BIO spotrebiteľ

Spravodlivé kakao
El Ceibo - združenie bolívijských pestovateľov kakaa

16.12.2005 07:30 Zdroj: www.ekumakad.cz
Všetko so všetkým súvisí. Aj kakao. Spravodlivé kakao zo združenia El Ceibo napríklad aj s ekologickým poľnohospodárstvom, zachovaním dažďového pralesa a udržateľným rozvojom oblasti.
Takto rastie kakao
Takto rastie kakao
V 60. rokoch bolo bolívijskou vládou vysťahovaných veľa baníkov a banských robotníkov z mesta Altiplano. Zostali bez vonkajšej pomoci vo veľmi ťažkých podmienkach a mnoho z nich dokonca zomrelo. Presídlené rodiny, ktoré aj napriek všetkým úskaliam nerezignovali, spoločne vytvárali dedinské združenia a štyrom z nich sa v roku 1977 podarilo založiť spoločnú organizáciu El Ceibo .

Dnes je družstvo El Ceibo jedným z najstarších partnerov Spravodlivého obchodu. Od roku 1991 dodáva kakao a kakaové maslo pre výrobu prvej čokolády vyrábanej a predávanej podľa princípov Fair Trade. Následne v roku 1997 bolo zapísané do registra Mezinárodnej organizácie pre certifikáciu produktov spravodlivého obchodu FLO .. Od roku 1999 naviac družstvo získalo pre svoje výrobky BIO-certifikát ekologického pestovania.

Kakaová roľníčka z Ghany
Kakaová roľníčka z Ghany
El Ceibo má od roku 1999 dohromady 37 skupín s 810 členmi. Žijú so svojimi rodinami v široko rozptýlených oblastiach a odľahlých samotách bolívijského dažďového pralesa Rio Beni. Jeden po druhom sa sťahujú na určitý čas do La Paz, aby tu pracovali v továrni na spracovanie kakaa a čokolády alebo v správe družstva. El Ceibo je založené na pevných organizačných štruktúrach a spoluúčasti na všetkých úrovniach vedenia; najvyšším rozhodovacím výborom je valné zhromaždenie konané každých šesť mesiacov, ktoré o.i. rozhoduje o spoločnom použití ziskov a prémiových cien spravedlivého obchodu.

Pôvodným zámerom zakladajúcich členov družstva bolo spoločné spracovanie a predaj kakaa. Neskôr sa ale aktivity rozšírili – v snahe o zachovanie dažďového pralesa a udržateľný rozvoj oblasti sa El Ceibo zaviazalo posilňovať vzájomnú spoluprácu a dodržiavať princípy a zásady ekologického poľnohospodárstva. Cieľom družstva sa stalo celkové zlepšenie životných podmienok v oblasti Rio Beni. Jedným z najdôležitejších nástrojov se stali tímy vlastných poľnohospodárskych poradcov, ktorí poskytujú osvetu a vzdelávanie ohľadne princípov ekologického poľnohospodárstva.

Spracovanie kakaa
Triedenie kakaa
Triedenie kakaa
Kakaové boby sa zberajú od marca do septembra. Dva nákladné automobily patriace družstvu zbierajú pripravené vrecia a zvážajú ich do centrálního skladu v Sapecho. Tam docháza k fermentácii a sušeniu. V La Paz vlastní družstvo jedno malé spracovateľské zariadenie, v ktorém sa boby pražia, melú a spracovávajú na kakaovú hmotu. Z nej sa potom vylisuje kakaové maslo a zvyšné výlisky sa rozomelú na kakaový prášok.

Po pridaní ostatných prísad sa ďalšie spracovanie uskutočňuje zvlášť starostlivým a nákladným spôsobom: aby sa lahodná čokoládová chuť viac rozvinula, je čokoládová hmota až 54 hodín konšovaná, tzn. hnetená a zušľachťovaná v tradičných miešarňach. Znamená to trikrát až šesťkrát dlhšiu dobu ako je obvyklé. El Ceibo tiež organizuje balenie a marketing svojich výrobkov.





Hodnotenie: 73.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Spravodlivé ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Fair Trade
    Fair Trade - každým nákupom rozhodujeme o budúcej tvári sveta.
    Prispievame k jeho ničeniu, alebo spáse.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií