rozhovorom.

Diskusné stretnutie

O 15.00 sme začali baliť, o hodinu sme mali diskusné stretnutie na Fakulte ekológie a environmentalistiky. A tak sme upratovali, presunuli sa na fakultu, rozložili výstavu a infostánok. V rámci malej ochutnávky pred diskusným stretnutím sme ponúkali BIOjabĺčka, špaldové toliariky, chlebík a nátierku z pohánkovej krupice a tvarohu („snehuliaková“). Vďaka študentom 4. ročníka sme všetko stihli na čas.

Potom Mgr. Richard Medal predstavil takmer zaplnenej aule základné princípy ekologického poľnohospodárstva, jeho minulosť a súčasný stav, problémy aj očakávania z pohľadu bežných spotrebiteľov. Samozrejme odpovedal na otázky vysokoškolákov. V hľadisku boli najmä študenti fakulty, potešila nás však účasť viacerých návštevníkov výstavy z Kammerhofu.

Niekoľko dojmov

Počasie vyšlo nádherné – slnečno, jesenne teplo, takže ľudia sa zväčša akosi ani neponáhľali. Chlebík bol voňavý, chrumkavý, teplý, domáci...

Zuzka Gallayová ponúka
Zuzka Gallayová ponúka...
Každému z nás chutí niečo iné, ale chlieb to je NIEČO. Možno symbolické ponúknutie chlebom a soľou pri vstupe na nádvorie už ľudí niečím oslovilo (uctilo?).

Záujem ľudí bol príjemný. Špalda pre mnohých nebola novinkou. Prekvapivo veľa ľudí si bralo recept na chlieb s tým, že špaldovú múku používa a takýto chlieb si veru vyskúša. Trochu ma mrzelo, keď sme ľudí odmietali, že vystavené bioprodukty poputujú zajtra do Zvolena a teda nie sú na predaj.

Na druhej strane som sa cítila dobre - nechceme im niečo podsunúť, nanútiť, nalákať a predať, zarobiť... len sa rozprávame pri chlebíku, krásnych fotkách, dávame informácie. Celkovo som mala pocit, že netreba ani ľudí veľmi presviedčať o výhodách ekologického poľnohospodárstva – napr. nepoužívanie priemyselných hnojív, pesticídov, hormonálnych látok atď. Iste by boli zaujímavé výsledky prieskumu o informovanosti ľudí o ekologickom poľnohospodárstve a ich názoroch na konvenčné potraviny.

Možno je to tip na nasledujúci ročník Dní ekologického poľnohospodárstva. Nie jeden návštevník si dnes aj posťažoval napr. na chlieb a pečivo v obchodoch, na ovocie či zeleninu: „Toto nie sú dovozové jablká, to vidieť na prvý pohľad a majú chuť aj vôňu....“.

Poďakovanie

  • Rišovi Medalovi, že počas „infoturné“ po Slovensku sa zastavil s výstavou aj v malej Banskej Štiavnici
  • Anke Ďuricovej za všetky pecne chleba, ktoré pre nás počas celého dňa piekla a jej kolegom zo Slovenského banského múzea, ktorí nám pomáhali (Michal Pálka atď.)
  • Slávke Bohunčákovej za upečenie špaldových toliarikov
  • Jančimu Fabišíkovi a všetkým ostatným, ktorí nám pomohli
  • návštevníkom za záujem a príjemnú atmosféru


Nádeje (?)

Výstava sa do Štiavnice vráti v decembri, kedy bude až do januára nainštalovaná v Čajovni Klopačka. Každá akcia vyvoláva reakciu – už dnes sme hovorili o príprave výučbového programu pre deti „Recepty starých mám“, o vianočných trhoch, kde by sa dali ponúkať špaldové koláčiky a predávať biopotraviny. Veď ľuďom chutia a tak ma napadá – prečo sa ešte v Štiavnici nenašiel obchodník, ktorý by ponúkal viac než z času na čas múku či krupicu? Keby bol dnes celý deň s nami, presvedčil by sa, že ľudia záujem majú. Prosím, ozvite sa!!





Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: BIO - NEBIO v Banskej ...

    Je to užitočné a záslužné.
    Jozef Neoral   Reagovať
     
    0
     
    0

    Veľmi sa mi podujatie páčilo. Takých aktivistov a zanietených ako je Rišo, klaudia, Zuzka .... by malo byť viac, je fajn, že ich pribúda....
    xxxxxxx   Reagovať
     
    0
     
    0

    Som veľmi rada, že sa celému kolektívu človiečikov behajúcich okolo biopotravín, ekolog. poľnohosp. a v§bec okolo život prostredia darí. Je to veľmi náročná mravenčia práca a títo ľudkovia ju robia ako vidieť veľmi dobre.
    Pozdravujem hlavne skvelú Ing. Zuzku Gallayovu, ktorú veľmi dobre poynám a ktorá mám uvarila nejednu dobrotu z biopotravín. Zaliyoval sa nie len môj manžel, ale musím prezradiť, že aj môj svokor začína prichádzať na skvelú chuť biopotrevín - začal s pohankovou lamankou.
    Ste skvelý a tie šatôčky so slivkovým lekvárom nemajú chybu. Len tak ďalej...
    janka   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Dni EP 2005



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií