BIO spotrebiteľ

Púpava
Taraxanum officinale

10.03.2006 11:59
Táto žlto kvitnúca burina má oficiálny botanický názov púpava lekárska. Ako vari ani jeden botanický rod nemá toľko druhov ako púpava - podľa platného botanického názvoslovia 71!
Púpava rastie prakticky všade, na suchých miestach, pasienkoch, trávnikoch, záhradkách, pri cestách a pod. Má obrovskú regeneračnú schopnosť, z centimetrového odrezku vytvorí novú rastlinu a za rok vytvorí až 3000 semien.

Rastlina má dietetické aj liečivé účinky. Využívajú sa všetky časti rastliny - listy, kvety aj koreň.

Púpava obsahuje horčiny, triesloviny, silice, vitamín C, kyselinu kremičitú, minerály a iné účinné látky, ako napr. inulín, pre ktorý je púpava výhodná ako pomocný liek pre diabetikov.

Čerstvé mladé lístky podporujú látkovú výmenu, znižujú krvný tlak, zlepšujú trávenie a podporujú tvorbu žalúdočných štiav, preto sa využívajú pri nechutenstve, zápaloch pečene, tvorbe žlčových kameňov a celom rade ochorení. Koreň má žlčopudné a močopudné účinky a tiež podporuje trávenie. Mladé lístky sa používajú na jar ako šalát, ale púpavové lístky môžeme rýchliť aj v zime. Pestujeme ich v tme, aby boli vybielené, čím sa stávajú jemnejšie a menej horké. Konzumujú sa celé listové srdiečka, ale aj vhodne pripravené púpavové korene.

Púpavový šalát sa odporúča pri avitaminóze C, liečebná kúra trvá 4 - 8 týždňov. Vo Francúzsku je veľmi obľúbený šalát z mladých čerstvých púpavových lístkov, mierne horkastej chuti, s kyslým nálevom a čiernym korením. V malom množstve sa posekané listy púpavy pridávajú do polievok a omáčok. Môžeme si ich uložiť v mikroténových vreckách aj do mrazničky.

Púpavový med
Zo žltých kvetov sa pripravuje "púpavový med". Môže sa pripraviť aj vo forme sirupu:

240 kvetov púpavy dáme do 1 l vody (môže byť aj trochu viac) a necháme prevariť. Potom v zakrytej nádobe dáme do chladnejšej miestnosti odstáť na 24 hodín. Na druhý deň precedíme, pridáme 750 - 1000 g cukru a na miernom ohni povaríme asi 1 hodinu. Pred ukončením varenia pridáme šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Nevaríme celkom nahusto, lebo pri chladnutí ešte zhustne.

Uložíme do pohárov z detskej výživy, prípadne držíme v chladničke. V zime sa sirup môže dávať do čaju, alebo do vody. Používa sa hlavne pri prechladnutí.





Hodnotenie: 66.6%, 6 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Bc. Mária Kleňovápôvodne učiteľka, posledných 15 rokov sa venuje výžive. Autorka 2 kníh: Čítanie o korení a Pestovanie a praktické využitie menej známych druhov zeleniny.

Súvisiace články


Diskusia: Púpava ...

    Potrebujem vedieť niečo o pestovaní inulínovźch plodín. Napríklad aké je ich celoročné vzužitie. Dakujem.
    matheo   Reagovať
     
    0
     
    0

    Odpoved - matheo:
    Inulínové plodiny nájdete podrobne v knihe Pestovanie a praktické využitie menej známych druhov zeleniny (M.Kleňová). Jedná sa napr. o topinambury, čakanka a i.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Pupava - len jarná?

    Dobrý deň,zbieram si pupavové listy, pomáha mi to na pečeň, žlčník, čreva,,všetko mi začalo štrajkovať. Plus čerstvý žihlavový čaj, ráno olivový olej s citr.šťavou,,Aspoň o niečo je mi lepšie ale stále som unavená, niečo ma tam tlačí pod pravým rebrom. (Ešte plánujem vyskúšať cvyklovú šťavu ale nemožem zohnať čerstvú cvyklu na dedine).Jarná očista...--Zaujímalo by ma ,či je pravdou, že sa dá zbierať len jarná púpava a jarná žihlava. Kedysi mi niekto povedal, že neskoršie už sú jedovaté,,Dokedy sa to može zbierať?
    --Ďakujem za odpoveď a za prípadné rady. Vela zdravíčka všetkým..
    Viki   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií