BIO spotrebiteľ

Mikuláš, čo v tom vreci máš?

14.12.2005 13:32
Áno, aj takto ma vítali deti po celom Slovensku. Niektoré boli odvážne, iné ostýchavé. Videl som očká rozžiarené, aj trošku vystrašené (bolo to z čerta alebo z varovaní: „Len aby Ti ten Mikuláš niečo priniesol....“?) Prišiel mi aj list od rodičov z Banskej Štiavnice: „Balíček pre naše deti si prosíme bez čokoládiek a sladkostí.“ Podpísaní zamestnanci Fakulty ekológie a environmentalistiky. Snažil som sa aj túto prosbu slniť.
Detí bolo 16, prevažne vo veku 2 – 4 roky. Najmladšie malo 2 mesiace, najstaršie 11 rokov. Predstavy rodičov boli rôzne, cieľ mali spoločný - pripraviť pekný zážitok pre detičky.

Mikuláš
Mikuláš v Banskej Štiavnici
Do balíčka s mojou fotkou som teda (v limite 50 Sk) pre každé dieťa pripravil: jablko, banán, pomaranč, 2 mandarinky, kiwi, trubičky zo sušenej jablčnej drene a Lívia Olahová pobalila domáce vlašské oriešky, sušené BIO hrozienka a špaldové keksíky do roztomilých balíčkov, takže deti vo veľkom balíčku čakal ešte jeden maličký a to sa im páčilo... (Ešte raz vďaka, Livuška.)

O občerstvenie sa postarali mamičky. Navarili čaje: Lesnú zmes ( ... z Ekotrendu z ekologického poľnohospodárstva, neosladený) a „klasický“ čierny čaj s cukrom a citrónom.

Upiekli koláčiky – hrudky z ovsených vločiek, mrkvový koláč, linecké pečivo aj špaldový tvarohový koláč. Pre 1 – 2 ročné deti boli pripravené jablkové tyčinky. (viď. recepty nižšie)

Koláčiky chutili, čajíky sa míňali, balíčky sa rozdali – so smiechom, pesničkou, básničkou, vtipom, tančekom ba aj slzičkou. Chvíľku som so svojimi priateľmi posedel medzi deťmi a šiel som zas ďalej. Ak budete mať opäť nejakú špeciálnu požiadavku, splním rád. Stačí napísať.

P.S.: Privítam ďalšie tipy na balíčky, darčeky a recepty na celozrnné/INÉ vianočné i nevianočné koláčiky. Tak o rok do videnia.

Váš Mikuláš


ŠPALDOVÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ


Poznámka: 1 hrnček = približne 250 ml
Potrebujeme:
na CESTO:
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 0,5 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 biely smotanový jogurt (zvolenský) ... alebo 0,5 hrnčeka mlieka
  • 1 hrnček celozrnnej BIOšpaldovej múky hladkej
  • 1,5 hrnček celozrnnej BIOšpaldovej múky hrubej
  • 1 prášok do pečiva
na PLNKU:
  • 1 mäkký tvaroh
  • med na osladenie
  • 1 vajce
  • 2 lyžice masla
Postup:
Plnku pripravíme vymiešaním všetkých prísad. Pri príprave cesta najskôr vymiešame cukor kryštálový aj vanilkový s vajciami. Potom postupne pridávame ostatné suroviny. Polovicu cesta vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Na cesto ukladáme lyžičkou šachovnicovo kôpky plnky. Zalejeme druhou polovicou cesta. Vložíme do dobre vyhriatej rúry a pečieme.

Tip I.
Na cesto ukladáme kôpky plnky striedavo s mandarínkovým kompótom.

Tip II.
Do plnky pridajte hrsť BIOsušených hrozienok a hrsť nasekaných vlašských orechov. recept bol uverejnený v Štiavnickom živote

JABLKOVÉ TYČINKY (SLADKOSŤ PRE NAJMENŠÍCH)

Potrebujeme:
  • 70 g BIOšpaldovej krupice
  • 2 veľké jablká
  • 3 plátky masla + trošku na vytretie misky
  • hrsť BIOhrozienok
Postup
Jablká očistíme, na jemno nastrúhame, zmiešame s krupicou. Pridáme hrozienka. Maslom vytrieme „truhlík na pečenie chleba“ (dĺžka asi 20 cm), na dno položíme 3 tenké plátky masla a pripravené cesto rovnomerne roztrieme po celom dne. Pečieme v predohriatej rúre na 200 C 3 minúty, znížime teplotu na 180 C a pečieme ešte asi 15 – 20 minút.

Tip od maminy maminám
Je veľa príležitostí, kedy sa zíde rodina či priatelia. Chystajú sa dobroty. Vaša ročná či trošku väčšia ratolesť blúdi zvedavo očami po tanieri a návštevnícke ruky už núkajú – lízanky, cukríky, čokoládky. Ich uši nepočujú, čo ešte malému nedávate papať. Ponúkam Vám alternatívu k sladkostiam pre najmenšie detičky. Bez cukru, emulgátorov, farbív, dochucovadiel... Dieťa má takto „svoj koláč“, dospeláci sa upokoja, že sa dieťaťu nerobí krivda a možno ho prestanú ľutovať, akú má matku... Recept je samozrejme variabilný - na cesto zvyknem dávať očistené slivky alebo plátky jabĺk či hrušiek alebo do cesta môžete postupne ako dieťatko rastie pridávať slnečnicu, tekvicu, sušené slivky, marhule atď.. recept bol uverejnený v Štiavnickom živote





Hodnotenie: 73.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Mikuláš, čo v tom vreci ...

    Uznanie

    Hoci nie som rodičom, tento článok sa mi veľmi páči - po každej stránke. Budem tie tipy odporúčať známym.
    Ďakujem.
    Jozef Neoral   Reagovať
     
    0
     
    0

    Ďakujem, Jozef. Prosím Vás potom o tipy od známych - na recepty a pod.
    Zuzana   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

BIO magazín
Magazín BIO spotrebiteľa



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií