Na nádvorí Kammerhofu
Výstava BIO-NEBIO v Štiavnici
Fakulta ekológie a environmentalistiky so sídlom v Banskej Štiavnici (Technická univerzita vo Zvolene), Slovenské banské múzeum – oddelenie marketingu a environmentálnej výchovy a
Centrum environmentálnych aktivít Baranček (Trenčín) sa spoločným utorkovým programom zapojili do
Dní ekologického poľnohospodárstva na Slovensku.
Na slnkom zaliatom nádvorí Kammerhofu sme rozložili putovnú výstavu BIO – NEBIO (aj ďalšie tematické fotografie) a infostánok.
Anka Ďuricová pečie špaldový chlebík
Okolo idúcich aj cielene prichádzajúcich návštevníkov sme ponúkali BIOjablkami zo Sadu Lívia a čerstvo upečeným
špaldovým chlebíkom.
Od rána ho miesili a piekli šikovné ruky Anky Ďuricovej a skautky z Čiech (prepáč, v tom frmole mi vypadlo Tvoje meno).
Chlebík bol skutočne mimoriadne chutný.
Návštevníci
BIO od začiatku
Kto prichádzal na výstavu? Mamičky a staré mamy s deťmi, mladé páry, starší ľudia...
Potešilo nás, že na naše pozvanie prišli žiaci aj študenti rôznych škôl v sprievode svojich vyučujúcich (napr. Stredná lesnícka škola, Chemická, Špeciálna základná škola), tiež vysokoškoláci, zastavili sa aj turisti. Vzali si informačné materiály, ochutnali chlebík, jabĺčka, diskutovali, pýtali sa.
Počet ťažko odhadnúť 300 (??? zo škôl som zaznamenala minimálne 5 tried), priznám sa však, že som bola veľmi milo prekvapená, koľko ľudí prišlo cielene, aj koľkí z okoloidúcich sa dali „
stiahnuť“ k výstave a rozhovorom.
Diskusné stretnutie
O 15.00 sme začali baliť, o hodinu sme mali diskusné stretnutie na Fakulte ekológie a environmentalistiky. A tak sme upratovali, presunuli sa na fakultu, rozložili výstavu a infostánok. V rámci malej ochutnávky pred diskusným stretnutím sme ponúkali BIOjabĺčka,
špaldové toliariky, chlebík a nátierku z pohánkovej krupice a tvarohu („
snehuliaková“). Vďaka študentom 4. ročníka sme všetko stihli na čas.
Potom Mgr. Richard Medal predstavil takmer zaplnenej aule základné princípy ekologického poľnohospodárstva, jeho minulosť a súčasný stav, problémy aj očakávania z pohľadu bežných spotrebiteľov. Samozrejme odpovedal na otázky vysokoškolákov. V hľadisku boli najmä študenti fakulty, potešila nás však účasť viacerých návštevníkov výstavy z Kammerhofu.
Niekoľko dojmov
Počasie vyšlo nádherné – slnečno, jesenne teplo, takže ľudia sa zväčša akosi ani neponáhľali.
Chlebík bol voňavý, chrumkavý, teplý, domáci...
Zuzka Gallayová ponúka...
Každému z nás chutí niečo iné, ale chlieb to je NIEČO. Možno symbolické ponúknutie chlebom a soľou pri vstupe na nádvorie už ľudí niečím oslovilo (uctilo?).
Záujem ľudí bol príjemný. Špalda pre mnohých nebola novinkou. Prekvapivo veľa ľudí si bralo recept na chlieb s tým, že špaldovú múku používa a takýto chlieb si veru vyskúša. Trochu ma mrzelo, keď sme ľudí odmietali, že vystavené
bioprodukty poputujú zajtra do Zvolena a teda nie sú na predaj.
Na druhej strane som sa cítila dobre - nechceme im niečo podsunúť, nanútiť, nalákať a predať, zarobiť... len sa rozprávame pri chlebíku, krásnych fotkách, dávame informácie. Celkovo som mala pocit, že netreba ani ľudí veľmi presviedčať o výhodách ekologického poľnohospodárstva – napr. nepoužívanie priemyselných hnojív, pesticídov, hormonálnych látok atď. Iste by boli zaujímavé výsledky prieskumu o informovanosti ľudí o ekologickom poľnohospodárstve a ich názoroch na konvenčné potraviny.
Možno je to tip na nasledujúci ročník Dní ekologického poľnohospodárstva. Nie jeden návštevník si dnes aj posťažoval napr. na chlieb a pečivo v obchodoch, na ovocie či zeleninu: „
Toto nie sú dovozové jablká, to vidieť na prvý pohľad a majú chuť aj vôňu....“.
Poďakovanie
- Rišovi Medalovi, že počas „infoturné“ po Slovensku sa zastavil s výstavou aj v malej Banskej Štiavnici
- Anke Ďuricovej za všetky pecne chleba, ktoré pre nás počas celého dňa piekla a jej kolegom zo Slovenského banského múzea, ktorí nám pomáhali (Michal Pálka atď.)
- Slávke Bohunčákovej za upečenie špaldových toliarikov
- Jančimu Fabišíkovi a všetkým ostatným, ktorí nám pomohli
- návštevníkom za záujem a príjemnú atmosféru
Nádeje (?)
Výstava sa do Štiavnice vráti v decembri, kedy bude až do januára nainštalovaná v Čajovni Klopačka. Každá akcia vyvoláva reakciu – už dnes sme hovorili o príprave výučbového programu pre deti „
Recepty starých mám“, o vianočných trhoch, kde by sa dali ponúkať špaldové koláčiky a predávať biopotraviny. Veď ľuďom chutia a tak ma napadá – prečo sa ešte v Štiavnici nenašiel obchodník, ktorý by ponúkal viac než z času na čas múku či krupicu? Keby bol dnes celý deň s nami, presvedčil by sa, že ľudia záujem majú. Prosím, ozvite sa!!