BIO spotrebiteľ

Alternatívne smery vo výžive

23.02.2006 08:10
V súčasnosti sa u nás môžeme stretnúť s rôznymi výživovými smermi. Pre všetky je jedno spoločné: dodávať organizmu potrebné látky v správnom množstve. Rozdiely sú vo voľbe potravín, ich kombináciách, niektoré sú pod vplyvom rôznych filozofických či náboženských pohľadov.
Súbežne s rozvojom gastronómie, vymýšľaním rôznych úprav potravín, často hraničiacich až s poškodzovaním zdravia konzumentov, vyvíjali sa výživové smery, ktoré dávali do popredia zdravú výživu, ktorej základom je konzumácia obilia, zeleniny a ovocia. Jej korene siahajú až do staroveku.
Celozrnné špaldové cestoviny | Tatiana Tóthová
špaldové cestoviny
Zásady výživy sa považovali za také dôležité, že v mnohých náboženstvách tvorili súčasť náboženských predpisov. Dôležitosť správnej výživy zdôrazňovali aj starovekí filozofi. Hippokrates, otec medicíny, zastával názor, že surová strava môže zachovať a vrátiť zdravie. Už 400 rokov pred naším letopočtom bol hlásaný názor: „Tvoje jedlo nech je tvojím liekom a tvoj liek nech je tvojím jedlom“.

V Európe sa začali aplikovať nové pohľady na výživu najviac v 19. storočí, hlavne Nemecku, ako dôsledok názorov tzv. prírodnej filozofie, ktorá hlásala dôležitosť živej stravy oproti mŕtvej – varenej strave. Tieto názory sa postupne dostávali aj na naše územie. Už v roku 1859 v časopise ŽIVA, ktorý mal prílohu DOMÁCÍ LÉKAŘ (redaktor prof. Dr. Jan Purkyně a Jan Krejčí) sa píše:
„... V našem mírnej podnebí jest maso spojené se zeleninou tak velice rozšíreno, že se člověk nemůže ubránit domněnce, jakoby jedno bez druhého obstáti nemohouc vzájemne se doplňovalo....Když se váha masa našeho obědu dílem zeleninami chudými na bílkovinu dosazuje: dodávání bílkovitých látek se zmirňuje a trávení požitého usnadňuje...“

Racionálna výživa
Príjem všetkých živín má zodpovedať energetickej potrebe organizmu – odporúča asi 15 % bielkovín, 30 % tukov, 55 % sacharidov. Racionálna výživa pokladá lakto-ovo-vegetariánstvo za prijateľný spôsob stravovania. Obmedzuje príjem živočíšnych bielkovín.

Výživa surovou stravou
Je založená na konzumovaní nerafinovaných potravín aspoň v 50% bez tepelného spracovania, dobre zabezpečuje všetky živiny v optimálnom množstve. Neodporúča konzumovať biely cukor, bielu múku, stužené a vyextrahované tuky, akékoľvek potraviny s chemickými aditívami a konzervy.Tento spôsob stravovania sa dobre osvedčil pri liečení degeneratívnych chorôb.

Makrobiotika
Podľa japonských pohľadov na potraviny, hlavným hľadiskom je vyváženosť protikladných prvkov jin a jang v pokrmoch. Menej využíva surové potraviny, v receptoch je až 90% varených, odporúča kvasenú zeleninu (mliečne kvasenie), obiloviny, mäso celkom nevylučuje.

Mazdaznanská strava
Podobná ako makrobiotika, jej pôvod je v Perzii. Jej hlavným cieľom je zachovanie vitálnej energie potravy, uvádza aj medicinálny význam potravín pre sebaliečbu. Surovú stravu odporúča s ohľadom na ročné obdobie, mäso odporúča celkom vylúčiť. Filozofia tejto metódy: nejesť pre chuť, ale pre najnevyhnutnejšiu potrebu organizmu (zbaviť sa požívačnosti).

Vegetariánstvo
Predstavuje prepracovaný systém, neodporúča mäso a mäsové výrobky. Dôvody sú etické, zdravotné aj ekonomické, postupy sú aj vedecky zdôvodnené. Extrémom je vegánstvo, pri ktorom sa pri dlhodobom spôsobe dodržiavania môže prejaviť deficit niektorých esenciálnych látok. Podobne aj tzv. frutariánstvo, pri ktorom sa konzumuje len ovocie, je pre naše zemepisné šírky zatiaľ nie dostatočne preskúmaným experimentom.

Sem môžeme zaradiť aj jogínske návody vychádzajúce z Ajurvédy. Základom je tiež bezmäsitá strava vychádzajúca z filozofie neubližovať ničomu živému, v podstate je to lakto-ovo-vegetariánsky spôsob stravovania. Podobne ako mazdaznan zdôrazňuje škodlivosť nefyziologického kvasenia v organizme.





Hodnotenie: 75%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Bc. Mária Kleňovápôvodne učiteľka, posledných 15 rokov sa venuje výžive. Autorka 2 kníh: Čítanie o korení a Pestovanie a praktické využitie menej známych druhov zeleniny.

Diskusia: Alternatívne smery vo ...

    jaaaaaaaaaaaaaaj ja si myslim ze to.. je super...
      Reagovať
     
    0
     
    0

    ...:)

    súhlasím, hlavne z etických dôvodov.
    shili   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií