BIO spotrebiteľ

Aké by mali byť Dni ekologického poľnohospodárstva 2006?

17.10.2005 08:21
Dnes vrcholia hitoricky prvé Dni ekologického poľnohospodárstva. Aké by mali byť Dni ekologického poľnohospodárstva 2006? Podľa študentov na Fakulte ekológie a environmentalistiky v Banskej Štiavnici...

Chutné cvičenia z Environmentálnej výchovy v Banskej Štiavnici

Študenti environmentalistiky
Študenti environmentalistiky...
V pondelok 10. 10. sa na Fakulte ekológie a environmentalistiky v Banskej Štiavnici (Technická univerzita vo Zvolene) uskutočnila ochutnávka jedál pripravených z bioproduktov.

Napoludnie prišli ochutnať zamestnanci fakulty, potom až do 19.00 boli cieľovou skupinou študenti predmetu Environmentálna výchova (4. ročník) v rámci cvičení.

Každý zo zamestnancov a študentov dostal infobalíček o ekologickom poľnohospodárstve.

Prezentácia bioproduktov a ochutnávka

V tomto školskom roku sa na predmet Environmentálna výchova prihlásilo 98 študentov, preto v pondelky pracujeme v štyroch skupinách a na utorok ostane posledná skupina. Cvičenia prebiehali v 1,5 hodinových blokoch podľa osnovy opísanej v príspevku Fakulta ekológie a environmentalistiky v Banskej Štiavnici propaguje ekologické poľnohospodárstvo (28. 6. 2005).

Cícer, špalda, pohánka
Cícer, špalda, pohánka
Tento rok mali študenti možnosť vidieť výstavu BIO-NEBIO v Banskej Štiavnici 4. 10. 2005. Mnohí z nich sa zúčastnili besedy s Rišom Medalom v ten istý deň. To nám uľahčilo vstup do témy ekologické poľnohospodárstvo. Uvarili sme si BIO-Ružové ráno a BIO-Lipový čaj. Ochutnali sme špaldové toliariky, cícerovú nátierku, predvýplatovú nátierku, šalát zo špaldových zŕn a špaldovo-tvarohový koláč. Študenti hádali, čo jedia. Mňa tešilo, že im chutí (keby som nemala podelené taniere pre jednotlivé skupiny, iste by nič nezostalo. Poslednej skupine som i tak šalát zo špaldových zŕn neustriehla a ostala im sotva polovica z plánovaného množstva....:-).

Rozprávali sme sa o jednotlivých plodinách, ich prínose pre zdravie, o pravidlách ekologického poľnohospodárstva, o problémoch bežných spotrebiteľov.

Aké by mali byť Dni ekologického poľnohospodárstva 2006?

V poslednej časti cvičení dostali študenti úlohu (v štvorčlenných skupinách) rozpracovať námet aktivít, ktoré by mali tvoriť Dni ekologického poľnohospodárstva 2006. Ich námety som sa pokúsila zhrnúť:
  • Ochutnávky s receptami aj s ukážkou prípravy jedál + priama možnosť zakúpenia (za výhodnejšiu cenu)
  • Kurzy varenia (zvlášť so zameraním pre tehotné a mamičky) – na ich záver pripravenie ochutnávky pre ďalších ľudí
  • Exkurzie na ekofarmy (aj s možnosťou vyskúšania si niektorých prác) a dni otvorených dverí
  • Víkendovky na ekofarmách pre mladých ľudí – s cieľom pomôcť farmárom pri práci za stravu a ubytovanie (príp. za výhodnejšie ceny bioproduktov)
  • Diskusné stretnutia o ekologickom poľnohospodárstve (zapojiť aj lekárov)
  • Premietanie filmov (diapozitívov) o práci a živote na farmách
  • Výstavy (BIO-NEBIO oslovila), napr. aj o tradičných zvykoch na sedliackych dvoroch, o tradičných plodinách, recepty starých mám
  • Infostánky (napr. formou „tematických dvorov“ – Pohánkový, Špaldový ... viac o ich pestovaní, spracovaní, účinkoch na zdravie, ochutnávky a recepty + priama príprava jedál), sústrediť sa aj na aktuálny zoznam predajní a ich ponuku
  • Infokampane na školách – v rámci tém napr. Ľudské telo, Zdravie, Poľnohospodárstvo, Agroturizmus, Biodiverzita, v rámci Špecifických prác príprava jedál z bioproduktov
  • Sústrediť sa na uvedenie bioproduktov v konkrétnych obchodoch aj s ochutnávkami a receptami (označiť a spropagovať obchody ponúkajúce bioprodukty
  • Súťaže, ankety (odmenou by bola účasť na Kurze varenia z bioproduktov, kuchárska kniha a balíček s biopotravinami)
  • Propagácia Dní ekologického poľnohospodárstva cez médiá, zapojenie známych ľudí (ako príklad uviedli študenti svoju spolužiačku Zdenku Prednú ... táto sa však ochutnávky nezúčastnila). Inak médiá boli dosť diskutované, či sa zapojili tento rok veľa alebo málo. Jedna skupinka študentov navrhla usporiadať „deň pre médiá“, kedy by sa novinárom urobili ochutnávky, exkurzie, mohli by si vyskúšať piecť špaldový chlieb – možno by ich problematika zaujala viac ako na jednu reportáž a hlavne by MALI ČAS spoznať bližšie ekologické poľnohospodárstvo.
  • Natočiť pre deti v rámci relácie „Gombík a Gombička“ jeden deň o živote na ekofarme alebo cestu obilného zrnka od vysiatia až na tanierik vo forme špaldového chlebíka (krupice)
  • V rámci relácie „Doma s Markízou“ predstaviť ekologické poľnohospodárstvo, recepty, živé vstupy z dní otvorených dverí na ekofarmách
  • Navrhnúť maskota dní (napr. mrkva, zemiak, obilný klások alebo jablko)/vybrať symbol dní – napr. nápoj dní EP: jablkový mušt
  • Nakrútenie dokumentu: „Radosti a starosti života na ekofarme“
  • Semináre „Ako sa stať ekofarmárom“
  • Vydanie slovenskej BIOkuchárky
  • Pokus o zápis do Guinessovej knihy rekordov: napr. najväčší BIOkoláč
  • Divadlo pre deti o zvieratkách z ekofarmy
  • Diskusné stretnutie s „nepodporovateľmi“/ odporcami ekologického poľnohospodárstva
  • Prezentácie firiem, ktoré spracúvajú BIOprodukciu
  • Kurz šitia bylinkových vankúšov a textilných hračiek plnených špaldovými plevami
  • Osloviť hotelové školy – urobiť pre ne Kurz varenia z bioproduktov, prezentáciu a diskusné stretnutie o ekologickom poľnohospodárstve a ich študenti by potom pripravili pre verejnosť ochutnávky A na záver slogan, ktorý vymyslela jedna skupinka študentov: „Cícer, špalda, pohánka, od večera do ránka....“


  • Čo by študentov oslovilo najviac?

    Samozrejme, seriózny návrh osnovy Dní ekologického poľnohospodárstva by si zaslúžil väčší priestor ako 15 minút, čo nám na cvičeniach pre túto aktivitu zostali. Napriek tomu si myslím, že niekoľko tipov je celkom zaujímavých. Študentov osobne by najviac zaujali ochutnávky, kurzy varenia, Dni otvorených dverí na ekofarmách/exkurzie aj s možnosťou pomoci farmárom. Dúfam, že nasledujúci rok sa Dni ekologického poľnohospodárstva budú organizovať opäť. Z tých tohtoročných mám celkove dobrý pocit.





Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Aké by mali byť Dni ekologického ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ekologické poľnohospodárstvo
    Ekologické poľnohospodárstvo - informácie, aktuálne udalosti, pozvánky na akcie, novinky v legislatíve, život na ekofarmách ...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií